'And the Grammy goes to... I love this song... 'Somebody that I Used to Know!' Met deze woorden kondigde niemand minder dan Prince de Australische Bruggeling aan als Grammy-winnaar in de categorie voor Record of the Year.
Van slag door de onderscheiding, maar ook door zijn idool en inspiratiebron Prince die hem de Grammy overhandigde, nam hij samen met de Nieuw-Zeelandse Kimbra de prestigieuze prijs in ontvangst.

Gotye deed in deze categorie beter dan The Black Keys ('Lonely Boy'), Kelly Clarkson ('Stronger (What Doesn't Kill You)'), fun. feat Janelle Monáe ('We Are Young'), Frank Ocean ("Thinkin Bout You") en Taylor Swift ('We Are Never Ever Getting Back Together").

'Ik kan enkel maar zeggen dat er zoveel steengoede nummers zijn in deze categorie, maar ook daarbuiten. Ik wil iedereen bedanken die energie steekt in de muziekwereld', zei hij. Gotye kreeg ook nog een prijs voor zijn hele album en als beste popduet.

Gotye werd 32 jaar geleden als Wouter De Backer geboren in Brugge, maar week uit naar Australie waar hij timmerde aan een succesvolle zangcarrière.

In april 2012 veroverde de Aussie-Belg met zijn hitsingle 'Somebody that I Used to Know' de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Daarmee was hij na Soeur Sourire (in 1963) de eerste 'Belg' in de geschiedenis van de Amerikaanse Billboard Hot 100 die doorstootte tot nummer één. De cover van zijn nummer in de televisieserie 'Glee' en zijn optreden in de megapopulaire show 'Saturday Night Live' speelden daar geen onbelangrijke rol in.

Eerder vielen uiteraard Australië, zijn geboorteland België en de rest van Europa als één blok voor zijn megahit. Vorig jaar was het nummer de bestverkochte single van 2012 in Groot-Brittannië. Sterker, sinds de invoering van de Britse charts in 1952 hebben slechts 123 nummers de magische grens van een miljoen verkochte exemplaren overschreden, waaronder dus ook de hit van Gotye.

Somebody That I Used To Know stond in totaal in 26 landen op de eerste plek van de hitlijsten, en in de top-10 van nog eens 30 andere landen. De song ging wereldwijd meer dan 13 miljoen keer over de toonbank en was de iTunes Nummer 1-hit in 50 landen.

In 2011 won Gotye drie prijzen tijdens de Australische ARIA Awards, waaronder beste mannelijke artiest en beste poprelease van het jaar. De single won dat jaar tijdens de uitreiking van de Vlaamse MIA's zowel de prijs voor hit van het jaar als voor videoclip van het jaar.

De videoclip van Gotye is op YouTube intussen al meer dan 374 miljoen keer bekeken. (DB)'And the Grammy goes to... I love this song... 'Somebody that I Used to Know!' Met deze woorden kondigde niemand minder dan Prince de Australische Bruggeling aan als Grammy-winnaar in de categorie voor Record of the Year. Van slag door de onderscheiding, maar ook door zijn idool en inspiratiebron Prince die hem de Grammy overhandigde, nam hij samen met de Nieuw-Zeelandse Kimbra de prestigieuze prijs in ontvangst. Gotye deed in deze categorie beter dan The Black Keys ('Lonely Boy'), Kelly Clarkson ('Stronger (What Doesn't Kill You)'), fun. feat Janelle Monáe ('We Are Young'), Frank Ocean ("Thinkin Bout You") en Taylor Swift ('We Are Never Ever Getting Back Together"). 'Ik kan enkel maar zeggen dat er zoveel steengoede nummers zijn in deze categorie, maar ook daarbuiten. Ik wil iedereen bedanken die energie steekt in de muziekwereld', zei hij. Gotye kreeg ook nog een prijs voor zijn hele album en als beste popduet.Gotye werd 32 jaar geleden als Wouter De Backer geboren in Brugge, maar week uit naar Australie waar hij timmerde aan een succesvolle zangcarrière. In april 2012 veroverde de Aussie-Belg met zijn hitsingle 'Somebody that I Used to Know' de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten. Daarmee was hij na Soeur Sourire (in 1963) de eerste 'Belg' in de geschiedenis van de Amerikaanse Billboard Hot 100 die doorstootte tot nummer één. De cover van zijn nummer in de televisieserie 'Glee' en zijn optreden in de megapopulaire show 'Saturday Night Live' speelden daar geen onbelangrijke rol in. Eerder vielen uiteraard Australië, zijn geboorteland België en de rest van Europa als één blok voor zijn megahit. Vorig jaar was het nummer de bestverkochte single van 2012 in Groot-Brittannië. Sterker, sinds de invoering van de Britse charts in 1952 hebben slechts 123 nummers de magische grens van een miljoen verkochte exemplaren overschreden, waaronder dus ook de hit van Gotye. Somebody That I Used To Know stond in totaal in 26 landen op de eerste plek van de hitlijsten, en in de top-10 van nog eens 30 andere landen. De song ging wereldwijd meer dan 13 miljoen keer over de toonbank en was de iTunes Nummer 1-hit in 50 landen. In 2011 won Gotye drie prijzen tijdens de Australische ARIA Awards, waaronder beste mannelijke artiest en beste poprelease van het jaar. De single won dat jaar tijdens de uitreiking van de Vlaamse MIA's zowel de prijs voor hit van het jaar als voor videoclip van het jaar. De videoclip van Gotye is op YouTube intussen al meer dan 374 miljoen keer bekeken. (DB)