De elektrische gitaar waarmee Bob Dylan enkele nummers tokkelde tijdens het historische Newport Folk Festival in 1965 wordt openbaar verkocht. Het gaat om de authentieke Fender Stratocaster en wordt geschat op 365.000 euro. De legendarische singer-songwriter gebruikte het instrument op een (van de vele) scharniermoment(en) in zijn carrière. Het Newport Folk Festival in 1965 wordt immers omschreven als de dag waarop de akoestische folkzanger een rock-'n-roller werd, en bij uitbreiding ook de Amerikaanse muziek beïnvloedde.

Het concert werd hem destijds niet in dank afgenomen door de fans van het eerste uur, vooral oudere folkies, die hem uitgebreid op boeroep trakteerden. Kleine anekdote: het was festivalbaas George Wein, nu 88 jaar, die Dylan destijds terug naar het podium stuurde om het publiek te geven waarvoor ze kwamen. Toen de zanger hem duidelijk maakte dat dat niet kon omdat hij enkel de electrische gitaar meehad, ging Wein zelf op zoek naar een akoestisch tokkelinstrument in de backstage-ruimte. 'Een keer vragen volstond. Minstens 20 artiesten wilden meteen hun gitaar aanbieden aan de grote Bob', herinnert hij zich. Dylan keerde nog terug met een akoestische versie van 'It's All Over Now, Baby Blue', maar 'het kwaad was geschied'.

Wein is formeel: 'Dylan veranderde de dna van de folk. Het moment dat hij de electrische toer opging had meteen effect bij de aanwezige jongeren: 'Bobby elektrisch, dan wij ook', klonk het.'

De Fender Stratocaster gaat nu onder de hamer in veilighuis Christie's. Daarnaast worden ook handgeschreven songteksten aangeboden, waaronder die van 'In the Darkness of Your Room' en een eerste ontwerp van 'Absolutely Sweet Marie' uit zijn album 'Blonde on Blonde'. Ook opnamesessies van 'Medicine Sunday', 'Jet Pilot' en 'I Wanna Be Your Lover' moeten een koper vinden. (DB)

De elektrische gitaar waarmee Bob Dylan enkele nummers tokkelde tijdens het historische Newport Folk Festival in 1965 wordt openbaar verkocht. Het gaat om de authentieke Fender Stratocaster en wordt geschat op 365.000 euro. De legendarische singer-songwriter gebruikte het instrument op een (van de vele) scharniermoment(en) in zijn carrière. Het Newport Folk Festival in 1965 wordt immers omschreven als de dag waarop de akoestische folkzanger een rock-'n-roller werd, en bij uitbreiding ook de Amerikaanse muziek beïnvloedde. Het concert werd hem destijds niet in dank afgenomen door de fans van het eerste uur, vooral oudere folkies, die hem uitgebreid op boeroep trakteerden. Kleine anekdote: het was festivalbaas George Wein, nu 88 jaar, die Dylan destijds terug naar het podium stuurde om het publiek te geven waarvoor ze kwamen. Toen de zanger hem duidelijk maakte dat dat niet kon omdat hij enkel de electrische gitaar meehad, ging Wein zelf op zoek naar een akoestisch tokkelinstrument in de backstage-ruimte. 'Een keer vragen volstond. Minstens 20 artiesten wilden meteen hun gitaar aanbieden aan de grote Bob', herinnert hij zich. Dylan keerde nog terug met een akoestische versie van 'It's All Over Now, Baby Blue', maar 'het kwaad was geschied'. Wein is formeel: 'Dylan veranderde de dna van de folk. Het moment dat hij de electrische toer opging had meteen effect bij de aanwezige jongeren: 'Bobby elektrisch, dan wij ook', klonk het.'De Fender Stratocaster gaat nu onder de hamer in veilighuis Christie's. Daarnaast worden ook handgeschreven songteksten aangeboden, waaronder die van 'In the Darkness of Your Room' en een eerste ontwerp van 'Absolutely Sweet Marie' uit zijn album 'Blonde on Blonde'. Ook opnamesessies van 'Medicine Sunday', 'Jet Pilot' en 'I Wanna Be Your Lover' moeten een koper vinden. (DB)