BEL20: twintig Belgische platen die uw belegging waard zijn
Belpop till you drop: u zult de komende weken en maanden met kolossaal veel platen van eigen bodem om de oren geslagen worden. Knack Focus selecteert de twintig meestbelovende daarvan.
INTERGALACTIC LOVERS
Wie?
Het Aalsterse poprockkwartet met Brendan Corbey (drums), Raf De Mey (bas), Maarten Huygens (gitaar) en Lara Chedraoui (zang), die na een uitstapje op StuBru opnieuw klaar is voor het podium.
Wat?
Derde langspeler Exhale, na Greetings & Salutations (2011) en Little Heavy Burdens (2014).
Wanneer?
Op 15/9, via Unday Records. Livepremière op 2/11 in de AB.
Waarom luisteren?
De groep nam de plaat op in twee Engelse studio’s, onder auspiciën van producer Gil Norton (Pixies, Foo Fighters) en geluidstechnicus Ted Jensen (Madonna, The Police). Klassiek violist Cedric Murrath tekent voor de strijkersarrangementen op sommige nummers, zoals de huidige single Rivers.
NORDMANN
Wie?
Mattias De Craene (sax), Edmund Lauret (gitaar), Dries Geusens (bas) en Elias Devoldere (drums). Winnaars van de zilveren medaille op Humo’s Rock Rally, editie 2014.
Wat?
Twee jaar na langspeeldebuut Alarm! is er binnenkort The Boiling Ground, een plaat vol briesende, broeierige instrumentale rock met jazzopwellingen en krautrockuitspattingen. Denk aan Morphine geregisseerd door Sergio Leone, of Pharoah Sanders aan de zwier met het jonge ZZ Top.
Wanneer?
Op 29/9, via V2. Te zien op 18/10 in de AB, Brussel en op 11/11 in Handelsbeurs, Gent.
Waarom luisteren?
Als we op de singles The King en Save The Twos mogen afgaan, heeft Nordmann de afgelopen jaren regelmatig in het krachthonk vertoefd. Laat het jazzbangen beginnen!
TIN FINGERS
Wie?
Een Antwerps kwintet dat vorig jaar in de halve finales van Humo’s Rock Rally sneuvelde, maar in eigen gouw wél het popconcours De Zes won, met een residentie in Trix tot gevolg.
Wat?
Ze begonnen als folkgroep – denk Kevin Morby -, experimenteerden daarna met psychedelica en garagerock – denk Mac DeMarco en Grizzly Bear -, om uiteindelijk pas écht hun gading te vinden in vlotjes meezingbare eightiessynthpop. Een goede keuze, te oordelen naar hun debuut-ep No Hero.
Wanneer?
Nu uit, via Waste My Records. Te zien op 6/10 in Trix, Antwerpen.
Waarom luisteren?
Jasper Maekelberg (Faces on TV, Warhaus) zette de opnames van zijn eigen plaat even on hold om No Hero te kunnen producen, modehuis Ann Demeulemeester voorzag hun jongste videoclip van gepaste kledij en de New Yorkse fotograaf Ben Zank leende een kiekje voor de hoes. ‘Nuff said.
DIETER VON DEURNE & THE POLITICS
Wie?
De nieuwe band van Antwerpenaar Dieter Sermeus, die van rockband Orange Black en electronicaproject The Go Find.
Wat?
Op de titelloze eerste Von Deurne haalt Sermeus de gitaren van zijn ninetiesgroep Orange Black (waarin ooit Aldo Struyf van Millionaire en de Mark Lanegan Band nog speelde) weer van stal. It’s electric!
Wanneer?
Nu uit via Morr Music. Te zien op 8/9 op Leffingeleuren.
Waarom luisteren?
Pavement! Sonic Youth! Teenage Fanclub! Sermeus kent zijn klassiekers en volgt hun voorbeeld. What’s not to love?
UGLY PAPAS
Wie?
‘De Ugly Papas woarn ne rockgroep uut de streke van Mêenn die muzik moakten die evolueerde van psychedelic bluesrock tout eclectic dadaïsm.’ Ja, zo staat het écht op hun Wikipediapagina. Voegen we daar nog aan toe: de spilfiguren van deze cultband uit de nineties zijn Dr. Dekerpel (zelfverklaarde ‘doctor in de guitarica’) en Luc Dufourmont (Roste Luc uit Bevergem en zanger van Idiots).
