Colin Stetson (****)
Het concert van Colin Stetson was boven alles een fysieke ervaring. Niet alleen deed de klank van zijn enorme baritonsax zo nu en dan de hele tribune van de Domzaal daveren, de man leverde ook een waarlijk atletische prestatie: aan de hand van een techniek die 'circulair ademhalen' heet bleef hij als een levende doedelzak minutenlang aan één stuk blazen.

Het resultaat was niet zomaar één langgerekte, grillige melodie zoals de meeste van zijn solerende collega's zouden presteren: Stetson weet de imposante luchtstroom die hij uitblaast zodanig te manipuleren dat zijn instrument verschillende klanken tegelijk kan uitstoten. Zo voorzag hij zelf niet alleen in de schrille uithalen die gewoonlijk voor de blazers zijn weggelegd maar ook voor een groovy baslijn, en zorgde de drummicrofoon in zijn instrument ervoor dat ook de klank van zijn vingers op de kleppen werd geregistreerd en als ritmesectie fungeerde - en dat we hem haarscherp konden horen hijgen en steunen.

'It hurts like a bitch,' vertrouwde hij ons na het concert toe, en dat was er ook aan te zien: al halverwege de eerste dubbele compositie 'Awake on Foreign Shores/Judges' (een instant standard, als je het ons vraagt) zag zijn hoofd helemaal paars en tussen de nummers door iets vertellen was door de fysieke uitputting moeilijk. Stetson bleek echter geen ordinaire krachtpatser die organisatoren kunnen boeken om op ludieke wijze hun festival te openen: hoewel hij er noodgedwongen soms de kantjes vanaf moest lopen waren de stukken die hij bracht ook muzikaal erg indrukwekkend en gevarieerd, van de enerverende elektrofolk van 'Nobu Take' tot het droeve 'Our Heartbreak Perfect'. Hopelijk houdt hij dit nog een tijdje vol.

Setlist:

Awake on Foreign Shores / Judges
The Righteous Wrath of an Honorable Management
Nobu Take*
Stand, Walk*
To See More Light
Our Heartbreak Perfect* / In Love and in Justice

(*) composities staan op de geweldige plaat 'New History Warfare, Vol. 1.

Tim Vernimmen

Colin Stetson (****) Het concert van Colin Stetson was boven alles een fysieke ervaring. Niet alleen deed de klank van zijn enorme baritonsax zo nu en dan de hele tribune van de Domzaal daveren, de man leverde ook een waarlijk atletische prestatie: aan de hand van een techniek die 'circulair ademhalen' heet bleef hij als een levende doedelzak minutenlang aan één stuk blazen. Het resultaat was niet zomaar één langgerekte, grillige melodie zoals de meeste van zijn solerende collega's zouden presteren: Stetson weet de imposante luchtstroom die hij uitblaast zodanig te manipuleren dat zijn instrument verschillende klanken tegelijk kan uitstoten. Zo voorzag hij zelf niet alleen in de schrille uithalen die gewoonlijk voor de blazers zijn weggelegd maar ook voor een groovy baslijn, en zorgde de drummicrofoon in zijn instrument ervoor dat ook de klank van zijn vingers op de kleppen werd geregistreerd en als ritmesectie fungeerde - en dat we hem haarscherp konden horen hijgen en steunen. 'It hurts like a bitch,' vertrouwde hij ons na het concert toe, en dat was er ook aan te zien: al halverwege de eerste dubbele compositie 'Awake on Foreign Shores/Judges' (een instant standard, als je het ons vraagt) zag zijn hoofd helemaal paars en tussen de nummers door iets vertellen was door de fysieke uitputting moeilijk. Stetson bleek echter geen ordinaire krachtpatser die organisatoren kunnen boeken om op ludieke wijze hun festival te openen: hoewel hij er noodgedwongen soms de kantjes vanaf moest lopen waren de stukken die hij bracht ook muzikaal erg indrukwekkend en gevarieerd, van de enerverende elektrofolk van 'Nobu Take' tot het droeve 'Our Heartbreak Perfect'. Hopelijk houdt hij dit nog een tijdje vol. Setlist: Awake on Foreign Shores / Judges The Righteous Wrath of an Honorable Management Nobu Take* Stand, Walk* To See More Light Our Heartbreak Perfect* / In Love and in Justice (*) composities staan op de geweldige plaat 'New History Warfare, Vol. 1.Tim Vernimmen