Shantel is een pseudoniem voor DJ, producer, zanger en gitarist Stefan Hantel, een Duitser met balkanroots. Dat laatste zouden we geweten hebben, want net als vijf jaar geleden zette de man met zijn zevenkoppige Bucovina Club Orkestar het podium van Couleur Café in vuur en vlam. De nummers van Shantel steunen op zigeunermuziek, maar worden gespeeld met een authentieke punkattitude.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Wie vertrouwd is met de films van Emir Kusturica weet hoe rauw, opzwepend en losbandig Balkanmuziek kan zijn. We hoeven er dus geen tekeningetje bij te maken: Shantel en zijn gezellen gooiden alle remmen los en inspireerden de aanwezigen tot een wilde pogo, waarbij zowel pikante gypsy grooves als Russische polka's werden afgevuurd.

Nummers als 'Disko Partizani', 'Disko Boy, 'Planet Paprika' en 'More More More' (een cover van Carmel) werden uit volle borst meegebruld, er gedanst en gesprongen, er dwarrelden crowdsurfers uit de lucht, kortom: wie over een bol beschikte, ging er eensgezind uit. Zelden een artiest aan het werk gezien bij wie de publieksparticipatie honderd procent bedroeg, maar Shantel haalde met gemak de maximale score.

Wouter Van Vaerenbergh
© Wouter Van Vaerenbergh

Dat lag niet alleen aan de nummers zelf, maar ook aan de aanstekelijke verrichtingen van de driekoppige blazerssectie en aan de drummer die regelmatig van achter zijn kit vandaan kwam om de toeschouwers op te jutten. Wie tijdens de overweldigende passage van het Bucovina Club Orkestar nog stil stond, was ongetwijfeld uit graniet gehouwen. Tegen het einde van de set waren we minstens de helft van ons lichaamsvocht kwijt, maar voor zoveel lol moet je iets over hebben.

Yes, we Balkan!

Dirk Steenhaut

Shantel is een pseudoniem voor DJ, producer, zanger en gitarist Stefan Hantel, een Duitser met balkanroots. Dat laatste zouden we geweten hebben, want net als vijf jaar geleden zette de man met zijn zevenkoppige Bucovina Club Orkestar het podium van Couleur Café in vuur en vlam. De nummers van Shantel steunen op zigeunermuziek, maar worden gespeeld met een authentieke punkattitude.Wie vertrouwd is met de films van Emir Kusturica weet hoe rauw, opzwepend en losbandig Balkanmuziek kan zijn. We hoeven er dus geen tekeningetje bij te maken: Shantel en zijn gezellen gooiden alle remmen los en inspireerden de aanwezigen tot een wilde pogo, waarbij zowel pikante gypsy grooves als Russische polka's werden afgevuurd. Nummers als 'Disko Partizani', 'Disko Boy, 'Planet Paprika' en 'More More More' (een cover van Carmel) werden uit volle borst meegebruld, er gedanst en gesprongen, er dwarrelden crowdsurfers uit de lucht, kortom: wie over een bol beschikte, ging er eensgezind uit. Zelden een artiest aan het werk gezien bij wie de publieksparticipatie honderd procent bedroeg, maar Shantel haalde met gemak de maximale score.Dat lag niet alleen aan de nummers zelf, maar ook aan de aanstekelijke verrichtingen van de driekoppige blazerssectie en aan de drummer die regelmatig van achter zijn kit vandaan kwam om de toeschouwers op te jutten. Wie tijdens de overweldigende passage van het Bucovina Club Orkestar nog stil stond, was ongetwijfeld uit graniet gehouwen. Tegen het einde van de set waren we minstens de helft van ons lichaamsvocht kwijt, maar voor zoveel lol moet je iets over hebben. Yes, we Balkan!Dirk Steenhaut