Wat?
Papas-songs zijn beefheartiaanse en zappaeske rockrariteiten, zo zal ook blijken uit Atomium Pluto, een liveplaat die sinds medio jaren negentig stof heeft vergaard en nu alsnog wordt uitgebracht.
Wanneer?
Op 6/10, via Mayway Records/NEWS. Te zien op The Night of the Ugly Papas, op 30/9 in Rekkem (Menen).
Waarom luisteren?
Check single Drunken Indians en u zult beseffen: hadden de Papas het in de nineties wat langer uitgezongen, dan waren ze misschien, zoals Dufourmont ooit aangaf in een interview, écht het nieuwe dEUS geweest.
OSCAR AND THE WOLF
Wie?
Vlaanderens flamboyantste popdivo is terug: Max Colombie.
Wat?
Infinity, ondankse de volle Sportpaleizen, de headlinerslots op onder meer Pukkelpop en de primeur van eerste liveact ooit op Tomorrowland nog altijd maar de tweede langspeler van Oscar and the Wolf, wordt ‘een eclectische verzameling nummers die het resultaat zijn van een dramatisch jaar’.
Wanneer?
Op 29/9, via PIAS. Te zien op 27 en 28/10 in het Sportpaleis, Antwerpen.
Waarom luisteren?
Omdat Colombie zich op Infinity laat beïnvloeden door én Calvin Harris, én Connan Mockasin én The Smiths, en zo de muren sloopt tussen alternatieve en commerciële muziek.
SCHOOL IS COOL
Wie?
Het indiepopcollectief rond frontman Johannes ‘die hyperkineet uit Liefde voor muziek 2016′ Genard, drummer Matthias Dillen, toetseniste Hanne Torfs en bassist Toon Van Baelen. Verliet onlangs de schoolbanken: violiste Justine Bourgeus, die haar zinnen nu volledig op haar soloproject Tsar B – onlangs nog te zien in het Amerikaanse So You Think You Can Dance – wil zetten.
Wat?
Na de energiebom Entropology (2011) en het wat donkerder Nature Fear (2014) zijn de Rock Rallywinnaars van 2010 aan album nummer drie toe: Good News.
Wanneer?
Op 22/9, via Sony. Te zien op 3/11 in Trix, Antwerpen.
Waarom luisteren?
Good News leunt weer dichter aan bij de begindagen, maar dan minus de scoutsmuziek. Dit is classic rock à la Springsteen, inclusief een ballad (I’m Not Fine) waar Alex Turner wel raad mee zou weten. Run run run run run naar de platenwinkel!
GIRLS IN HAWAII
Wie?
Het dEUS van beneden de taalgrens, al ruim vijftien jaar bescheiden aan de top van de Belgische indiepop.
Wat?
Nocturne, de vierde en meest kleurrijke plaat in de geschiedenis van de band.
Wanneer?
Op 29/9, via PIAS. Te zien 4/12 en 5/12 in de AB, Brussel.
Waarom luisteren?
Omdat de band onontgonnen terrein verkent. Zangers Antoine Wielemans en Lionel Vancauwenberghe durven hun dansbenen al eens te strekken. Al is de hen kenmerkende melancholie nooit ver weg. Girls will be Girls!
DE BEREN GIEREN
Wie?
Toetsenist Fulco Ottervanger, die u ook kunt kennen van Beraadgeslagen, zijn tandem met Lander Gyselinck, en van Stadt, het krautpopensemble waarin ook drummer Simon Segers, tevens aan de slag bij Black Flower en Absynthe Minded, resideert. Contrabassist Lieven Van Pée maakt zijn overuren vol bij onder meer John Ghost en Moker. Drukbezette baasjes, die beren.
Wat?
Jazz, maar niet van het allerzuiverste soort. Op hun vierde album Dug Out Skyscrapers duikt het trio nog wat dieper in de elektronische dimensie die hun muzikale caleidoscoop mee vormgeeft. De plaat komt uit op Sdban Records, het Gentse label waar ook Stuff thuis is, en bekend van uitstekende retrospectieven gewijd aan René Costy en André Brasseur.
Wanneer?
Op 29/9, via Sdban Records. Albumpresentatie op 28/9 in de Handelsbeurs, Gent.
