VIVA ZAPATERO

23.55 – CANVAS

De organisatie Reporters sans frontières gaat ieder jaar na hoe het gesteld is met de persvrijheid in de wereld en giet haar bevindingen in een top honderd van de landen met de meest vrije pers. Europa scoort traditiegetrouw goed in de peiling – de volledige top 10 van 2005 bestaat uit landen van Europa, België staat op de 18e plaats – al zijn er toch ook een paar zwarte vlekken op ons continent. Italië eindigt in de meest recente lijst bijvoorbeeld op een magere 42e stek, in het gezelschap van Costa Rica, Bolivië en Uruguay. Hoe het komt dat de persvrijheid het in het land van de Romeinen zo zwaar te verduren heeft, kun je vanavond zien in de documentaire Viva Zapatero. Sabina Guzzanti, een van ’s lands populairste comédiennes, kreeg in 2003 van de openbare omroep RAI de kans om een eigen satirisch programma te maken. Dat laat ze zich geen twee keer zeggen: in Raiot neemt Guzzanti met veel plezier de Italiaanse maatschappij en het politieke bestel onder vuur en steekt ze de draak met premier Silvio Berlusconi.

En dat laatste had ze beter niet gedaan. Na de première van Raiot dient Mediaset, een bedrijf van Berlusconi, een miljoenenclaim in wegens smaad aan de regering. De RAI bindt in en haalt het programma na één aflevering van het scherm. Als Guzzanti even later door een rechter in het gelijk wordt gesteld, weigert de omroep echter om Raiot een tweede kans te geven. Dat is voor de comédienne de aanzet om een documentaire te maken over de lange tenen van Berlusconi, en de moeilijke positie van politieke satire in haar land. Ze gaat op bezoek bij Italiaanse filosofen en prominente linkse stemmen à la Dario Fo, trekt in de stijl van Michael Moore naar politici om ze lastige vragen te stellen en reist naar Frankrijk en Nederland om te peilen naar de ervaringen van andere komieken, zoals Jack Spijkerman van Kopspijkers. Het resultaat is een ontluisterende documentaire over de duistere waarheid achter de tandpastaglimlach van Berlusconi.

L’Asie centrale, une poudrière très convoitée Thema-avond over de onstabiele situatie in Centraal-Azië, met documentaires over moslimfundamentalisme in Oezbekistan, de rampzalige drooglegging van de Aral-zee en de politieke spanningen in Kirgizië (20.40 – Arte).

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content