Dit jaar vieren heel wat Grote Albums hun 20ste verjaardag. Wij pikten 10 langspelers uit de lange lijst albums die in 1993 furore maakten.

In Utero - Nirvana (september 1993)
Derde en laatste studioalbum van de legendarische grungeband, en opvolger van 'Nevermind', waarop de nummers 'Heart Shaped Box' en 'All Apologies'. Deze versie bracht Cobain en co tijdens een akoestische set voor MTV Unplugged.

Debut - Björk (juli 1993)

Eerste echte plaat van de IJslandse Björk. Naast 'Venus As A Boy' stond ook deze 'There's more to life than this' op de tracklist. Het nummer werd live opgenomen in een toilet, terwijl een party aan de gang was. Let op het feestgedruis op de achtergrond.

Pablo Honey - Radiohead (februari 1993)
Eerste album van de band rond Thom Yorke, met het grijsgedraaide 'Creep'. De groep werd destijds door sommigen in één adem genoemd met Nirvana.

'VS' - Pearl Jam (Oktober 1993)
Tweede langspeler van de Amerikaanse rockband. Ging in de eerste week na de release bijna 1 miljoen keer over de toonbank. Meteen een record in de Verenigde Staten.

Suede (maart 1993)
Het titelloze album van de alternatieve band was de snelstgroeiende debuutplaat in de Britse muziekgeschiedenis. Suede kreeg in 1993 ook de prestigieuze Mercury Prize.

Modern Life Is Rubbish - Blur (mei 1993)
'Het moderne leven bestaat uit het afval van het verleden - en de grootsheid daarvan', legt frontman David Albarn de titel uit. Het vat de tweede plaat van Blur prima samen.

August and Everything After - Counting Crows (september 1993)
Debuutalbum van de Counting Crows, waarvan enkel 'Mr. Jones' als single uitgebracht. Meteen een hit van formaat.

Doggystyle - Snoop Dogg (november 1993)
Het debuutalbum van Snoop Dogg is nog altijd een van de invloedrijkste uit de hiphopcatalogus en de impact reikt tot ver buiten de grenzen van het genre.

Undertow - Tool (april 1993)
Baanbrekende debuutplaat van de rock slash metal slash progressieve metalband uit Los Angeles. Het leverde dat jaar dubbel platina.

Rid Of Me - PJ Harvey (mei 1993)
Tweede plaat van de singer-songwriter. 'Geen enkele andere Britse artiest analyseert op zo'n agressieve manier de donkere kant van de mensheid of de menselijke zwarte humor. Geen enkele andere Britse artiest bezet de kracht en het talent om zo'n album te maken', scheef het blad Melody Maker destijds. Het ter ziele gegane Spin Magazine gaf het album de uitzonderlijke score van 10/10.

Dit jaar vieren heel wat Grote Albums hun 20ste verjaardag. Wij pikten 10 langspelers uit de lange lijst albums die in 1993 furore maakten. In Utero - Nirvana (september 1993) Derde en laatste studioalbum van de legendarische grungeband, en opvolger van 'Nevermind', waarop de nummers 'Heart Shaped Box' en 'All Apologies'. Deze versie bracht Cobain en co tijdens een akoestische set voor MTV Unplugged. Debut - Björk (juli 1993) Eerste echte plaat van de IJslandse Björk. Naast 'Venus As A Boy' stond ook deze 'There's more to life than this' op de tracklist. Het nummer werd live opgenomen in een toilet, terwijl een party aan de gang was. Let op het feestgedruis op de achtergrond. Pablo Honey - Radiohead (februari 1993) Eerste album van de band rond Thom Yorke, met het grijsgedraaide 'Creep'. De groep werd destijds door sommigen in één adem genoemd met Nirvana. 'VS' - Pearl Jam (Oktober 1993) Tweede langspeler van de Amerikaanse rockband. Ging in de eerste week na de release bijna 1 miljoen keer over de toonbank. Meteen een record in de Verenigde Staten. Suede (maart 1993) Het titelloze album van de alternatieve band was de snelstgroeiende debuutplaat in de Britse muziekgeschiedenis. Suede kreeg in 1993 ook de prestigieuze Mercury Prize. Modern Life Is Rubbish - Blur (mei 1993) 'Het moderne leven bestaat uit het afval van het verleden - en de grootsheid daarvan', legt frontman David Albarn de titel uit. Het vat de tweede plaat van Blur prima samen. August and Everything After - Counting Crows (september 1993) Debuutalbum van de Counting Crows, waarvan enkel 'Mr. Jones' als single uitgebracht. Meteen een hit van formaat. Doggystyle - Snoop Dogg (november 1993) Het debuutalbum van Snoop Dogg is nog altijd een van de invloedrijkste uit de hiphopcatalogus en de impact reikt tot ver buiten de grenzen van het genre. Undertow - Tool (april 1993) Baanbrekende debuutplaat van de rock slash metal slash progressieve metalband uit Los Angeles. Het leverde dat jaar dubbel platina. Rid Of Me - PJ Harvey (mei 1993) Tweede plaat van de singer-songwriter. 'Geen enkele andere Britse artiest analyseert op zo'n agressieve manier de donkere kant van de mensheid of de menselijke zwarte humor. Geen enkele andere Britse artiest bezet de kracht en het talent om zo'n album te maken', scheef het blad Melody Maker destijds. Het ter ziele gegane Spin Magazine gaf het album de uitzonderlijke score van 10/10.