Ik ben het beu, Vincent. Nu krijg ik met die Ensor op het Film festival Oostende eindelijk een beetje erkenning, maar mijn Wikipediapagina blijft niet meer dan een opsomming van televisieprogramma’s van tien jaar geleden. Wat moet ik in godsnaam doen om die pagina te laten aanpassen?

Gène Bervoets, Antwerpen

Beste Eugène – als dat tenminste je échte naam is – ik begrijp je helemaal. Geen enkele acteur transformeert voor een filmrol in een vadsig zwijn van 120 kilo als hij daarna niet een béétje respect krijgt. Dat Wikipedia je in de eerste plaats omschrijft als een ‘fervente deelnemer van Het swingpaleis‘, is op zich geen blamage. Hanne Decoutere heeft er nog in hotpants op een verhoogje staan paaldansen en zij presenteert toch maar mooi het late Journaal. Een veel grotere schande is het, én een aanfluiting van je zorgvuldig opgebouwde credibiliteit als karakteracteur, dat Wikipedia je nog steeds verengt tot een immer jolige tv-kok, en je oeuvre tot een aaneenschakeling van dwaze programma’s met Gentse waterzooi als magnum opus.

Probleem is, Eugène: een bestaande Wikipagina aanpassen is geen sinecure. Veel slimmer ware het geweest zelf je pagina te creëren, zoals VRT-correspondent Tom Van de Weghe heeft gedaan. Amper 13.000 tekens heeft hij nodig – omgerekend vier forse Focus-pagina’s – om van zichzelf een objectief maar wervend Wikiportret te schilderen. Zo leren we dat Tom getrouwd is met een Sofie Aelterman en dat hij zijn carrière begon als ‘coördinator van Oost-Europa bij Volvo Action Service in Oostakker’. We komen niet alleen te weten wáár hij ooit werd opgepakt door de Chinese politie (Sichuan), maar ook wannéér (12 juni 2008) en welk parlementslid toen protest aantekende tegen zijn aanhouding (Bruno Tuybens). Over zijn molestatie tijdens het draaien van een reportage in Henan (27 november 2008) staat voor de eeuwigheid genotuleerd dat het ‘de eerste keer was dat de Chinese autoriteiten verontschuldigingen aanboden aan een buitenlandse journalist’. Voorts krijgen we een lijst met 17 ‘opgemerkte’ reportages en een nog langere lijst met de prijzen die hij ervoor kreeg: de Dexia Persprijs, goud op het World Media Festival, genomineerd voor de ‘prestigieuze’ Prix Europa en maar nét naast de Prix Italia gepakt! En dan zwijgen we nog over de vermelding van alle nevenactiviteiten die Tom tijdens de nieuwsluwe dagen van zijn correspondentschap ontwikkeld heeft – zoals zijn culinaire boek Lekkel!

Je merkt het, Eugène, zelf je Wikipagina schrijven is de enige manier om een beetje respect te krijgen in dit land.

Vorige week doken er beelden op van John Lennon die tijdens een Beatlesoptreden een gehandicapte nadoet. Niet grappig, en vooral kwetsend. Zulk geteisem mag geen deel uitmaken van ons cultureel erfgoed! Zouden we die hele Beatles niet beter in de ban slaan?

Christiane De Baere, Mortsel

Met censuur moeten we voorzichtig zijn, Christiane. Laten we misschien beginnen met wat meer respect te tonen voor artiesten die net speciaal voor gehandicapten optreden, zoals de dj’s op Tomorrowland. Maar nog veel lovenswaardiger zijn groepen die zweren bij een inclusieve aanpak, zoals De Kreuners.

Ik koop al jaren elke week het Knack-pakket én P-magazine, maar het ziet ernaar uit dat ik het voortaan zonder P-magazine zal moeten stellen. Hoe is dat blad toch failliet kunnen gaan?

Karel Hinnekens, Anzegem

Geen idee. Maar aan de kledingkosten voor hun fotoshoots kan het niet gelegen hebben.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content