Robert De Niro krijgt eindelijk het eerbetoon dat hij al langer verdient. Dit najaar is de acteur de centrale gast op de Directors Guild of America Awards show, waar hij door de grootste Amerikaanse filmmakers in de bloemetjes zal worden gezet, ‘voor zijn werk in de New Yorkse filmgemeenschap en zijn gigantische bijdrage tot de Amerikaanse filmcultuur’. About time too, want er zijn maar heel weinig acteurs die zoveel legendarische rollen op hun naam hebben staan en met zoveel grote hedendaagse regisseurs hebben samengewerkt als De Niro. Ten bewijze: vijf van zijn beste personages, in chronologische volgorde (als u fan bent van Analyse This of That, houdt u beter hier op, ze staan er niet bij).

Taxi Driver (1976)

Regisseur: Martin Scorsese

Personage: De gefrustreerde taxichauffeur Travis Bickle, die door de straten van het verloederde New York rondrijdt, vruchteloos achter Cybill Shepherd aanzit en zichzelf omschoolt tot wraakengel en redder van een kindhoertje (Jodie Foster). Zijn Are You Talkin’ to Me?-routine is natuurlijk sindsdien wel tot in den treure uitgemolken.

Once Upon a Time in America (1984)

Regisseur: Sergio Leone

Personage: David ‘Noodles’ Aaronson, een joodse gangster in het Amerika van de roaring twenties. De Niro heeft in zijn carrière een hoop gangsters gespeeld (ja, ook in Analyse This en That helaas) maar dit is toch zijn meest grandioze rol op dat vlak. Met de hulp van Sergio Leone, die met zijn afscheidsfilm meteen ook de gangsterfilm een ultiem meesterwerk schonk.

The Untouchables (1987)

Regisseur: Brian De Palma

Personage: Maffiabaas Al Capone. Niet De Niro’s beste maar wel zijn bekendste gangsterrol. Capone die tijdens een staff meeting met een honkbalknuppel zijn gelijk onderstreept en daarna in de opera een traantje laat, of de confrontatie tussen De Niro en broekventje Cosner op de trap van zijn hotel!

Heat (1995)

Regisseur: Michael Mann

Personage: Neil McCauley, een misdadiger met de uitstraling van een boeddhistische monnik die leeft onder het motto ‘Don’t let yourself get attached to anything you are not willing to walk out on in 30 seconds flat if you feel the heat around the corner’ en verwikkeld raakt in een kat-en-muisspelletje met Al Pacino.

Jackie Brown (1999)

Regisseur: Quentin Tarantino

Personage: De ongeschoren en ongetwijfeld ook niet al te fris ruikende Louis Gara, die de film doorkomt met een absoluut minimum aan dialogen en zelfs tijdens een seksscène met Bridget Fonda bijna niet van zich laat horen!

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content