TOURNÉE GÉNÉRALE

RAY COKES en JEAN BLAUTE. 'Wij blijven nieuwsgierige snullen.'

Donderdag 7/2, 21.05 – één

Wat begon als een atypisch Canvasprogramma is inmiddels uitgegroeid tot een instituut op één. In het derde seizoen van Tournée générale speuren Ray Cokes en Jean Blaute in het spoor van de trappisten naar trends en tradities. ‘Onze zoektocht leidt ons van Nederland, waar je de enige niet-Belgische trappisten vindt, naar het noorden van Frankrijk en daartussen trekken we uiteraard door eigen land’, leggen Blaute en Cokes uit.

Wat brouwen die Nederlandse trappisten? Een veredelde Heineken?

JEAN BLAUTE: Hun trappist mag er best zijn, hoor. Het verschil zit ‘m er eerder in dat de Nederlandse monniken veel meer met de tijd mee zijn. Ze verwelkomen je op een vlotte manier, hebben iPhones. Ze lachen eigenlijk een beetje met hun Belgische tegenhangers, die wat in de middeleeuwen zijn blijven hangen.

RAY COKES: De Nederlandse abdij was opener dan de Belgische. Er lopen bijvoorbeeld jonge mensen rond, die voor een levendige sfeer zorgen. Al hebben de Nederlandse monniken ook hun grenzen. Op hun domein ligt een meer en langs de waterkant vonden we allemaal glasscherven. Daar gestrooid door een wat gekke monnik die wil vermijden dat vrouwen er komen zonnebaden. (lacht)

BLAUTE: De verdere integratie van bier en gastronomie. Food pairing Ik mag de term niet te vaak in de mond nemen want blijkbaar heeft iemand die laten registreren. Bier heeft niet alleen zijn plek als aperitief verworven, maar in steeds meer restaurants raakt het ingeburgerd om bij elke gang een passend bier te schenken.

Ray, we hebben het aan jou, in je tijd als RTBF-reporter, te danken dat er überhaupt archiefbeelden van Front 242 bestaan. Zijn we nog even beschroomd over wat van hier komt?

COKES: Dat hebben we tijdens het maken van de verschillende seizoenen van Tournée générale zien veranderen. Aanvankelijk waren mensen verbaasd dat we naar de biergeschiedenis vroegen, nu is men blij dat men die passie kan delen. Dat merk je bijvoorbeeld aan de bierworkshops en het fenomeen van home brewing, waar Jean en ik ons ook aan gewaagd hebben.

BLAUTE: Een heuse teleurstelling – ook na drie seizoenen blijven wij nieuwsgierige snullen. Ik weiger aanbiedingen om lezingen over bier te geven, ik verwijs de mensen dan altijd naar echte experts. Er is ook dit jaar een Tournée générale-bier. Dat is voor alle duidelijkheid niet de miskleun van Ray en mezelf, maar een premiumtripel, gebrouwen door Rodenbach.

Heeft die toegenomen trots, zeker in ons polariserende land, ook geen donkere kant?

BLAUTE: Ik zeg altijd: laat ons trots zijn, maar niet chauvinistisch. Dat laatste is de slechtste eigenschap van de Fransen, geloven dat je de beste bent en al de rest slecht is.

COKES: Ik ervaar de toenemende spanning tussen Vlamingen en Walen als buitenstaander. Ik heb aan beide kanten van de taalgrens vrienden en iedereen die ik om uitleg vraag, zegt: we willen niet uit elkaar, maar het zal uiteindelijk wel gebeuren. Of ik mij niet stilaan zelf Belg voel? Ik dacht dat ik door al mijn omzwervingen op het continent in de eerste plaats Europeaan was geworden, maar toen ik deze zomer de openingsshow over de Britse geschiedenis zag bij de Olympische Spelen in Londen, welde er zowaar een gevoel van trots in mij op. Ben ik blijkbaar toch altijd een Engelsman gebleven.

BLAUTE: Dat heb ik altijd gemerkt, hoor. Ik ken je als een principieel man, maar gelukkig niet op de pietluttige manier van Engelse gezagsdragers.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content