De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar publicist meegedeeld aan het nieuwsagentschap Associated Press. Ze stierf donderdag in haar huis in Detroit.

Aretha Franklin werd in 1942 geboren in Memphis, in het toen nog raciaal gesegregeerde Amerika. Als kind zong ze, samen met haar zussen, in een gospelkoor in de kerk waar haar vader dominee was. Op amper veertienjarige leeftijd bracht ze haar eerste album uit: Song of Faith. Op haar achttiende maakte ze de overgang naar seculiere muziek en werd wereldberoemd.

De Queen of Soul is bekend van hits als Think, I Say A Little Prayer en Respect. Met dat laatste nummer won ze in 1967 haar eerste twee Grammy's. Tussen 1968 en 1975 won ze maar liefst acht jaar op rij de Grammy voor beste vrouwelijke r&b-zangers. In totaal sleepte ze achttien van die beeldjes in de wacht.

In de woelige periode van eind jaren '60 groeit ze uit tot één van de muzikale boegbeelden van de burgerrechtenbeweging, onder meer dankzij haar versie, in 1971, van Young, Gifted And Black. Ook in de funk- en discojaren blijft ze overeind als de koningin van de soul.

Ze werd de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts, en in 2005 kreeg ze uit de handen van president George W. Bush de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor een Amerikaans burger.

Het tijdschrift Rolling Stone riep Aretha Franklin uit tot beste zangeres ter wereld. De Amerikaanse president Barack Obama was bij haar optreden op zijn eedaflegging in 2009 zelfs tot tranen toe ontroerd. In 2010 werd kanker vastgesteld, maar toch bleef Franklin nog jarenlang op het podium staan. In februari 2017 kondigde ze dan toch aan dat ze de muziekwereld vaarwel zou zeggen. Haar laatste optreden dateert van november 2017, ten voordele van de Elton John AIDS Foundation.

In 2010 werd kanker bij haar vastgesteld, maar pas begin vorig jaar kondigde ze haar afscheid van de muziekwereld aan. In de week voor ze overleed, kreeg ze thuis al palliatieve zorgen toegediend.

Reacties uit de muziekwereld

De Amerikaanse soulzangeres Aretha Franklin is op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft haar publicist meegedeeld aan het nieuwsagentschap Associated Press. Ze stierf donderdag in haar huis in Detroit. Aretha Franklin werd in 1942 geboren in Memphis, in het toen nog raciaal gesegregeerde Amerika. Als kind zong ze, samen met haar zussen, in een gospelkoor in de kerk waar haar vader dominee was. Op amper veertienjarige leeftijd bracht ze haar eerste album uit: Song of Faith. Op haar achttiende maakte ze de overgang naar seculiere muziek en werd wereldberoemd. De Queen of Soul is bekend van hits als Think, I Say A Little Prayer en Respect. Met dat laatste nummer won ze in 1967 haar eerste twee Grammy's. Tussen 1968 en 1975 won ze maar liefst acht jaar op rij de Grammy voor beste vrouwelijke r&b-zangers. In totaal sleepte ze achttien van die beeldjes in de wacht.In de woelige periode van eind jaren '60 groeit ze uit tot één van de muzikale boegbeelden van de burgerrechtenbeweging, onder meer dankzij haar versie, in 1971, van Young, Gifted And Black. Ook in de funk- en discojaren blijft ze overeind als de koningin van de soul. Ze werd de eerste vrouw die een plaats kreeg in de Rock and Roll Hall of Fame. In 1999 ontving ze de hoogste Amerikaanse kunstonderscheiding, de National Medal of Arts, en in 2005 kreeg ze uit de handen van president George W. Bush de Medal of Freedom, de hoogste onderscheiding voor een Amerikaans burger. Het tijdschrift Rolling Stone riep Aretha Franklin uit tot beste zangeres ter wereld. De Amerikaanse president Barack Obama was bij haar optreden op zijn eedaflegging in 2009 zelfs tot tranen toe ontroerd. In 2010 werd kanker vastgesteld, maar toch bleef Franklin nog jarenlang op het podium staan. In februari 2017 kondigde ze dan toch aan dat ze de muziekwereld vaarwel zou zeggen. Haar laatste optreden dateert van november 2017, ten voordele van de Elton John AIDS Foundation.In 2010 werd kanker bij haar vastgesteld, maar pas begin vorig jaar kondigde ze haar afscheid van de muziekwereld aan. In de week voor ze overleed, kreeg ze thuis al palliatieve zorgen toegediend.