De Italiaan Indro Montanelli, een van de beroemdste Europese journalisten van de vorige eeuw, is gestorven op zijn 92ste. Op jeugdige leeftijd sympathiseerde Montanelli met het fascisme, maar toen hij kritisch begon te schrijven over de generaals in de Spaanse burgeroorlog werd hem in Italië een beroepsverbod opgelegd. Later maakte hij voor de Corriere della Sera reportages over het Russisch?Fins conflict. In 1944 werd Montanelli door de nazi’s ter dood veroordeeld, maar kon op het nippertje door een Duitse bisschop van de galg worden gered. Hij versloeg in 1956 de Hongaarse antisovjet?opstand in Boedapest en stichtte in 1974 met gelijkgezinden Il Giornale omdat de Corriere hem te links geworden was. In 1977 schoten terroristen van de Brigate rosso hem in de benen, maar tien jaar later verzoende hij zich met de dader van de aanslag. In 1994 behoorde Montanelli tot de oprichters van het blad Voce. Voor links was hij een anticommunist, terwijl de rechterzijde hem voor marxist uitschold. Montanelli verspreidde de mening dat de Italianen niet konden kiezen tussen goed en slecht (wel tussen slecht en slechter). Hij was een tegenstander van mediamagnaat Silvio Berlusconi, nu opnieuw premier. Vlak voor de jongste Italiaanse verkiezingen schreef Montanelli over Berlusconi’s kiescoalitie Casa delle libertà: ‘Deze rechterzijde boezemt mij angst in.’ Montanelli had liever geen necrologieën of ‘coccodrillo’ (krokodillentranen) zien verschijnen, maar na zijn dood stonden de kranten er vol van.

De Italiaan Indro Montanelli, een van de beroemdste Europese journalisten van de vorige eeuw, is gestorven op zijn 92ste. Op jeugdige leeftijd sympathiseerde Montanelli met het fascisme, maar toen hij kritisch begon te schrijven over de generaals in de Spaanse burgeroorlog werd hem in Italië een beroepsverbod opgelegd. Later maakte hij voor de Corriere della Sera reportages over het Russisch-Fins conflict. In 1944 werd Montanelli door de nazi’s ter dood veroordeeld, maar kon op het nippertje door een Duitse bisschop van de galg worden gered. Hij versloeg in 1956 de Hongaarse antisovjet-opstand in Boedapest en stichtte in 1974 met gelijkgezinden Il Giornale omdat de Corriere hem te links geworden was. In 1977 schoten terroristen van de Brigate rosso hem in de benen, maar tien jaar later verzoende hij zich met de dader van de aanslag. In 1994 behoorde Montanelli tot de oprichters van het blad Voce.

Voor links was hij een anticommunist, terwijl de rechterzijde hem voor marxist uitschold. Montanelli verspreidde de mening dat de Italianen niet konden kiezen tussen goed en slecht (wel tussen slecht en slechter). Hij was een tegenstander van mediamagnaat Silvio Berlusconi, nu opnieuw premier. Vlak voor de jongste Italiaanse verkiezingen schreef Montanelli over Berlusconi’s kiescoalitie Casa delle libertà: ‘Deze rechterzijde boezemt mij angst in.’ Montanelli had liever geen necrologieën of ‘coccodrillo’ (krokodillentranen) zien verschijnen, maar na zijn dood stonden de kranten er vol van.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content