De Italiaanse componist Ennio Morricone blaast zijn Europese tournee af. De 85-jarige meesterdirigent onderging onlangs een rugoperatie vanwege een hernia, maar is nog onvoldoende hersteld waardoor hij alle concerten in de nabije toekomst noodgedwongen moet cancelen.

Ook zijn passage op 27 juni in het Brusselse Paleis 12, waar hij samen met een 160-koppig symfonisch orkest en polyfonisch koor een persoonlijke best-of uit zijn carrière zou brengen, valt dus in het water. Het concert zou nu plaatsvinden op 18 december. Het is al de tweede keer dat de show uitgesteld wordt.

Dat is een grote streep door de rekening van de vele fans die de componist eind deze maand aan het werk wilden zien. Morricone componeerde tijdens zijn carrière al meer dan 400 filmscores, waarbij hij samenwerkte met de allergrootste regisseurs. Vooral de samenwerking tijdens de jaren zestig met zijn goede vriend en voormalig klasgenoot Sergio Leone bij diens spaghettiwesterns, vaak met Clint Eastwood in de hoofdrol, spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Onder meer de muziek van de Dollar-trilogie, met als bekendste titel "The Good, The Bad and The Ugly" uit 1966 is van de hand van Morricone. Ook andere Italiaanse cinemagrootheden als Pier Paolo Pasolini en Giuseppe Tornatore deden later nog een beroep op Morricone. De componist werd zelfs populair in Hollywood, waar onder meer Terrence Malick (voor "Days of Heaven"), Brian De Palma ("The Untouchables" en "Casualties of War"), Quentin Tarrantino ("Django Unchained") en Roland Joffe ("The Mission") bij hem kwamen aankloppen.

In zijn carrière won hij van tal van muziekprijzen, waaronder Grammy Awards, Golden Globes, Bafta's en een Polar Music Prize. In 2007 won hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre. (DB)

De Italiaanse componist Ennio Morricone blaast zijn Europese tournee af. De 85-jarige meesterdirigent onderging onlangs een rugoperatie vanwege een hernia, maar is nog onvoldoende hersteld waardoor hij alle concerten in de nabije toekomst noodgedwongen moet cancelen. Ook zijn passage op 27 juni in het Brusselse Paleis 12, waar hij samen met een 160-koppig symfonisch orkest en polyfonisch koor een persoonlijke best-of uit zijn carrière zou brengen, valt dus in het water. Het concert zou nu plaatsvinden op 18 december. Het is al de tweede keer dat de show uitgesteld wordt.Dat is een grote streep door de rekening van de vele fans die de componist eind deze maand aan het werk wilden zien. Morricone componeerde tijdens zijn carrière al meer dan 400 filmscores, waarbij hij samenwerkte met de allergrootste regisseurs. Vooral de samenwerking tijdens de jaren zestig met zijn goede vriend en voormalig klasgenoot Sergio Leone bij diens spaghettiwesterns, vaak met Clint Eastwood in de hoofdrol, spreekt nog steeds tot de verbeelding. Onder meer de muziek van de Dollar-trilogie, met als bekendste titel "The Good, The Bad and The Ugly" uit 1966 is van de hand van Morricone. Ook andere Italiaanse cinemagrootheden als Pier Paolo Pasolini en Giuseppe Tornatore deden later nog een beroep op Morricone. De componist werd zelfs populair in Hollywood, waar onder meer Terrence Malick (voor "Days of Heaven"), Brian De Palma ("The Untouchables" en "Casualties of War"), Quentin Tarrantino ("Django Unchained") en Roland Joffe ("The Mission") bij hem kwamen aankloppen. In zijn carrière won hij van tal van muziekprijzen, waaronder Grammy Awards, Golden Globes, Bafta's en een Polar Music Prize. In 2007 won hij een ere-Oscar voor zijn hele oeuvre. (DB)