Francis Lai ontving enkele jaren geleden op het filmfestival van Gent nog de 'Lifetime Achievement Award' voor zijn indrukwekkende oeuvre.

Lai leerde al jong accordeon spelen en begon zijn carriere in een balorkest. In de jaren vijftig trok hij naar Parijs, waar hij de muziekscene van Montmartre leerde kennen en begeleider werd van Edith Piaf. In de Franse hoofdstad ontmoette hij ook Bernard Dimey, met wie hij heel wat nummers schreef.

Lai werkte samen met tal van Franse beroemdheden zoals Mireille Mathieu, Juliette Gréco, Dalida, Brigitte Bardot en Yves Montand. Voor die laatste schreef hij het bekende 'La bicyclette'.

Maar echt beroemd werd Francis Lai vooral met zijn filmmuziek, onder meer voor de film 'Un homme et une femme'. Lai werd genomineerd met een Golden Globe voor Beste Filmmuziek.

Begin jaren zeventig kreeg hij dan effectief de Oscar voor Beste Muziek voor de film 'Love story'. De burgemeester van Nice kondigde meteen na het overlijden van Francis Lai aan dat een plaats in de stad naar hem genoemd zal worden, als eerbetoon.

Francis Lai ontving enkele jaren geleden op het filmfestival van Gent nog de 'Lifetime Achievement Award' voor zijn indrukwekkende oeuvre.Lai leerde al jong accordeon spelen en begon zijn carriere in een balorkest. In de jaren vijftig trok hij naar Parijs, waar hij de muziekscene van Montmartre leerde kennen en begeleider werd van Edith Piaf. In de Franse hoofdstad ontmoette hij ook Bernard Dimey, met wie hij heel wat nummers schreef. Lai werkte samen met tal van Franse beroemdheden zoals Mireille Mathieu, Juliette Gréco, Dalida, Brigitte Bardot en Yves Montand. Voor die laatste schreef hij het bekende 'La bicyclette'. Maar echt beroemd werd Francis Lai vooral met zijn filmmuziek, onder meer voor de film 'Un homme et une femme'. Lai werd genomineerd met een Golden Globe voor Beste Filmmuziek. Begin jaren zeventig kreeg hij dan effectief de Oscar voor Beste Muziek voor de film 'Love story'. De burgemeester van Nice kondigde meteen na het overlijden van Francis Lai aan dat een plaats in de stad naar hem genoemd zal worden, als eerbetoon.