Tabu Ley Rochereau, legendarisch voor zijn rumba en soukous, is overleden in het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel. Hij werd 73 jaar.

Hier bij ons is de zanger vooral bekend voor zijn nummer 'Independance cha cha', toen Congo in 1960 zijn onafhankelijkheid van België uitriep. Zijn eerste nummer schreef hij op amper 14-jarige leeftijd voor de band African Jazz. Deze groep werd bekend met het nummer 'Independance cha cha' in 1960. Dit nummer groeide uit tot het officieuze volkslied van de onafhankelijke republiek. Nadien speelde hij nog in verschillende muziekgroepen, waaronder African Fiesta National. Zijn invloed als zanger en liedjesschrijver in Afrika is onmiskenbaar.

De man was ook even minister na de val van het Mobutu-regime, onder president Laurent Kabila.

Beroertes

Enkele jaren geleden kreeg de man al een beroerte en is hier nooit helemaal van hersteld. Zijn toestand ging de laatste dagen fel achteruit, dat getuigde zijn schoonzoon.

Wanneer de begrafenis zal plaatsvinden is nog niet bekend, dit moet overlegd worden met de Congolese regering. (LVR)

Tabu Ley Rochereau, legendarisch voor zijn rumba en soukous, is overleden in het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel. Hij werd 73 jaar. Hier bij ons is de zanger vooral bekend voor zijn nummer 'Independance cha cha', toen Congo in 1960 zijn onafhankelijkheid van België uitriep. Zijn eerste nummer schreef hij op amper 14-jarige leeftijd voor de band African Jazz. Deze groep werd bekend met het nummer 'Independance cha cha' in 1960. Dit nummer groeide uit tot het officieuze volkslied van de onafhankelijke republiek. Nadien speelde hij nog in verschillende muziekgroepen, waaronder African Fiesta National. Zijn invloed als zanger en liedjesschrijver in Afrika is onmiskenbaar. De man was ook even minister na de val van het Mobutu-regime, onder president Laurent Kabila.Beroertes Enkele jaren geleden kreeg de man al een beroerte en is hier nooit helemaal van hersteld. Zijn toestand ging de laatste dagen fel achteruit, dat getuigde zijn schoonzoon. Wanneer de begrafenis zal plaatsvinden is nog niet bekend, dit moet overlegd worden met de Congolese regering. (LVR)