Drie jaar geleden stonden ze op de affiche van Pukkelpop, maar door de doortocht van de dodelijke storm werd het festival en dus ook het concert van Wild Beasts gecanceld. Sindsdien heeft het Britse viertal uit Kendal geen nieuw album meer uitgebracht. Die moet er binnenkort aankomen.

Wild Beasts valt niet onder één noemer te vatten. Het is een moeilijke groep voor wie akkoorden en refreinen graag op een netjes geordend rijtje hebben. Hun hedendaagse sound heeft doorgaans een klassieke touch, mede door de falsetstem van zanger Hayden. Is het androgyne droompop? Indiepop? Baroque 'n roll? Feit is dat hun vorige album 'Smother' in 2011 bijzonder goed werd onthaald en dat het hen een fanatieke fanbase opleverde. Een nominatie voor de shortlist van de prestigieuze Mercury Prize zagen ze in extremis aan hun neus voorbijgaan. Maar dat jaar wonnen ze wel de London Awards for Art and Performance.

Op 'Present Tense', hun vierde album, gooit Wild Beasts het (ietwat) over een andere boeg. Er werd meer geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Ze beloven minder barok, meer synthesizers, minder gitaren, nieuwe coproducers, en minder introspectief te zijn. 'We hadden voor hetzelfde geld helemaal Talk Talk kunnen gaan', vertelt Tom Fleming in muziekblad NME. Volgens de cofrontman bleef de androgyne, complexe sound wel overeind. 'Wanderlust', de opener van de nieuwe langspeler, is een eerste voorsmaakje.

Woensdag 15 januari staat Wild Beasts op Eurosonic, de moeder der showcasefestivals in Groningen, en voor vele groepen de springplank naar grote successen. (DB)

Drie jaar geleden stonden ze op de affiche van Pukkelpop, maar door de doortocht van de dodelijke storm werd het festival en dus ook het concert van Wild Beasts gecanceld. Sindsdien heeft het Britse viertal uit Kendal geen nieuw album meer uitgebracht. Die moet er binnenkort aankomen.Wild Beasts valt niet onder één noemer te vatten. Het is een moeilijke groep voor wie akkoorden en refreinen graag op een netjes geordend rijtje hebben. Hun hedendaagse sound heeft doorgaans een klassieke touch, mede door de falsetstem van zanger Hayden. Is het androgyne droompop? Indiepop? Baroque 'n roll? Feit is dat hun vorige album 'Smother' in 2011 bijzonder goed werd onthaald en dat het hen een fanatieke fanbase opleverde. Een nominatie voor de shortlist van de prestigieuze Mercury Prize zagen ze in extremis aan hun neus voorbijgaan. Maar dat jaar wonnen ze wel de London Awards for Art and Performance. Op 'Present Tense', hun vierde album, gooit Wild Beasts het (ietwat) over een andere boeg. Er werd meer geëxperimenteerd met nieuwe technieken. Ze beloven minder barok, meer synthesizers, minder gitaren, nieuwe coproducers, en minder introspectief te zijn. 'We hadden voor hetzelfde geld helemaal Talk Talk kunnen gaan', vertelt Tom Fleming in muziekblad NME. Volgens de cofrontman bleef de androgyne, complexe sound wel overeind. 'Wanderlust', de opener van de nieuwe langspeler, is een eerste voorsmaakje.Woensdag 15 januari staat Wild Beasts op Eurosonic, de moeder der showcasefestivals in Groningen, en voor vele groepen de springplank naar grote successen. (DB)