1. Compton is niet Detox

Fans van Dr. Dre hebben erg lang moeten wachten op Compton, maar hun geduld wordt nu wel beloond. De rapper hield er nochtans jaren lang de spanning in, want eigenlijk had in 2004 al Detox moeten verschijnen. De release van dat album werd echter keer op keer uitgesteld - waardoor het steeds mythischere proporties kreeg -, maar werd uiteindelijk geannuleerd. Dre vond het album simpelweg niet goed genoeg. Een opvolger van The Chronic en 2001 leveren die minstens even goed was als die platen, was dan ook geen evidente opdracht. Nu Compton uitgebracht is, zou Dr. Dre het dan ook appreciëren als iedereen Detox zou willen vergeten.

2. Compton is geen échte soundtrack

De volledige titel van Compton: a soundtrack by Dr. Dre is ietwat misleidend, want Compton is geen officiële soundtrack van een film. De plaat is wel gebaseerd op de film Straight Outta Compton, die op zijn beurt dan weer gebaseerd is op het verhaal achter Dre's legendarische rapgroep N.W.A. en op waargebeurde feiten uit Compton in de jaren '80. Dat is ook de plek waar Dre - toen nog gewoon als André Young - opgroeide en waarnaar een deel van de winst van zijn nieuwste plaat heen zal gaan, want de hiphopper plant er een kunstencentrum te bouwen.

3. Compton kan de muziekindustrie drastisch veranderen

Compton representeert wat Apple in de toekomst met muziek zal kunnen doen, want de plaat is enkel verkrijgbaar via Apple Music en iTunes. Je er kan er dus (voorlopig althans) geen fysieke versie van kopen. Dat betekent dat Apple momenteel fungeert als label, retailer én distributeur op hetzelfde moment. Forbes voorspelt dat het bedrijf in de toekomst artiesten een contract zal kunnen aanbieden en diens muziek zonder omwegen zal kunnen uitbrengen - en daarbij dus de hele muziekindustrie zal passeren.

(EK)

Fans van Dr. Dre hebben erg lang moeten wachten op Compton, maar hun geduld wordt nu wel beloond. De rapper hield er nochtans jaren lang de spanning in, want eigenlijk had in 2004 al Detox moeten verschijnen. De release van dat album werd echter keer op keer uitgesteld - waardoor het steeds mythischere proporties kreeg -, maar werd uiteindelijk geannuleerd. Dre vond het album simpelweg niet goed genoeg. Een opvolger van The Chronic en 2001 leveren die minstens even goed was als die platen, was dan ook geen evidente opdracht. Nu Compton uitgebracht is, zou Dr. Dre het dan ook appreciëren als iedereen Detox zou willen vergeten.De volledige titel van Compton: a soundtrack by Dr. Dre is ietwat misleidend, want Compton is geen officiële soundtrack van een film. De plaat is wel gebaseerd op de film Straight Outta Compton, die op zijn beurt dan weer gebaseerd is op het verhaal achter Dre's legendarische rapgroep N.W.A. en op waargebeurde feiten uit Compton in de jaren '80. Dat is ook de plek waar Dre - toen nog gewoon als André Young - opgroeide en waarnaar een deel van de winst van zijn nieuwste plaat heen zal gaan, want de hiphopper plant er een kunstencentrum te bouwen.Compton representeert wat Apple in de toekomst met muziek zal kunnen doen, want de plaat is enkel verkrijgbaar via Apple Music en iTunes. Je er kan er dus (voorlopig althans) geen fysieke versie van kopen. Dat betekent dat Apple momenteel fungeert als label, retailer én distributeur op hetzelfde moment. Forbes voorspelt dat het bedrijf in de toekomst artiesten een contract zal kunnen aanbieden en diens muziek zonder omwegen zal kunnen uitbrengen - en daarbij dus de hele muziekindustrie zal passeren.(EK)