Tomorrowland dag 1: ‘Dit is één groot complot!’
Dromenland ligt drie dagen lang aan de Ruppel. Tomorrowland verandert recreatiedomein De Schorre voor de twaalfde keer in een pretpark voor dansbeesten die beats als ontbijt eten. Dag één was doorspekt met meer hoogtes (bedankt, Shaquille O’Neil) dan laagtes (minder bedankt, David Guetta), maar bracht ons voorlopig nog niet tot een climax.
“Wacht, neem er nog maar eentje. Ik slik er altijd twee, voor in het geval dat het eerste niet goed binnenkomt”, zegt een collega-journalist terwijl hij een klein wit pilletje uit de verpakking drukt. Het is nog geen noen, en wij zaten al aan de Cetirizine. Geen overbodige luxe overigens, zo’n anti-allergie en -hooikoortspil, gezien Tomorrowland anno 2016 nog groener is dan anders.
Tomorrowland ligt dit jaar immers niet in Boom, maar in Bonzai: de Main Stage – elk jaar het pronkstuk van het festival – stelt een uit de kluiten gewassen boom (of is het een heel woud?) voor, versierd met magische boswezens, verse bloemen, schors en een verfrissende spray die bij ieder hoogtepunt over het publiek spoot en een bedwelmende bloemengeur naliet. Vergeet glyfosaat: The Elixir Of Life is duidelijk wat uw flora fleurig houdt!
Defecte Wasmachine
Fedde Le Grand had op diezelfde Main Stage de dankbare taak om het ochtendprut uit onze ogen te draaien. Put your hands up for Detroit, nuja, voor Eindhoven, de thuishaven van Fedde De Grote. Het is overigens niet onwaarschijnlijk dat dj’s als Fedde (en Armin, en Martin, en Sander, en …) officieus deel uitmaken van de Nederlandse exportproductenlijst.
Rutten hoeft zich voorlopig nog niet druk te maken. Le Grand deed zijn taak meer dan behoorlijk, al zou hij het publiek evengoed met een soundbyte van een defecte wasmachine over elkaar heen hebben kunnen doen buitelen. “Hier wacht ik een heel jaar op, en wanneer het afgelopen is, begin ik al af te tellen naar de volgende editie”, krijst een meisje met de Noorse vlag om haar schouders ons toe.
De Main Stage lokte niet enkel nieuwsgierigen door het decor, maar ook door de namen die er draaien. Dimitri Vangelis bijvoorbeeld. Waar we de Zweedse dj eerst wilden feliciteren met zijn enorme ballen (welke andere Dimitri durft de main stage van Tomorrowland anders nog aan?) bleek het gewoon zijn échte naam. Jep. Ook die “Vangelis”. Nope , niet dìè Vangelis.
En ook al zag-ie er uit als het spiegelbeeld van Steve Aoki – minus de stuiptrekkingen-: vooroordelen zijn er om van de draaitafel te vegen. Was de show van Dimitri Vangelis en zijn kompaan Wyman een voltreffer? Nauwelijks. ‘Payback‘ zwierde ons dan wel een eerste portie goede kermisbeats om de oren, maar al wat volgde oversteeg nooit de middelmaat. Om u een idee te geven: Debby uit Ohio mist haar zwart-witte kat Oreo enorm hard, wist ze ons te vertellen. “He’s with friends now.” Zulke nuttige informatie krijgen we nu eenmaal wanneer de ceremoniemeester van dienst niet weet te boeien.
Hoogtepuntje? Will Perry mocht zijn song The Ocean komen openschuiven, al bleek die man al de halve set op zijn hurken achter de draaitafel te hebben gezeten. Bij de vermelding van zijn naam sprong hij recht als een duiveltje in een doosje en wist hij het kraken van zijn knieën wonderwel te timen met de beats.
Vreemdgaan
Van de Mainstage ging het over de psychedelische trance van Ben Gold naar The Harbour voor Radio Modern. Die laatste stage is opmerkelijk: op weinige podia gaan Lykke Li, Technotronic, Depeche Mode en Bingo Players zo vredig hand in hand. Radio Modern ging vrijdag trouwens met de prijs van ‘Eerste Live Instrument op Tomorrowland 2016’ lopen, met dank aan hun djembe-speler. Later spotten we nog enkele cimbalen bij Galantis en verder zagen we vooral vreemde fluiten aan de mannentoiletten, maar laat ons daar vooral niet over uitweiden.
“So hot”,pufte een Schots meisje iets verder aan de ingang van de Rave Cave. Net toen we haar wilden bedanken voor het compliment, beseften we pas dat ze het over de ravegrot van hooguit twintig vierkante meter had. In dieRave Cave gaan de vreemdste artiesten met elkaar vreemd. Wist u bijvoorbeeld dat een driehoeksverhouding tussen Faithless, Nirvana en Justice niet eens zo slecht klinkt? Nu wel. Het heeft bovendien ook zijn charme om te raven met spinnenwebben in het haar en afbrokkelende stenen in uw decolleté, en die zweetsnor staat u echt wel voorbeeldig, hoor.
