Ibeyi

Come to the river, wash my soul. Zingt u het ook voortdurend mee? In Groningen zult u kunnen proeven van het debuutalbum van Ibeyi, dat volgende maand verschijnt. Wat u van de negentienjarige Frans-Cubaanse tweelingzusjes met Nigeriaanse Yoruba-roots kunt verwachten? Weemoedige therapie in de vorm van repetitieve negrospiritualzang in combinatie met moderne, elektronisch geladen soulbeats.

Kate Tempest

Een 27-jarige Britse die voor haar stuk Brand New Ancients een prijs voor theaterinnovatie in ontvangst mocht nemen, al een bejubelde dichtbundel en debuutroman uitbracht én in muziekland als een absolute revelatie geldt. Op haar debuutplaat Everybody Down rapt Tempest op The Streets-achtige beats het relaas van Harry, Becky en Pete en hun strijd tegen eenzaamheid in de grootstad. Intelligente eigenzinnigheid tussen William Blake en Kendrick Lamar, maar dichter bij die eerste.

Die Nerven

Bent u zo'n (oud-)punker die Gaspar Noé-films verslindt, maar toch moet wenen bij de tandarts? Houdt u van Sonic Youth, Swans, Joy Division, Abwärts en Fehlfarben? Dan is de compleet afgestompte intelligentsiapunk van het trio Die Nerven iets voor u. Der Spiegel kroonde hun laatste release tot beste Duitse plaat van 2014. En terecht, het scheurende gitaar- en baswerk op Fun lacht de machinale alledaagsheid nóg brutaler dan voorheen toe. 'Alles wie gehabt, nichts hat sich verändert.' Dat belooft.

Joy Wellboy

In België vliegen ze misschien onder de radar, maar in het buitenland wordt het Brusselse Joy Wellboy naar waarde geschat. Kijk maar naar hun tour met de Britse triphopband Morcheeba en hun op het Berlijnse BPitch-label verschenen debuutplaat Yorokobi's Mantra. De beats en het gitaarwerk van Wim Janssens, in combinatie met Joy Aldegokes soulvolle stem, zorgen voor een bevreemdend effect, tussen Massive Attack en The xx.

Talos

Een beetje een geheimtip, getuige de amper 3000 volgers op Facebook. Dat komt waarschijnlijk omdat de Ier Eoin French nog maar één ep met twee nummers uitgebracht heeft. Maar daarmee leverde hij wel een sterk visitekaartje af, waarop zijn etherische falsetstem u doorheen een donker bos van elektronische r&b-beats achtervolgt. De nieuwe How to Dress Well of SOHN?

IbeyiCome to the river, wash my soul. Zingt u het ook voortdurend mee? In Groningen zult u kunnen proeven van het debuutalbum van Ibeyi, dat volgende maand verschijnt. Wat u van de negentienjarige Frans-Cubaanse tweelingzusjes met Nigeriaanse Yoruba-roots kunt verwachten? Weemoedige therapie in de vorm van repetitieve negrospiritualzang in combinatie met moderne, elektronisch geladen soulbeats.Kate TempestEen 27-jarige Britse die voor haar stuk Brand New Ancients een prijs voor theaterinnovatie in ontvangst mocht nemen, al een bejubelde dichtbundel en debuutroman uitbracht én in muziekland als een absolute revelatie geldt. Op haar debuutplaat Everybody Down rapt Tempest op The Streets-achtige beats het relaas van Harry, Becky en Pete en hun strijd tegen eenzaamheid in de grootstad. Intelligente eigenzinnigheid tussen William Blake en Kendrick Lamar, maar dichter bij die eerste.Die NervenBent u zo'n (oud-)punker die Gaspar Noé-films verslindt, maar toch moet wenen bij de tandarts? Houdt u van Sonic Youth, Swans, Joy Division, Abwärts en Fehlfarben? Dan is de compleet afgestompte intelligentsiapunk van het trio Die Nerven iets voor u. Der Spiegel kroonde hun laatste release tot beste Duitse plaat van 2014. En terecht, het scheurende gitaar- en baswerk op Fun lacht de machinale alledaagsheid nóg brutaler dan voorheen toe. 'Alles wie gehabt, nichts hat sich verändert.' Dat belooft.Joy WellboyIn België vliegen ze misschien onder de radar, maar in het buitenland wordt het Brusselse Joy Wellboy naar waarde geschat. Kijk maar naar hun tour met de Britse triphopband Morcheeba en hun op het Berlijnse BPitch-label verschenen debuutplaat Yorokobi's Mantra. De beats en het gitaarwerk van Wim Janssens, in combinatie met Joy Aldegokes soulvolle stem, zorgen voor een bevreemdend effect, tussen Massive Attack en The xx.TalosEen beetje een geheimtip, getuige de amper 3000 volgers op Facebook. Dat komt waarschijnlijk omdat de Ier Eoin French nog maar één ep met twee nummers uitgebracht heeft. Maar daarmee leverde hij wel een sterk visitekaartje af, waarop zijn etherische falsetstem u doorheen een donker bos van elektronische r&b-beats achtervolgt. De nieuwe How to Dress Well of SOHN?