Met Timi Hansen verliest de black metal een belangrijke figuur. Hansen richtte in 1981 Mercyful Fate mee op en zou vier jaar bij de band spelen. Daarna volgde hij frontman King Diamond naar diens gelijknamige nieuwe band. Later zou Mercyful Fate nog een paar keer opnieuw samenkomen. Met die groep nam Hansen in totaal zes albums op, waaronder Don't Break The Oath (1984). Met King Diamond leverde hij vier platen af, waarvan Abigail (1987) wellicht de populairste is.

Hansens handelmerk was dat hij met zijn vingers speelde in plaats van met een plectrum. Aan de gitaar waar hij in het begin van zijn carrière vooral op speelde, de Gibson G3 Grabber, hield hij de bijnaam Grabber over.

Op 1 augustus van dit jaar maakte Mercyful Fate bekend dat ze weer zouden gaan touren, zonder Timi Hansen, die toch al tegen kanker vocht. De Deen werd 61 jaar.

Met Timi Hansen verliest de black metal een belangrijke figuur. Hansen richtte in 1981 Mercyful Fate mee op en zou vier jaar bij de band spelen. Daarna volgde hij frontman King Diamond naar diens gelijknamige nieuwe band. Later zou Mercyful Fate nog een paar keer opnieuw samenkomen. Met die groep nam Hansen in totaal zes albums op, waaronder Don't Break The Oath (1984). Met King Diamond leverde hij vier platen af, waarvan Abigail (1987) wellicht de populairste is. Hansens handelmerk was dat hij met zijn vingers speelde in plaats van met een plectrum. Aan de gitaar waar hij in het begin van zijn carrière vooral op speelde, de Gibson G3 Grabber, hield hij de bijnaam Grabber over.Op 1 augustus van dit jaar maakte Mercyful Fate bekend dat ze weer zouden gaan touren, zonder Timi Hansen, die toch al tegen kanker vocht. De Deen werd 61 jaar.