Waarom luisteren?
De Beren Gieren buigt, strekt en plooit de beperkingen van een trio moeiteloos om tot voordelen. ‘Wat een energie. Wat een branie. Wat een band’, schreef Knackman Bart Cornand vijf jaar geleden al.
WWWATER
Wie?
Charlotte Adigéry, gewezen achtergrondzangeres bij Arsenal en Baloji, sinds kort op eigen benen.
Wat?
Nadat ze onder haar eigen naam te horen was op Soulwax’ soundtrack bij Felix van Groeningens Belgica en een ep uitbracht op het DeeWee-label – ook van de gebroeders Dewaele – komt Adigéry nu met een eerste verzameling songs als WWWater. Dat is haar volwaardige soloproject, genoemd naar een waterval op Martinique, de geboorteplaats van haar moeder.
Wanneer?
Op 15/9, in eigen beheer. Te zien op 24/10 in NEST, Gent.
Waarom luisteren?
Omdat u van WWWater het onverwachte mag verwachten. Haar stem ademt soul, maar vergelijk Adigéry – op haar verzoek – alstublieft niet met Erykah Badu. De beats zijn zo spaarzaam als maar kan. En haar liveperformances zijn net geen spirituele ervaringen. Wwweird, ja, maar ook góéd.
AMENRA
Wie?
Brulboei en notoir melancholicus Colin Van Eeckhout en zijn post-metalacolieten.
Wat?
Na Mass I tot en met Mass V, nu Mass VI!
Wanneer?
Op 20/10, via Neurot/Konkurrent. Te zien op 31/10 in de AB, Brussel.
Waarom luisteren?
Omdat dit, volgens Amenra zelf, ‘de plaat is die u hoort te spelen wanneer de wereld ten einde komt’. Je zou er bijna op hopen.
SOUFIANE EDDYANI
Wie?
Een achttienjarige frithopper die roots heeft in Marokko maar opereert vanuit ’t Stad.
Wat?
Na de hitsingles Een dief als broer en God vergeef me – samen goed voor bijna 15 miljoen streams! – is Eddy’s eerste full album op komst.
Wanneer?
Eind oktober, begin november, via Warner.
Waarom luisteren?
Hiphop voor discotheekgangers: Eddyani is Boef op z’n Belgisch.
DOUGLAS FIRS
Wie?
Het kwintet van Gertjan Van Hellemont, ‘de Gentse Ryan Adams’ – u kent hem ook van zijn podcastreeks voor Radio 1-programma Wanderland, waarin hij met andere muzikanten gaat banjeren.
Wat?
Hinges of Luck, Douglas’ derde.
Wanneer?
Op 13/10 via V2. Op 28/10 in de AB, Brussel.
Waarom luisteren?
Van Hellemont trok voor deze plaat naar Amerika en Canada. Uitgerekend daar kieperde hij de hem kenmerkende americana overboord om nieuwe, poppyer horizonten op te zoeken.
ABSYNTHE MINDED
Wie?
De band rond Bert Ostyn, met oudgediende Sergej Van Bouwel op bas en drie nieuwe gezichten: drummer Simon Segers (ook bekend van Black Flower en De Beren Gieren), gitarist Toon Vlerick (zie Ostyn) en keyboardspeler Wouter Vlaeminck (Tomàn).
Wat?
Jungle Eyes, de eerste Absynthe Minded-plaat in vijf jaar, en de zesde tout court.
Wanneer?
Op 6/10, via Sony. Te zien op 10/11 in de Handelsbeurs, Gent; op 18/11 in De Roma, Antwerpen en op 1/12 in Het Depot, Leuven.
Waarom luisteren?
Omdat ook Absynthe Minded 2.0 weet hoe een goeie popsong hoort te klinken.
VRWRK
Wie?
Vuurwerk is niet alleen Vrwrk geworden, maar ook een trio met naast beatmakers Jergan Callebaut en Thieu Seynaeve ook Londenaar Salem Khazali – verre familie van elektrosoulzanger Sampha – in de rangen.
Wat?
Na een handvol ep’s is er eindelijk een langspeler, On the Outside.
Wanneer?
Op 13/10, via Universal. Te zien op 25/10 in de AB, Brussel.
Waarom luisteren?
