'Het is een interessante strijd geweest met onszelf om weer nieuwe nummers te beginnen schrijven', zegt Jergan Callebaut van Vuurwerk. 'Het was al even geleden, en we moesten weer helemaal van nul beginnen. Elk kader dat we ooit voor onszelf geschept hadden, hebben we laten vallen.'

Van vroegere gaststemmen als Max Colombie (Oscar and the Wolf) of Sylvie Kreusch (ex-Soldier's Heart) geen spoor op Because I Feel Things. De vocalist van dienst is Salem Khazali. 'Hij vertaalt stukken van mezelf en brengt ons naar ongekende diepten', zegt Callebaut over hun nieuwste aanwinst.

Callebaut en zijn kompaan Thieu Seynaeve - ze stellen het momenteel zonder derde lid Sjam Janssens, die voor lange tijd in Sydney verblijft - leerden Khazali in Londen kennen, de stad van waaruit Vuurwerk tegenwoordig opereert, en waar ze een eigen studio hebben ingericht. Het is ook daar dat de twee producers werkzaam zijn, als respectievelijk klinisch psychiater en psycholoog. En na de uren sleutelen ze aan nieuwe muziek.

Dat doen ze al maanden, weg van hun vrienden en hun entourage. 'Naarmate de maanden vorderden, verloren we steeds meer onze grip op de realiteit en op alles wat er toe deed. Onze families, onze geliefden, onze vrienden: ze dachten allemaal dat we in een manisch-psychotische bui verzeild geraakt waren. Achteraf gezien wilden we onszelf wellicht verliezen, om daar creatieve energie uit te kunnen putten. We zijn een enorm melancholisch duo.'

Die melancholie is ook aanwezig op hun nieuwe song, die in New York afgewerkt werd door Justin Gerrish, mixer van Vampire Weekend, The Strokes én Glints, de Antwerpse hiphopper die tot Vuurwerks Run Tell Secrecy-clan behoort. Because I Feel Things is de eerste voorbode van een nieuwe Vuurwerk-ep dan wel een full-album. Wordt vervolgd, begin 2017.

Because I Feel Things verschijnt op 9/12 via iTunes.

(EVL/MI)

'Het is een interessante strijd geweest met onszelf om weer nieuwe nummers te beginnen schrijven', zegt Jergan Callebaut van Vuurwerk. 'Het was al even geleden, en we moesten weer helemaal van nul beginnen. Elk kader dat we ooit voor onszelf geschept hadden, hebben we laten vallen.' Van vroegere gaststemmen als Max Colombie (Oscar and the Wolf) of Sylvie Kreusch (ex-Soldier's Heart) geen spoor op Because I Feel Things. De vocalist van dienst is Salem Khazali. 'Hij vertaalt stukken van mezelf en brengt ons naar ongekende diepten', zegt Callebaut over hun nieuwste aanwinst.Callebaut en zijn kompaan Thieu Seynaeve - ze stellen het momenteel zonder derde lid Sjam Janssens, die voor lange tijd in Sydney verblijft - leerden Khazali in Londen kennen, de stad van waaruit Vuurwerk tegenwoordig opereert, en waar ze een eigen studio hebben ingericht. Het is ook daar dat de twee producers werkzaam zijn, als respectievelijk klinisch psychiater en psycholoog. En na de uren sleutelen ze aan nieuwe muziek. Dat doen ze al maanden, weg van hun vrienden en hun entourage. 'Naarmate de maanden vorderden, verloren we steeds meer onze grip op de realiteit en op alles wat er toe deed. Onze families, onze geliefden, onze vrienden: ze dachten allemaal dat we in een manisch-psychotische bui verzeild geraakt waren. Achteraf gezien wilden we onszelf wellicht verliezen, om daar creatieve energie uit te kunnen putten. We zijn een enorm melancholisch duo.'Die melancholie is ook aanwezig op hun nieuwe song, die in New York afgewerkt werd door Justin Gerrish, mixer van Vampire Weekend, The Strokes én Glints, de Antwerpse hiphopper die tot Vuurwerks Run Tell Secrecy-clan behoort. Because I Feel Things is de eerste voorbode van een nieuwe Vuurwerk-ep dan wel een full-album. Wordt vervolgd, begin 2017.(EVL/MI)