Dit is een fragment uit het interview met Iron Maiden in Knack Focus van 2/9.

Heeft je ziekte je veranderd?

BRUCE DICKINSON: Als artiest? Totaal geen idee. De plaat was al klaar toen die tumor werd vastgesteld, en ik weet niet welke verrassingen mijn onderbewustzijn voor me in petto heeft. Als je iets goeds schrijft, is dat altijd een beetje onverwacht. Dan denk je: waar kwam dát vandaan? Meestal uit je onderbewustzijn, dat - of je dat nu wilt of niet - constant op de achtergrond werkt. Zeker wanneer je een intense ervaring achter de rug hebt, zoals kanker hebben en ervan genezen, weet je niet wat dat voor invloed zal hebben op je creativiteit en de dingen die je doet.

En als mens?

DICKINSON: Ik ben een stuk minder tolerant geworden.

Vreemd, je zou net het omgekeerde verwachten.

Bruce Dickinson, gf
Bruce Dickinson © gf

DICKINSON: Vroeger kon ik mensen die mijn tijd verspilden veel beter verdragen, nu niet meer. Door mijn ziekte besef ik des te meer dat tijd kostbaar is. Misschien leef ik nog wel heel lang, maar ik neem liever geen risico's. Als ik mijn tijd verkwansel, zal ik dat doen onder mijn eigen voorwaarden en niet die van anderen. Ik ga niet achter mensen aanhollen die me bullshit laten doen omdat dat hen goed uitkomt. Maar áls ik beslis iets te doen, zal ik daar niet over zeuren en er voor de volle honderd procent voor gaan. Daar voel ik me heel comfortabel bij.

Ik ben het spuugzat om vriendelijk te zijn tegen mensen die me voor de gek houden

Hoe ging je entourage met je ziekte om?

DICKINSON: Nauwelijks twee weken na mijn behandeling zat ik in een belangrijke businessmeeting. I still looked like shit, maar toch zei iedereen dat ik er goed uitzag. Toen ik nog eens twee weken later met dezelfde mensen rond de tafel zat, kreeg ik van hen te horen dat ik er zo veel beter uitzag dan de vorige keer. Zo werkt dat blijkbaar. (schatert het uit)

Een van de mannen in die vergadering beklaagde zich voor de hele groep dat hij zoveel stress had dat hij er ziek van werd. Waarop ik antwoordde: 'Oh écht, jij ook al.' Ik zei: 'Fuck you and the horse you rode in on, you have no idea.' Op een bizarre manier genoot ik daar bijna van. Ik ben het spuugzat om vriendelijk te zijn tegen mensen die me voor de gek houden of die niet focussen op wat echt belangrijk is.

Uiteindelijk heb je die tumor met een van jullie oude songtitels van antwoord gediend: Heaven Can Wait.

DICKINSON: Ja! Maar er komen er nog meer in aanmerking, hoor. Back in the Village. Of Only the Good Die Young. (lacht sardonisch)

Joost Devriesere

Knack Focus geeft 3x de dubbel-cd van Iron Maiden weg én 1x de deluxe edition op 3 plakken stevig zwart 180-gramsvinyl. Up the irons! Speel mee met de wedstrijd.

BRUCE DICKINSON: Als artiest? Totaal geen idee. De plaat was al klaar toen die tumor werd vastgesteld, en ik weet niet welke verrassingen mijn onderbewustzijn voor me in petto heeft. Als je iets goeds schrijft, is dat altijd een beetje onverwacht. Dan denk je: waar kwam dát vandaan? Meestal uit je onderbewustzijn, dat - of je dat nu wilt of niet - constant op de achtergrond werkt. Zeker wanneer je een intense ervaring achter de rug hebt, zoals kanker hebben en ervan genezen, weet je niet wat dat voor invloed zal hebben op je creativiteit en de dingen die je doet. DICKINSON: Ik ben een stuk minder tolerant geworden.DICKINSON: Nauwelijks twee weken na mijn behandeling zat ik in een belangrijke businessmeeting. I still looked like shit, maar toch zei iedereen dat ik er goed uitzag. Toen ik nog eens twee weken later met dezelfde mensen rond de tafel zat, kreeg ik van hen te horen dat ik er zo veel beter uitzag dan de vorige keer. Zo werkt dat blijkbaar. (schatert het uit)Een van de mannen in die vergadering beklaagde zich voor de hele groep dat hij zoveel stress had dat hij er ziek van werd. Waarop ik antwoordde: 'Oh écht, jij ook al.' Ik zei: 'Fuck you and the horse you rode in on, you have no idea.' Op een bizarre manier genoot ik daar bijna van. Ik ben het spuugzat om vriendelijk te zijn tegen mensen die me voor de gek houden of die niet focussen op wat echt belangrijk is. DICKINSON: Ja! Maar er komen er nog meer in aanmerking, hoor. Back in the Village. Of Only the Good Die Young. (lacht sardonisch)Joost Devriesere