Omdat hun nieuwe thuishaven Londen een frisse wind door de grootstadselektronica van Vrwrk heeft doen waaien.
ISOLDE LASOEN
Wie?
Isolde Lasoen, vaste beroerster van de drumvellen bij Daan, soms ook aan de slag bij Roland, Flip Kowlier en The Whodads.
Wat?
Debuutalbum Cartes postales als Isolde (na een solo-ep als Isolde & Les Bens).
Wanneer?
27/10, albumpresentatie op 1/11 in de Balzaal van de Vooruit, Gent.
Waarom luisteren?
Dat Isolde met meer dan drumsticks uit de voeten kan, bewees ze al met zang en trompet aan de zijde van Daan. Op Cartes postales haalt ze ook weelderige arrangementen, Bond-riedels, en madelieflijke pop à la Feist uit de kast.
MELANIE DE BIASIO
Wie?
De Italo-Carolo die met haar in jazz, blues en minimalisme geaarde muziek van Londen tot Tokio vergelijkingen met Nina Simone, Mark Hollis en Portishead oogstte.
Wat?
Lilies, opvolger van succesalbum No Deal (2013) en Blackened Cities, de vorig jaar verschenen tussenstop van 25 minuten waarmee De Biasio een hoofdstuk wilde afsluiten. ‘De volgende plaat zal helemaal anders zijn’, zei ze toen, en ze heeft woord gehouden. Single Your Freedom Is the End of Me is een met piano beknotte variant op de atmosferische flow van No Deal; het eerder geserveerde voorsmaakje Gold Junkies is vrijgevochten, lofi bluespunk.
Wanneer?
De Biasio werkte aan Lilies in ‘een kamer zonder licht, zonder nacht of dag, zonder verwarming’. Op 6/10 is het boeket klaar voor de pluk, op 17/12 kunt u eraan ruiken in de AB.
Waarom luisteren?
‘Melanie De Biasio is the best thing from Belgium since Plastic Bertrand’, schreef Brits muziekblad Mojo enkele jaren geleden. Het is maar hoe je het bekijkt.
TÉMÉ TAN
Wie?
De Congolese Belg Tanguy Haesevoets, rijzende én reizende Belgische ster van de exotische elektro.
Wat?
Op zijn titelloze langspeler doet Témé Tan iets met afro en beats, ‘ergens op het kruispunt van Konono N°1, Beastie Boys, Motown en Damon Albarn’.
Wanneer?
Uit op 6/10, via PIAS. Vanaf eind september is Témé Tan op tour.
Waarom luisteren?
Omdat Témé Tan de halve wereld gezien heeft – van Kinshasa tot Kyoto, van Guinee tot Guatemala – en de muzikale invloeden die hij onderweg opdeed, heeft samengebald in twaalf aanstekelijke songs.
WARHAUS
Wie?
Maarten Devoldere, ook bekend van dat andere groepje: Balthazar.
Wat?
Warhaus, Devolderes tweede soloplaat in evenveel jaar, deels op tour geschreven, deels op retraite in Kirgizië, ‘met niemand behalve een lokale herder in de buurt’.
Wanneer?
Op 13/10, via PIAS. Te zien op 11/11 in De Roma, Antwerpen; en op 16/11 in de Vooruit, Gent.
Waarom luisteren?
Omdat Warhaus – nu ook met voodooritmes à la Dr. John! – wederom de dandy in Devoldere naar boven brengt.
RHEINZAND
Wie?
Producer/multi-instrumentalist Reinhard Vanbergen (Das Pop) en zangeres/toetseniste Charlotte Caluwaerts (Tundra), nu vooral in de weer met Rheinzand, een analoog groovekwintet met Stephane Misseghers (dEUS), Bruno Coussée (Manngold) en Mo ‘Disko’ Becha (The Glimmers).
Wat?
Het meest bedrijvige muziekhuishouden van Gent en verre omstreken.
Wanneer?
De komende weken en maanden op vele podia en in vele playlists, ‘eind november’ moet de ep op Les Disques de la Mort, het label van dj-producer Ivan Smagghe, verschijnen.
Waarom luisteren?
Als het goed genoeg is voor internationaal gerenommeerde dj’s als DJ Harvey en Ivan Smagghe, wie bent ú dan om te twijfelen?
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier