'Hij zat met zijn familie thuis voor zijn favoriete videospel', luidde het in het persbericht waarmee Motörhead op 28 december jongstleden de dood van zijn frontman Lemmy Kilmister aankondigde. Welk videospel hij aan het spelen was, wordt niet vermeld, maar het is alleszins niet met een gitaar maar met een joystick in de hand dat de man met de befaamde sideburns het slachtoffer werd van een (echte) game over.

Er wordt over Lemmy gezegd dat hij ontelbare high-scores achter zijn naam heeft staan op de arcadekast van de Rainbow Bar, zijn stamcafé op Sunset Boulevard in Hollywood. Zelf figureerde hij - net als collegarockers als Kiss (KISS: Psycho Circus - The Nightmare Child), Iron Maiden (Speed of Light), Paul McCartney (Give My Regards to Broad Street) en Aerosmith (Revolution X), ook in tal van videogames.

Het vechtspel Motörhead is, sinds het in 1992 gelanceerd werd voor de homecomputers Amiga en Atari ST, evenveel waard als de honderden Motörhead-merchandisingartikelen - koptelefoons, bier, bikini's - die vandaag nog bestaan.

In deze beat them all, die het midden houdt tussen Double Dragon en Golden Axe, moet je, als een ietwat grove cartoonversie van Lemmy, gitaar spelen, je groepsleden redden én pintjes drinken - om gezond te blijven nota bene. Nee, de makers van dit op bestelling geproduceerde spel nemen zichzelf niet al te au sérieux, getuige ook de muziekstijlen die erin aan bod komen: van hiphop over country tot ska, acid house en zelfs karaoké.

Lemmy laat ook in Brütal Legend een memorabele indruk na. Dit spel van Monkey Island en Day of the Tentacle-maker Tim Schaffer uit 2009 volgt de verwikkelingen van een roadie, gespeeld door Jack Black. Kilmister werd gecast als een mystieke genezer met een magische bas van spinnenwebben.

Begin dit jaar komt in principe ook Motörhead: Through the Ages nog uit, de laatste belichaming van Lemmy in een videospel, dat bovendien 12 onuitgegeven songs van hem zal bevatten. Het spel, dat iets weg heeft van de hack'n'slash in Diablo, zal het Wilde Westen in steampunk verkennen, maar ook de Tweede Wereldoorlog en de kringen van de hel. Een laatste ontploffing van Lemmy waar we vol ongeduld naar uitkijken. Voor het doek definitief valt.

Michi-Hiro Tamaï voor Focus Vif

'Hij zat met zijn familie thuis voor zijn favoriete videospel', luidde het in het persbericht waarmee Motörhead op 28 december jongstleden de dood van zijn frontman Lemmy Kilmister aankondigde. Welk videospel hij aan het spelen was, wordt niet vermeld, maar het is alleszins niet met een gitaar maar met een joystick in de hand dat de man met de befaamde sideburns het slachtoffer werd van een (echte) game over. Er wordt over Lemmy gezegd dat hij ontelbare high-scores achter zijn naam heeft staan op de arcadekast van de Rainbow Bar, zijn stamcafé op Sunset Boulevard in Hollywood. Zelf figureerde hij - net als collegarockers als Kiss (KISS: Psycho Circus - The Nightmare Child), Iron Maiden (Speed of Light), Paul McCartney (Give My Regards to Broad Street) en Aerosmith (Revolution X), ook in tal van videogames. Het vechtspel Motörhead is, sinds het in 1992 gelanceerd werd voor de homecomputers Amiga en Atari ST, evenveel waard als de honderden Motörhead-merchandisingartikelen - koptelefoons, bier, bikini's - die vandaag nog bestaan. In deze beat them all, die het midden houdt tussen Double Dragon en Golden Axe, moet je, als een ietwat grove cartoonversie van Lemmy, gitaar spelen, je groepsleden redden én pintjes drinken - om gezond te blijven nota bene. Nee, de makers van dit op bestelling geproduceerde spel nemen zichzelf niet al te au sérieux, getuige ook de muziekstijlen die erin aan bod komen: van hiphop over country tot ska, acid house en zelfs karaoké. Lemmy laat ook in Brütal Legend een memorabele indruk na. Dit spel van Monkey Island en Day of the Tentacle-maker Tim Schaffer uit 2009 volgt de verwikkelingen van een roadie, gespeeld door Jack Black. Kilmister werd gecast als een mystieke genezer met een magische bas van spinnenwebben. Begin dit jaar komt in principe ook Motörhead: Through the Ages nog uit, de laatste belichaming van Lemmy in een videospel, dat bovendien 12 onuitgegeven songs van hem zal bevatten. Het spel, dat iets weg heeft van de hack'n'slash in Diablo, zal het Wilde Westen in steampunk verkennen, maar ook de Tweede Wereldoorlog en de kringen van de hel. Een laatste ontploffing van Lemmy waar we vol ongeduld naar uitkijken. Voor het doek definitief valt. Michi-Hiro Tamaï voor Focus Vif