Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in Malmo, de derde grootste stad van Zweden. Armenië stuurt de groep Dorians op. Zij brengen tijdens de tweede halve finale op 16 mei het lied Lonely Planet. Het nummer is geschreven door Tony Iommi, stichtend lid en gitarist van Black Sabbath, al was het aanvankelijk slechts bedoeld als demootje.

Aangezien het festival door velen gezien wordt als de hoogmis van de slechte smaak vinden niet weinigen dit een vreemde carrièrewending van Iommi. Het is een publiek geheim dat de gitarist een boontje heeft voor Armenië en omgekeerd.

25.000 doden
In 1988, toen het land nog communistisch was, eiste een enorme aardbeving het leven van 25.000 Armeniërs. Een half miljoen mensen hadden geen dak meer boven het hoofd. Tony Iommi en enkele andere rocksterren zamelden geld in om het land erbovenop te helpen. In 2009 kreeg de gitarist een eretitel van Armenië en zette hij zijn schouders onder een ander project: de heropbouw van een muziekschool.

Vorig jaar vond het Eurovisiesongfestival plaats in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Toen won Zweden met de inzending van Loreen en haar lied Euphoria, waardoor het Scandinavische land dit jaar de liedjeswedstrijd mocht organiseren. Armenië nam toen niet deel in Baku uit protest, Azerbeidzjan is namelijk aartsvijand nummer 1.

Nieuwe plaat
Momenteel werkt Tony Iommi met Black Sabbath aan een nieuwe plaat, 13 genaamd. Bill Ward, de originele drummer, weigerde daaraan mee te werken na een geschil over contracten. Daarom ruilden ze hem in voor Brad Wilk. Ozzy Osbourne (zang) en Geezer Butler (basgitaar), twee leden uit de eerste samenstelling, werken wel mee aan de plaat.

Begin december is ook de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival voorgesteld. Deze keer mogen onze landgenoten aan de andere kant van de taalgrens een artiest opsturen.

De RTBF koos voor Roberto Bellarosa, die Waalse versie van The Voice won. Het publiek mocht uit drie liedjes het Eurovisiesonglied kiezen, uiteindelijk werd het Love Kills. Bellarosa kreeg al commentaar op zijn belabberde Engels en zijn weinig toonvaste stem. Of hij het beter doet dan de kandidaat van vorig jaar, Iris met Would You, zien we in de eerste halve finale op 14 mei. Iris geraakte in haar halve finale niet verder dan een voorlaatste plaats. (CM)

Inzending Armenië: Dorians - Lonely Planet

Inzending België: Roberto Bellarosa - Love Kills (te beluisteren op eigen risico)

Black Sabbath - Paranoid

Het Eurovisiesongfestival vindt dit jaar plaats in Malmo, de derde grootste stad van Zweden. Armenië stuurt de groep Dorians op. Zij brengen tijdens de tweede halve finale op 16 mei het lied Lonely Planet. Het nummer is geschreven door Tony Iommi, stichtend lid en gitarist van Black Sabbath, al was het aanvankelijk slechts bedoeld als demootje. Aangezien het festival door velen gezien wordt als de hoogmis van de slechte smaak vinden niet weinigen dit een vreemde carrièrewending van Iommi. Het is een publiek geheim dat de gitarist een boontje heeft voor Armenië en omgekeerd. 25.000 doden In 1988, toen het land nog communistisch was, eiste een enorme aardbeving het leven van 25.000 Armeniërs. Een half miljoen mensen hadden geen dak meer boven het hoofd. Tony Iommi en enkele andere rocksterren zamelden geld in om het land erbovenop te helpen. In 2009 kreeg de gitarist een eretitel van Armenië en zette hij zijn schouders onder een ander project: de heropbouw van een muziekschool. Vorig jaar vond het Eurovisiesongfestival plaats in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Toen won Zweden met de inzending van Loreen en haar lied Euphoria, waardoor het Scandinavische land dit jaar de liedjeswedstrijd mocht organiseren. Armenië nam toen niet deel in Baku uit protest, Azerbeidzjan is namelijk aartsvijand nummer 1. Nieuwe plaat Momenteel werkt Tony Iommi met Black Sabbath aan een nieuwe plaat, 13 genaamd. Bill Ward, de originele drummer, weigerde daaraan mee te werken na een geschil over contracten. Daarom ruilden ze hem in voor Brad Wilk. Ozzy Osbourne (zang) en Geezer Butler (basgitaar), twee leden uit de eerste samenstelling, werken wel mee aan de plaat. Begin december is ook de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival voorgesteld. Deze keer mogen onze landgenoten aan de andere kant van de taalgrens een artiest opsturen. De RTBF koos voor Roberto Bellarosa, die Waalse versie van The Voice won. Het publiek mocht uit drie liedjes het Eurovisiesonglied kiezen, uiteindelijk werd het Love Kills. Bellarosa kreeg al commentaar op zijn belabberde Engels en zijn weinig toonvaste stem. Of hij het beter doet dan de kandidaat van vorig jaar, Iris met Would You, zien we in de eerste halve finale op 14 mei. Iris geraakte in haar halve finale niet verder dan een voorlaatste plaats. (CM) Inzending Armenië: Dorians - Lonely PlanetInzending België: Roberto Bellarosa - Love Kills (te beluisteren op eigen risico)Black Sabbath - Paranoid