Op 29 november 2012 was het exact 10 jaar geleden dat de meest spirituele der Beatles overleed aan de gevolgen van kanker. De jongste van The Fab Four werd dan wel door zijn tijdgenoten beschouwd als één van de beste gitaristen ter wereld, als songschrijver stond hij echter altijd in de schaduw van het duo Lennon-McCartney. Hieronder volgen nog eenmaal de nummers waarvan de wereld niet mag vergeten dat Harisson de auteur ervan was.

Don't Bother MeHet eerste nummer dat Harrison zelf schreef voor The Beatles. Verscheen op het in 1963 uitgekomen album With The Beatles, de twee lp van de band uit Liverpool. Het nummer werd ook gebruikt in de eerste speelfilm van het viertal, A Hard Day's Night.

I Need You

I Need you was twee jaar later het tweede nummer dat Harrison schreef voor een Beatlesplaat. Ook dit kwam terecht op de lp die de soundtrack vormde bij de tweede Beatlesfilm Help!

Love You ToDit nummer is één van de drie composities van Harrison op het album Revolver uit 1966. Hierin is voor de eerste maal duidelijk de Indiase invloed van goeroe Ravi Shankar hoorbaar. De gitarist schreef het nummer op de sitar en op de dag van opname speelden verschillende Indiase muzikanten mee in de beroemde Abbey Road studio.

While My Guitar Gently Weeps

Ongetwijfeld het bekendste nummer van Harrisons hand. Dit verscheen op het dubbelalbum The Beatles uit 1968 en schopte het top op nummer 135 in top-500 van de beste songs aller tijden uit het muziekmagazine Rolling Stone. Het nummer is gebaseerd op de oosterse wijsheid dat toeval niet bestaat en Harrison overtuigde Eric Clapton om mee te spelen op de opname.

Something

Harrisons nummers genieten tegenwoordig wel erkenning bij muziekcritici, maar tijdens zijn carrière slaagde slechts één van zijn nummers in ook te scoren bij het publiek. Something is afkomstig uit het in 1969 verschenen album Abbey Road en schopte het tot op de nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. Het is tevens een van de meest gecoverde Beatlesnummers: onder meer Elvis Presley, Frank Sinatra en James Brown namen een nieuwe versie van Something op.

(TG)

Op 29 november 2012 was het exact 10 jaar geleden dat de meest spirituele der Beatles overleed aan de gevolgen van kanker. De jongste van The Fab Four werd dan wel door zijn tijdgenoten beschouwd als één van de beste gitaristen ter wereld, als songschrijver stond hij echter altijd in de schaduw van het duo Lennon-McCartney. Hieronder volgen nog eenmaal de nummers waarvan de wereld niet mag vergeten dat Harisson de auteur ervan was. Don't Bother MeHet eerste nummer dat Harrison zelf schreef voor The Beatles. Verscheen op het in 1963 uitgekomen album With The Beatles, de twee lp van de band uit Liverpool. Het nummer werd ook gebruikt in de eerste speelfilm van het viertal, A Hard Day's Night.I Need You I Need you was twee jaar later het tweede nummer dat Harrison schreef voor een Beatlesplaat. Ook dit kwam terecht op de lp die de soundtrack vormde bij de tweede Beatlesfilm Help! Love You ToDit nummer is één van de drie composities van Harrison op het album Revolver uit 1966. Hierin is voor de eerste maal duidelijk de Indiase invloed van goeroe Ravi Shankar hoorbaar. De gitarist schreef het nummer op de sitar en op de dag van opname speelden verschillende Indiase muzikanten mee in de beroemde Abbey Road studio.While My Guitar Gently Weeps Ongetwijfeld het bekendste nummer van Harrisons hand. Dit verscheen op het dubbelalbum The Beatles uit 1968 en schopte het top op nummer 135 in top-500 van de beste songs aller tijden uit het muziekmagazine Rolling Stone. Het nummer is gebaseerd op de oosterse wijsheid dat toeval niet bestaat en Harrison overtuigde Eric Clapton om mee te spelen op de opname.Something Harrisons nummers genieten tegenwoordig wel erkenning bij muziekcritici, maar tijdens zijn carrière slaagde slechts één van zijn nummers in ook te scoren bij het publiek. Something is afkomstig uit het in 1969 verschenen album Abbey Road en schopte het tot op de nummer 1 in de Amerikaanse hitparade. Het is tevens een van de meest gecoverde Beatlesnummers: onder meer Elvis Presley, Frank Sinatra en James Brown namen een nieuwe versie van Something op. (TG)