Bear hug
Het doolhof dat Tomorrowland heet leidt ons uiteindelijk in de massieve bear hug van DJ Diesel, in een vorig leven nog bekend als basketballer Shaquille O’Neal. Nu komt het wel eens voor dat Bekende Mensen zichzelf met stampende beats een nieuw leven willen inblazen (of tenminste hun oude leven weg willen blazen, is het niet Paris Hilton?) maar The Big Shaqtus bleek effectief te kunnen draaien.
In een snoeihard tempo smeet hij ‘Spend It’ van Antiserum & Mayhem , ‘Destroy’ van AWAL en ‘Prison Riot’ van Flosstradamus en Lil Jon achter elkaar, terwijl zijn gigantische lijf de piepkleine dj booth van de Hush Hush Stage haast vermorzelde. De voormalige Laker leek-er zelf ontzettend veel plezier in te hebben en de zachte bariton waarmee hij doodkalm ‘come on Belgium’ in de microfoon bromde, was zodanig vertederend dat we hem bijna vergeven geen ‘I Believe I Can Fly’ te draaien. Een verbasterde versie van Drake’s Jumpman passeerde dan weer wél de revue.
Om in thema te blijven, ruilden we de ene legende voor de andere en trokken we richting DJ Sash!, de Duits kroonprins van de Eurodance die met ‘Ecuador‘ een nummer voor de eeuwigheid schreef. ‘Encore Une Fois’ beukte zich een weg door de I Love The 90s tent en was het infuus dat we nodig hadden de nacht door te komen. Ja, de set van DJ Sash! had iets weg van het Bal Marginal van Chiro Moorslede. Nee, daar is heus niets mis mee. Le discjockey Sash bleek trouwens ook de meest beleefde van de bende. “Please, put your hands up for me, please!” Dat moest hij Tomorrowland geen tweede keer vragen (al deed-ie het wel): tout feu tout flamme!
Een complot
David Guetta is ondertussen zo onvermijdelijk geworden als kalkaanslag en wie naar de line-up gluurt, voelt zich haast verplicht om de zonnegod der EDM te gaan aanschouwen. Zijn blonde manen wapperen als vanouds mee op de beats van de grootste hits van het moment die hij niet eens probéért in elkaar te mixen – maar waarom zou hij, hij is David Guetta. “Ach is dìt Guetta? Ik verwar hem altijd met Martin Solveig”, horen we plots. “Martin Solveig? Nee jong, Guetta lijkt veel harder op Bob Sinclar. Fuck. Eigenlijk. Die lijken echt super hard op elkaar. Misschien is het wel één groot complot en zijn ze inwisselbaar?! Het enige wat die willen is geld verdienen.” Het is duidelijk: de People of Tomorrow zijn niet van gisteren.
Die People Of Tomorrow zijn bovendien ook pendelaars – van de ene stage naar de andere en dat liefst vergezeld van de nodige oerkreten, al staat het verstand allerminst op nul. Zoveel podia betekent ook: keuzes maken. Tijdens Tiësto, die een makke indruk naliet (hij was nog niet uit zijn siësto) voelde je de keuzestress toenemen. “We spelen blad-steen-schaar. Wie wint mag kiezen: Alesso, Korsakoff of Jamie Jones als afsluiter voor vandaag”, riep een jonge Vlaming naar zijn vrienden. Ook wij twijfelden. Jamie Jones had een mooie allitererende afsluiter geweest, maar we gingen voor keuze vier: Deadmau5 B2B Eric Prydz.
Die keuze bleek uitstekend, om drie redenen: 1) Deadmau5 en Eric Prydz spelen zelden samen. Voor speciallekes komen u en wij naar Tomorrowland. 2) Deadmau5 aan het werk zien zonder zijn typerend muizenmasker is een ervaring op zich. 3) Achtereenvolgens ‘There Might Be Coffee‘ van Deadmau5 en ‘Melo‘ van Eric Prydz horen – met een verlicht reuzenrad op de achtergrond – was een afsluiter die zelfs Kathy Pauwels ‘stijlvol’ zou genoemd hebben.
Wanneer we ons moegestampte lijf uiteindelijk een laatste keer laten neerzijgen op een porseleinen troon ( geen Dixie’s op deze wei!) worden we vanuit een nabijgelegen hokje getrakteerd op een slogan waar de Tomorrowlandmarketeers later nog véél auteursrechten voor zullen neertellen. “Amai dat zijn zalige toiletten. Ik ga mij hier elke dag goed kunnen leegschijten, dan kan ik beter dansen.”
Tomorrowland: liefde, loosgaan en leegschijten – zeg nu zelf?
(ELV/KS)
Pokémon gevangen: 4 Pidgeys, 1 Weedle, 1 Magmar, 2 Rattata, 1 Magikarp, 2 Staryu
Volg Knackfocus op de festivals via Snapchat en Instagram!
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier