Volgens de leden van zijn band overleed hij aan de complicaties van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking.

"Woorden volstaan niet om ons verdriet uit te drukken, en evenmin onze liefde en respect voor wat hij ons, zijn familie, de muziekgemeeschap en miljoenen fans, heeft gegeven", aldus een mededeling van de groep.

Dat het slecht ging met Frey werd in november bekend, toen The Eagles gelauwerd zouden worden met een 2015 Kennedy Center Honor, maar moesten afzeggen omdat Glenn Frey "met terugkerende darmproblemen" kampte.

Ze vroegen toen om de viering met een jaar uit te stellen tot de vier leden van de groep, Frey, Don Henley, Joe Walsh en Timothy B. Schmit, aanwezig konden zijn.

Typisch Californië

De Eagles ontstonden in 1971 als back-up groep voor Linda Ronstadt.

De kern van de groep bestond uit Frey, afkomstig uit het noordelijke Detroit, en drummer Don Henley, een Texaan. Achter Ronstadt konden de groepsleden hun harmonieën oefenen.

Hoewel ze geen van beiden uit Californië afkomstig waren, brachten Henley en Frey toch muziek die met die staat werd geassocieerd, waarin het vrije, met drugs en liefde gelardeerde leven werd beschreven - eerst met hulp van grootheden als Jackson Browne en J.D. Souther, en later op eigen kracht.

Gedurende jaren scoorden ze met hits als 'Take it Easy' (dat Frey samen met Browne schreef), of 'Desperado', en natuurlijk 'Hotel California' uit 1976.

In de loop der jaren splitten de Eagles (en kwamen ze weer samen). Tijdens de split boekte Glenn Frey nog een solosucces met 'The Heat is On', dat gebruikt werd in de film Beverly Hills Cop uit 1984.

'De man met het plan'

De Eagles hebben 120 albums verkocht en 6 Grammy's gewonnen.

Henley, die af en toe in onmin raakte met Frey, zei in mededeling na het overlijden dat de gitarist als een broer voor hem was. "We waren familie, en zoals in de meeste families was er stoornis. Maar de band die we 45 jaar geleden smeedden, is nooit verbroken, ook niet gedurende de 14 jaar dat de groep was opgedoekt. Glenn was degene die het begon. Hij was de bezieler, de man met het plan. Hij had een encyclopedische kennis van popmuziek en een werkethos waarin het woord ophouden niet voorkwam. Hij was grappig, een doordouwer, gul, heel getalenteerd en gedreven".

(Belga/RR)

Volgens de leden van zijn band overleed hij aan de complicaties van reumatoïde artritis, een acute dikkedarmontsteking en een longontsteking."Woorden volstaan niet om ons verdriet uit te drukken, en evenmin onze liefde en respect voor wat hij ons, zijn familie, de muziekgemeeschap en miljoenen fans, heeft gegeven", aldus een mededeling van de groep.Dat het slecht ging met Frey werd in november bekend, toen The Eagles gelauwerd zouden worden met een 2015 Kennedy Center Honor, maar moesten afzeggen omdat Glenn Frey "met terugkerende darmproblemen" kampte. Ze vroegen toen om de viering met een jaar uit te stellen tot de vier leden van de groep, Frey, Don Henley, Joe Walsh en Timothy B. Schmit, aanwezig konden zijn.De Eagles ontstonden in 1971 als back-up groep voor Linda Ronstadt. De kern van de groep bestond uit Frey, afkomstig uit het noordelijke Detroit, en drummer Don Henley, een Texaan. Achter Ronstadt konden de groepsleden hun harmonieën oefenen.Hoewel ze geen van beiden uit Californië afkomstig waren, brachten Henley en Frey toch muziek die met die staat werd geassocieerd, waarin het vrije, met drugs en liefde gelardeerde leven werd beschreven - eerst met hulp van grootheden als Jackson Browne en J.D. Souther, en later op eigen kracht.Gedurende jaren scoorden ze met hits als 'Take it Easy' (dat Frey samen met Browne schreef), of 'Desperado', en natuurlijk 'Hotel California' uit 1976.In de loop der jaren splitten de Eagles (en kwamen ze weer samen). Tijdens de split boekte Glenn Frey nog een solosucces met 'The Heat is On', dat gebruikt werd in de film Beverly Hills Cop uit 1984. De Eagles hebben 120 albums verkocht en 6 Grammy's gewonnen.Henley, die af en toe in onmin raakte met Frey, zei in mededeling na het overlijden dat de gitarist als een broer voor hem was. "We waren familie, en zoals in de meeste families was er stoornis. Maar de band die we 45 jaar geleden smeedden, is nooit verbroken, ook niet gedurende de 14 jaar dat de groep was opgedoekt. Glenn was degene die het begon. Hij was de bezieler, de man met het plan. Hij had een encyclopedische kennis van popmuziek en een werkethos waarin het woord ophouden niet voorkwam. Hij was grappig, een doordouwer, gul, heel getalenteerd en gedreven".(Belga/RR)