Kleinkunstenaar Zjef Vanuytsel is woensdag in het UZ Gasthuisberg in Leuven overleden na een lange strijd tegen kanker. Dat meldt zijn boekingskantoor. Vanuytsel werd 70 jaar.

Jozef Guillaume (Zjef) Vanuytsel werd in Mol geboren op 6 juli in 1945. Van beroep was hij architect, maar hij maakte vooral naam als kleinkunstzanger en gitarist. Zijn grootste hits waren "De Zotte Morgen" en "Houten kop".

Samen met een Jan De Wilde en een Willem Vermandere was hij een van de groten van het Vlaamse kleinkunst- of luisterlied. Hij was bijzonder populair tussen 1970 en 1980, maar zijn nummers werden ook in de decennia erna nog vaak op de radio gedraaid, en zo herontdekt door nieuwe generaties.

Hoewel zijn werk algemeen als kleinkunst wordt beschouwd, hield hij nooit van het woord zelf. 'Ik verkies "liedjesmaker" of "Nederlandstalige chansonnier", vertelde hij in 2007 in een interview met De Standaard. "Die woorden dekken een veel grotere lading. Kleinkunst, dat zijn luisterliedjes, nog een woord dat je niet meer hoort."

Vanuytsel debuuteerde in 1970 en maakte platen tot 1985. Vanaf dan wijdde hij zich aan zijn andere passie: de architectuur. in 2007 maakt hij een comeback met Oude Makkers, de eerste nieuwe plaat in 24 jaar. Vanaf dan gaat Vanuytsel ook weer optreden.

Vanuytsel hoorde tot de tweede generatie kleinkunstenaars waarbij ook Jan De Wilde, Johan Verminnen en Wim De Craene gerekend worden. Hun teksten zijn van een andere toon dan dan het lichtere werk van artiesten zoals Miel Cools. (Belga/JH)

Kleinkunstenaar Zjef Vanuytsel is woensdag in het UZ Gasthuisberg in Leuven overleden na een lange strijd tegen kanker. Dat meldt zijn boekingskantoor. Vanuytsel werd 70 jaar. Jozef Guillaume (Zjef) Vanuytsel werd in Mol geboren op 6 juli in 1945. Van beroep was hij architect, maar hij maakte vooral naam als kleinkunstzanger en gitarist. Zijn grootste hits waren "De Zotte Morgen" en "Houten kop".Samen met een Jan De Wilde en een Willem Vermandere was hij een van de groten van het Vlaamse kleinkunst- of luisterlied. Hij was bijzonder populair tussen 1970 en 1980, maar zijn nummers werden ook in de decennia erna nog vaak op de radio gedraaid, en zo herontdekt door nieuwe generaties.Hoewel zijn werk algemeen als kleinkunst wordt beschouwd, hield hij nooit van het woord zelf. 'Ik verkies "liedjesmaker" of "Nederlandstalige chansonnier", vertelde hij in 2007 in een interview met De Standaard. "Die woorden dekken een veel grotere lading. Kleinkunst, dat zijn luisterliedjes, nog een woord dat je niet meer hoort."Vanuytsel debuuteerde in 1970 en maakte platen tot 1985. Vanaf dan wijdde hij zich aan zijn andere passie: de architectuur. in 2007 maakt hij een comeback met Oude Makkers, de eerste nieuwe plaat in 24 jaar. Vanaf dan gaat Vanuytsel ook weer optreden.Vanuytsel hoorde tot de tweede generatie kleinkunstenaars waarbij ook Jan De Wilde, Johan Verminnen en Wim De Craene gerekend worden. Hun teksten zijn van een andere toon dan dan het lichtere werk van artiesten zoals Miel Cools. (Belga/JH)