WAT ALS?

Wat als? keert terug voor een tweede seizoen met nog meer vaart, absurde humor en schuttingtaal. Alvast zeven hypothetische vragen voor geestelijke vader Tim Van Aelst. ‘Zotte miekes: wie kan daar tegen zijn?’

1 … Wat als? niet Wat als? had geheten?

TIM VAN AELST: Die vraag heeft zich nooit gesteld: de titel was een onmisbaar gegeven bij dit programma. Het initiële idee was dat we een sketchprogramma wilden maken, alleen vond ik dat klassieke sketchshows uiteindelijk altijd in herhaling vallen. Net door elke grap met ‘wat als’ te beginnen, konden we er alle kanten mee uit: de ene keer een klassieke grap, de andere keer totale absurditeit.

2 … Wat als? voor vtm was gemaakt, en niet voor 2BE?

VAN AELST: Dat had zeker een verschil gemaakt, daar moeten we niet flauw over doen. Mochten we Wat als? voor vtm maken, zouden we onszelf in zekere mate censureren: wat minder vloeken, iets minder aangebrande grappen. Het fijne van 2BE is dat er geen restricties zijn, overigens niet in geringe mate de verdienste van netmanager Lieve Vyverman. In zo’n omgeving werk ik graag. En als Wat als? na verloop van tijd dan toch op vtm kan worden herhaald, zoals gebeurd is met het eerste seizoen, dan vind ik dat een compliment. Het is nooit ons doel geweest om te kwetsen – dat mag volgens mij geen drijfveer zijn bij humor. Ja ik weet het, er lopen wel wat komieken rond die dat anders zien.

3 … Wat als? … Compagnie Barbarie niet had bestaan?

VAN AELST: Dan hadden ze die moeten uitvinden! Ruth Beeckmans (die dat volstrekt vrouwelijke theatergezelschap oprichtte samen met studiegenoten Evelien Broekaert, Liesje De Backer, Karolien De Bleser, Amber Goethals, Lotte Vaes en Sarah Vangee, nvdr.) is een van de onmisbare schakels bij Wat als? Zij is de grappigste vrouw die ik ken, vooral als ze een misnoegd vrouwmens speelt. Bij ons productiehuis Shelter zijn we volop aan het schrijven aan ons eerste fictieproject. Ons kennende zal het iets om mee te lachen zijn en daar wil ik Compagnie Barbarie absoluut bij betrekken. Zeven zotte miekes: wie kan daar tegen zijn?

4 … Wat als? net als Benidorm Bastards een Emmy had gekregen?

VAN AELST: Dan hadden we gewoon nog altijd hier gezeten om het tweede seizoen van Wat als? af te monteren en op het volgende idee te broeden. De grote Jan gaan uithangen in de Amerikaanse tv-studio’s? Op basis van mijn cv zou ik dat kunnen proberen, but I’m not in the running. Laat mij hier mijn zin maar doen. Ik ben nog wel aanwezig geweest op de set van de Amerikaanse Benidorm Bastards – voor het tweede seizoen werken ze er zelfs met sterren als Kanye West en Bill Cosby – maar nu die versie gelanceerd is, hoef ik er niet met mijn neus bovenop te zitten. Pas op, het was geweldig en ook zeer bevreemdend om een jaar na de Emmy voor Benidorm Bastards opnieuw genomineerd te zijn. Maar dat een nieuwe bekroning er niet in zat, voelde ik al aankomen doordat we de nominaties voor andere tv-prijzen niet wisten te verzilveren. Opnieuw genomineerd worden, was al een bevestiging op zich.

5 … Wat als? … lachen met Jezus verboden zou zijn?

VAN AELST: (lacht) Dat zou een probleem zijn. Niet dat we het erom doen: het valt me eigenlijk nu pas op dat we bij Wat als? heel vaak de draak steken met het christelijke geloof. Misschien komt het doordat we nu niet één maar twee mensen hebben die met verve gestalte kunnen geven aan de Heer: Bruno Vanden Broecke, en vanaf dit seizoen ook Koen De Graeve. Koen was al bereid mee te spelen in het eerste seizoen van Wat als?, maar de opnames bleken onmogelijk in zijn agenda te passen dus maakt hij zijn debuut in dit seizoen. Onder meer als Jezus aan het kruis, in lendendoek maar mét gsm. (lacht) Ik vind het positief dat we met onze eigen religie kunnen lachen. Ik zou dat ook wel eens met de islam willen doen, maar daar begin ik niet aan. Er zouden zich sowieso mensen geprovoceerd voelen, ongeacht ofde grap geslaagd is of niet. Nochtans heeft Etienne Vermeersch me in de coulissen van Reyers laat toevertrouwd dat de Koran heel wat stof voor humor bevat.

6 … Wat als? … je een sketch met dEUS wil maken?

VAN AELST: Dan bel ik Mauro. Die heeft een aantal jaren geleden de begintune voor Tomtesterom gemaakt – op die manier heb ik een connectie met de band. Er zit in het tweede seizoen van Wat als? naast dEUS nog meer bekend volk, van Tom Lanoye tot Garry Hagger en alles daartussen. Maar het is niet zo dat we ons het hoofd breken over een grap waar we een BV in kunnen smokkelen. Het werkt andersom, er schiet ons een maf idee te binnen waarin bijvoorbeeld dEUS een rol speelt. Als dat uitgewerkt kan worden tot een geslaagde sketch, dan pas contacteren we de band. Het was wel even zoeken om in hun agenda een gaatje te vinden voor de opnames. Maar Tom Barman en de mannen hebben zich uiteindelijk zo geamuseerd dat ze niet betaald wilden worden voor de tijd die ze aan ons gespendeerd hebben. Klasse.

7 … Wat als? … de criticasters klaar staan om jullie af te rekenen op de eerste uitschuiver?

VAN AELST: Daar ben ik niet mee bezig. Het enige wat ik kan doen is, samen met een hele crew, een zo goed mogelijk programma te maken. Dat was telkens het doel: van Trigger Happy over Benidorm Bastards tot die fictieserie waarover ik sprak. Wat ik van de kritiek op VIER vind? Ik weet niet of dat een voor sommigen langverwachte afrekening met Woestijnvis is. Ik denk eerder dat het geweldige talent dat er zit nu ondervindt dat het moeilijker is om tv te maken in een commerciële omgeving dan voor de VRT. Bij mij hoor je geen leedvermaak, ik vind het zelf telkens weer zenuwslopend om iets nieuws voor te stellen.

WAT ALS? – SEIZOEN 2

Vanaf maandag 25/2 om 20.35 op 2BE.

DOOR HANS VAN GOETHEM

‘ EEN SKETCH MET DEUS? EFFE MAURO BELLEN’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content