Guy Cassiers start repetities ‘Der Ring’ in Milaan

Regisseur Guy Cassiers is vandaag naar de Scala in Milaan vertrokken. Daar start hij de repetities voor het eerste deel van het prestigieuze megaproject ‘Der Ring des Nibelungen’.

Regisseur Guy Cassiers is vandaag naar de Scala in Milaan vertrokken. Daar start hij de repetities voor het eerste deel van het prestigieuze megaproject ‘Der Ring des Nibelungen’.

Met veel tromgeroffel werd meer dan een jaar geleden aangekondigd dat Guy Cassiers, artistiek leider van het Toneelhuis, de opera ‘Der Ring des Nibelungen’ van Richard Wagner mocht regisseren. Niet onterecht, want zowel Teatro alla Scala in Milaan als de Staatsoper unter den Linden in Berlijn behoren tot de meest prestigieuze operahuizen ter wereld.

In zijn kielzog neemt Cassiers choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui en modeontwerper Tim Van Steenbergen mee. “Ik ben blij en trots dat het buitenland Antwerpen de kans geeft om zich artistiek te ontwikkelen”, verklaarde Cassiers bij de bekendmaking. Voor de productie slaan de twee buitenlandse operahuizen en het Antwerpse Toneelhuis de handen in elkaar.

Daarnaast werkt Cassiers opnieuw samen met Enrico Bagnoli voor de scenografie en het lichtontwerp, met Arjen Klerkx en Kurt D’Haeseleer voor het video-ontwerp en met Erwin Jans voor de dramaturgie. De muzikale leiding is in handen van de wereldbefaamde dirigent Daniel Barenboim.

Tot 2013

Aangezien ‘Der Ring’ zo’n veertien uur duurt, heeft Cassiers de opera opgesplitst in vier delen. Die vier delen, respectievelijk ‘Das Rheingold’, ‘Die Walkure’, ‘Siegfried’ en Gotdammerung’, zullen tussen 2010 en 2013 opgevoerd worden. Op 13 mei bijt Cassiers met ‘Das Rheingold’ de spits af in Milaan.

Op 17 oktober volgt de eerste voorstelling in Berlijn. Enkel het vierde deel, dat voorzien is voor maart 2013, zal eerst in Berlijn te zien zijn. Later dat jaar zal de opera zowel in Berlijn als Milaan in zijn geheel opgevoerd worden.

Spiegel

‘Der Ring’ vertelt het verhaal van de oppergod Wotan die vergeefse pogingen onderneemt om de macht over de wereld te herwinnen. Die pogingen worden door de dwerg Alberich gedwarsboomd. Uiteindelijk verliest Wotan alles wat hij heeft ingezet.

Wagner schreef zijn opera in de decennia na de burgerlijke revoluties van 1848. Cassiers ziet ‘Der Ring’ als spiegel voor de grote maatschappelijke veranderingen die onze eigentijdse wereld ondergaat. Zo speelt de verhouding tussen het individu, de politiek en de macht in onze geglobaliseerde wereld er een cruciale rol.

Elien Haentjens

Wie niet naar Milaan of Berlijn kan en de opera toch wil zien, kan in de Bourla terecht voor een ‘live broadcasting’ van ‘Das Rheingold’ vanuit de Milanese Scala op 26 mei 2010. Ook de andere delen zullen daar later op scherm te zien zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content