Fonkelnieuw Sone Festival in Ronse focust op house, hiphop en meer: ‘Een pak frieten? Dat is niet bepaald hip’

De site van het Sone Festival in Ronse. © Sone

Feest in het Park ging kopje onder, Sone Festival ziet het levenslicht. Het fonkelnieuwe ééndagsfestival met twee podia vindt op 23 juli plaats te Ronse. De headliner? Faisal, de dj/producer die Knack Focus’ nieuwe Generatie Nu-reeks aftrapte. Oprichter Robbe Vandenhoucke ziet een mooie toekomst voor het festival: ‘Qua prijs-kwaliteitsverhouding behoort het Sone Festival tot de beste van het land.’

In februari 2016 raakte bekend dat er geen eenentwintigste editie van Feest in het Park zou plaatsvinden. Het festival in Oudenaarde kon het hoofd niet langer boven water houden. In dezelfde maand werd wel een nieuw festival aangekondigd: het Sone Festival in Ronse, op zo’n vijf minuten rijden van Oudenaarde. Oprichter Robbe Vandenhoucke gelooft niet dat Sone hetzelfde lot als Feest in het Park beschoren zal zijn: ‘Kleine festivals, die kunnen nu eenmaal gemakkelijker overleven.’

De teloorgang van Feest in het Park heeft jullie niet afgeschrikt?

ROBBE VANDENHOUCKE: De boekingen van de recente edities van Feest in het Park moeten onhaalbaar duur geweest zijn. Aan grotere festivals hangen nu eenmaal grotere risico’s vast. Daarom kiezen wij ervoor om traag te groeien. We laten ons niet meeslepen door de idee dat een festival elk jaar moet uitbreiden. Dan bestaat de kans dat je jezelf in de voet schiet.

Sone Festival is ontstaan vanuit Sone Outdoor, tot vorig jaar een gratis openluchtfuif in Ronse. Vanwaar de beslissing om het tot een heus festival om te turnen?

VANDENHOUCKE: Na drie jaargangen Sone Outdoor voelden we ons klaar voor de volgende stap. Het stadsbestuur van Ronse stond ook meteen achter het festival. Ronse zit nu in de lift, en we hopen het met ons festival nog meer te doen herleven.

Dus jullie verwachten voornamelijk Ronsenaars op Sone Festival?

Affiche van Sone Festival 2016.
Affiche van Sone Festival 2016.© Sone

VANDENHOUCKE: We willen tegelijk onze lokale verankering behouden, en ook volk van buiten Ronse aantrekken. We hebben toch vrij bekende dj’s te pakken gekregen, zoals StuBru-dj Faisal en Eagl die deze zomer ook de Gentse Feesten en Pukkelpop aandoet. En waar we op Sone Outdoor nog enkel focusten op house, hebben we hier een tweede podium waar hiphop zal heersen. Zo maken we ons programma stukken toegankelijker.

Faisal
Faisal© Athos Burez

Sone Festival is wel betalend geworden.

VANDENHOUCKE: Dat is een noodzakelijke beslissing. Door de uitbreiding van één naar twee podia, is het onmogelijk om als gratis festival nog rond te komen. Door die geldbarrière, zullen we wel degelijk passanten uit Ronse verliezen. Maar qua prijs-kwaliteitsverhouding behoort Sone festival tot de beste festivals van België.

Wat bieden jullie behalve muziek nog zoal aan?

VANDENHOUCKE: We gaan voor een totaalervaring. Niet alleen vanuit onze persoonlijke voorkeur, maar ook omdat dat het best rendeert. Voor het decor komen er wekelijks twee architecten samen. We regelden ook originele foodtrucks: we hebben al een pastabar en een Thais eetkraam vastgelegd. We kozen ook bewust om geen frietkot toe te laten. Want laten we eerlijk zijn: frieten, dat is niet bepaald hip.

Sone Festival vindt op 23 juli plaats in Ronse. Klik hier voor tickets en info.

Site van Sone Festival 2016.
Site van Sone Festival 2016.© Sone

Joshua Migneau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content