BREAKING NEWS

Na een hoogconjunctuur in de jaren tachtig brandde de Hongkongse actiecinema op een laag pitje, al is er de jongste jaren een revival te noteren met de fabuleuze trilogie Infernal Affairs en met de meer bescheiden genreoefeningen van snelfilmer Johnny To. Deze actiefilm over een gijzeling in een groot flatgebouw levert een bijwijlen duizelingwekkend spektakelstuk op. De film opent met een ware anthologiescène (een meesterlijk gechoreografeerd schietgevecht en achtervolging, waarbij vijf inbrekers voor de politie op de vlucht slaan en zich verschansen in het flatgebouw, dit alles gefilmd in één complex shot van zeven minuten) en verandert dan in een beeldenoorlog tussen politie en criminelen, die zich beiden gewiekst van de media bedienen om hun slag thuis te halen. (P.D.)

TIP : BEFORE SUNSET

Negen jaar na Before Sunrise worden Céline (Julie Delpy) en Jesse (Ethan Hawke) herenigd. Hij is intussen een schrijver die in Parijs zijn nieuw boek komt promoten, gebaseerd op hun kortstondige ontmoeting in Wenen. Richard Linklater vat hun afwisselend droevige en joyeuze reünie andermaal in een reeks lange gesprekken tegen de achtergrond van een romantische stad. De praters zijn wat ouder en wijzer, maar net niet realistisch genoeg om hun romantische illusies helemaal op te geven. (P.D.)

TIP : THE MANCHURIAN CANDIDATE

In zijn remake van John Frankenheimers grootse paranoïde thriller (over hersenspoeling en politieke samenzwering) uit 1962 verplaatst Jonathan Demme de handeling van het Amerika van de Koude Oorlog, de oorlog in Korea en de heksenjacht van senator Joe McCarthy naar het Amerika van Bush, de Golfoorlog en de Halliburtonachtige bedrijven. Liev Schreiber is de dubieuze oorlogsheld die door zijn megamanipulerende mom (Meryl Streep in een vraatzuchtige glansrol) wordt klaargestoomd tot presidentskandidaat. Denzel Washington is Schreibers gewezen commandant die geplaagd wordt door nachtmerries en onze in het duister tastende gids is in de ontrafeling van een grotesk complot. (P.D.)

TIP : MEAN CREEK

In deze tienerversie van Deliverance loopt een boottocht waarbij een groepje adolescenten de lokale bullebak willen afstraffen faliekant af. Jacob Estes begint zijn ‘coming of age’-film als een conventionele wraakqueeste, maar laat zijn verhaal geleidelijk kantelen naar een antispectaculaire bespiegeling over schuld en morele keuzes. Prima jonge cast. (P.D.)

SPOTLIGHT : LUCKY STAR

De Gentse Sint-Pieterskerk vormt het decor voor een projectie van Frank Borzages stille film uit 1929. Het ontroerende liefdesverhaal over een meisje dat tegen haar zin uitgehuwelijkt wordt aan de teruggekeerde oorlogsveteraan Wrenn, maar eigenlijk liever voor de verlamde, maar ongeschikt geachte Tim had gekozen, wordt vertoond met livebegeleiding van de Nederlandse organist Joost Langeveld. (J.S.)

EVENT : AN EVENING WITH RICHARD ATTENBOROUGH

In de Theaterzaal van de Vooruit interviewt onze eigenste hoofdredacteur Lord Richard Attenborough, regisseur van Cry Freedom en Gandhi, over de helden van het geweldloze verzet Steve Biko (Zuid-Afrika) en Mahatma Ghandi (India). Maar wist u ook wat voor een begenadigd acteur Attenborough was? Neen, wij hebben het niet over Jurassic Park, maar wel over Brighton Rock, Seance on a Wet Afternoon of 10 Rillington Place, waarin hij een van de meest angstaanjagende vertolkingen van een psychopaat uit de geschiedenis neerzet. (J.S.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content