Black Sabbath is de belangrijkste Britse metalband ooit. Dat blijkt uit een onderzoek van de British Phonographic Industry, de Britse belangenvereniging voor de muziekindustrie.

De legendarische groep rond boegbeeld Ozzy Osbourne ging in de poll met bijna de helft van de stemmen aan de haal. Iron Maiden en Led Zeppelin eindigden op nummer twee en drie.

De bandleden kunnen de uitslag van de enquête smaken: 'We zijn vereerd en gevleid dat we worden genoemd in een onderzoek als dit. Dankjewel', klink het. Zowat 3600 hardrock- en metalfans brachten hun stem uit.

Black Sabbath werd in 1969 opgericht, brak een jaar later door met het nummer Paranoid en stuurde tot 1979 de ene superplaat na de andere de wijde wereld in. In 1979 werd Ozzy bedankt voor bewezen diensten wegens overmatig drugsgebruik.

Het legendarische viertal Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward verkocht ruim 70 miljoen platen. Sinds een jaar duiken ze weer op in originele bezetting. (DB)

Uitslag van de enquête:

1 - Black Sabbath (45%) 2 - Iron Maiden (22.6%) 3 - Led Zeppelin (21.6%) 4 - Motorhead (2.9%) 5 - Deep Purple (2.3%) 6 - Judas Priest (1.9%) 7 - Andere (3.6%)

Black Sabbath is de belangrijkste Britse metalband ooit. Dat blijkt uit een onderzoek van de British Phonographic Industry, de Britse belangenvereniging voor de muziekindustrie. De legendarische groep rond boegbeeld Ozzy Osbourne ging in de poll met bijna de helft van de stemmen aan de haal. Iron Maiden en Led Zeppelin eindigden op nummer twee en drie. De bandleden kunnen de uitslag van de enquête smaken: 'We zijn vereerd en gevleid dat we worden genoemd in een onderzoek als dit. Dankjewel', klink het. Zowat 3600 hardrock- en metalfans brachten hun stem uit. Black Sabbath werd in 1969 opgericht, brak een jaar later door met het nummer Paranoid en stuurde tot 1979 de ene superplaat na de andere de wijde wereld in. In 1979 werd Ozzy bedankt voor bewezen diensten wegens overmatig drugsgebruik.Het legendarische viertal Ozzy Osbourne, Tony Iommi, Geezer Butler en Bill Ward verkocht ruim 70 miljoen platen. Sinds een jaar duiken ze weer op in originele bezetting. (DB) Uitslag van de enquête:1 - Black Sabbath (45%) 2 - Iron Maiden (22.6%) 3 - Led Zeppelin (21.6%) 4 - Motorhead (2.9%) 5 - Deep Purple (2.3%) 6 - Judas Priest (1.9%) 7 - Andere (3.6%)