De openingsdag van het festival staat in het teken van minimalisme. Als eerste op het programma staat het project van vibrafonist Pascal Schumacher. Daarna is het de beurt aan de melodieuze jazz van het Marcin Wasilewski Trio. Vervolgens mag trompettist Avishai Cohen - niet te verwarren met de gelijknamige jazzbassist - een eerste keer het podium betreden, met zijn kwartet. Pianogenie Ludovico Einaudi sluit de eerste dag af.

Op dag twee staat de erfenis van de onlangs gestorven Ornette Coleman centraal; enkele muzikanten uit zijn laatste band brengen hulde aan de Amerikaanse muzikant en componist. Avishai Cohen treedt ook op op de tweede dag, dit keer met zijn band 'The Big Vicious'. Daarna volgen nog het roemruchte ICP orchestra onder leiding van de Nederlandse drummer Han Bennink.

Ornette Coleman, REUTERS
Ornette Coleman © REUTERS

Op zondag 13 augustus staan er vooral Belgen op de affiche. Eerst stellen Avishai Cohen en studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een speciaal voor Jazz Middelheim uitgewerkt project voor. Daarna volgt een samenwerking tussen jazzpianist Jef Neve en de Nederlandse rapper Typhoon. De volgende naam op het programma is STUFF. Hun project 'Hybrid Love' focust op 50 jaar muziektechnologische ontwikkeling. De voorlaatste dag mag de Waalse zangeres Melanie De Biasio afsluiten met een mengeling tussen jazz en pop.

Melanie De Biasio, Wouter Van Vaerenbergh
Melanie De Biasio © Wouter Van Vaerenbergh

De laatste dag van het jazzfestival legt zich toe op de geëngageerde jazz. De eerste artiest van de dag is de Amerikaan Craig Taborn. Daarna stelt de Belgische drummer Dré Pallemaerts zijn nieuwe album Coutances voor. Vervolgens is het de beurt aan het Liberation Music Orchestra. Het zal op Jazz Middelheim zijn onlangs gestorven aanvoerder Charlie Haden in de kijker zetten. Saxofonist Pharoah Sanders geeft samen met percussionist Zakir Hussain en pianist Joachim Kühn het slotconcert.

De Club Stage brengt elke dag talent dat op de een of andere manier verbonden is met Antwerpen. Op dag één brengen Stijn en Bert Cools een mix van elektronica, bigband en kamermuziek. Op de tweede dag betreedt drummer Eric Thielemans het podium. Op de derde dag staat een optreden van Tutu Puoane en echtgenoot en pianist Ewout Pierreux gepland. Ook het Rebirth::Collective, met Pierreux, zal het podium betreden met nieuwe bewerkingen van Billy Strayhorn onder leiding van trombonist Dree Peremans. Tot slot laat saxofonist en vaste waarde Ben Sluijs zijn kwaliteiten zien op de laatste dag.

Jazz Middelheim vindt plaats van 12 tot 15 augustus 2016 in Park Den Brandt, Antwerpen. Alle info: jazzmiddelheim.be.

Evelyne Lemahieu

De openingsdag van het festival staat in het teken van minimalisme. Als eerste op het programma staat het project van vibrafonist Pascal Schumacher. Daarna is het de beurt aan de melodieuze jazz van het Marcin Wasilewski Trio. Vervolgens mag trompettist Avishai Cohen - niet te verwarren met de gelijknamige jazzbassist - een eerste keer het podium betreden, met zijn kwartet. Pianogenie Ludovico Einaudi sluit de eerste dag af. Op dag twee staat de erfenis van de onlangs gestorven Ornette Coleman centraal; enkele muzikanten uit zijn laatste band brengen hulde aan de Amerikaanse muzikant en componist. Avishai Cohen treedt ook op op de tweede dag, dit keer met zijn band 'The Big Vicious'. Daarna volgen nog het roemruchte ICP orchestra onder leiding van de Nederlandse drummer Han Bennink.Op zondag 13 augustus staan er vooral Belgen op de affiche. Eerst stellen Avishai Cohen en studenten van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen een speciaal voor Jazz Middelheim uitgewerkt project voor. Daarna volgt een samenwerking tussen jazzpianist Jef Neve en de Nederlandse rapper Typhoon. De volgende naam op het programma is STUFF. Hun project 'Hybrid Love' focust op 50 jaar muziektechnologische ontwikkeling. De voorlaatste dag mag de Waalse zangeres Melanie De Biasio afsluiten met een mengeling tussen jazz en pop. De laatste dag van het jazzfestival legt zich toe op de geëngageerde jazz. De eerste artiest van de dag is de Amerikaan Craig Taborn. Daarna stelt de Belgische drummer Dré Pallemaerts zijn nieuwe album Coutances voor. Vervolgens is het de beurt aan het Liberation Music Orchestra. Het zal op Jazz Middelheim zijn onlangs gestorven aanvoerder Charlie Haden in de kijker zetten. Saxofonist Pharoah Sanders geeft samen met percussionist Zakir Hussain en pianist Joachim Kühn het slotconcert. De Club Stage brengt elke dag talent dat op de een of andere manier verbonden is met Antwerpen. Op dag één brengen Stijn en Bert Cools een mix van elektronica, bigband en kamermuziek. Op de tweede dag betreedt drummer Eric Thielemans het podium. Op de derde dag staat een optreden van Tutu Puoane en echtgenoot en pianist Ewout Pierreux gepland. Ook het Rebirth::Collective, met Pierreux, zal het podium betreden met nieuwe bewerkingen van Billy Strayhorn onder leiding van trombonist Dree Peremans. Tot slot laat saxofonist en vaste waarde Ben Sluijs zijn kwaliteiten zien op de laatste dag. Evelyne Lemahieu