TOURNÉE GÉNÉRALE II

© © VRT
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Elke woensdag, één

Als een tv-reeks Tournée Générale heet, dan is het wellicht geen verrassing dat er een tweede rondje van komt, ook al hadden wij na het eerste seizoen toch het gevoel dat het verhaal uitverteld was. Jean Blaute en Ray Cokes waren in 2009 in hun gammele busje het hele land doorgereden, ze hadden bij alle belangrijke brouwerijen een natje en een droogje gekregen, elke stap van het brouwproces was in het lang en het breed uitgelegd en het vandaag de dag onvermijdelijke nevenproduct – het Tournée Générale-bier – had na afloop van het programma zijn weg naar de winkelrekken gevonden. Tijd om het vat af te sluiten, zou je denken, maar dankzij het succes van de reeks mochten Blaute en Cokes toch opnieuw met hun bestelwagentje op pad.

Omdat originele concepten niet voor het rapen liggen, zullen de twee presentatoren in het nieuwe seizoen nog maar eens een eigen bier brouwen, zij het ditmaal met een specifiek doel. Ze hebben namelijk ontdekt dat sommige mensen in plaats van wijn weleens bier bij het eten durven te serveren, en daarom zijn ze van plan om een brouwsel te maken dat je perfect bij een diner kunt opdrinken. Of dat betekent dat je het vorige Tournée Générale-bier maar beter zo ver mogelijk van de eettafel weghoudt, willen we nog in het midden laten, maar we vrezen toch dat die culinaire insteek te licht zal zijn om de tweede reeks echt ‘body’ te geven.

De eerste aflevering leek ons alvast gelijk te geven, want die was bij momenten wel erg luchtig. Omdat een bier voor bij het eten bij beide seksen in de smaak moet vallen, wilden Blaute en Cokes bijvoorbeeld onderzoeken of het cliché dat vrouwen enkel zoete brouwsels lusten wel klopt. Ze hadden daarom enkele vrouwelijke bierkenners, onder wie een chef-kok en een sommelier, naar de pier van Oostende uitgenodigd, om ze aan een smaaktest te onderwerpen. Toen na afloop bleek dat de vier vrouwen de voorkeur gaven aan een van de bittere drankjes die ze hadden gekregen, waren Blaute en Cokes heel trots dat ze dat dekselse cliché voor eens en voor altijd de wereld uit hadden geholpen en hadden bewezen dat vrouwen wel bier lusten. Het had ons eigenlijk meer verbaasd mochten de vier zelfverklaarde liefhebbers plotseling hadden gezegd dat ze níét meer van bier hielden.

We hadden ook gehoopt dat Tournée Générale II toch op één vlak beter zou zijn dan het eerste. Toen men aan het vorige seizoen begon, kenden Blaute en Cokes elkaar niet, en daarom werd een groot deel van de ‘spontane’ interactie tussen de twee in scène gezet, wat bij momenten nogal geforceerd overkwam. Aangezien beide presentatoren voor de start van de nieuwe reeks verklaarden dat ze vrienden waren geworden, dachten we dat alles deze keer een stuk natuurlijker zou verlopen. Die hoop werd echter al bij het begin de kop ingedrukt, met een lange openingsscène waarin Cokes met de ferry aankwam in Oostende en Blaute zogezegd veel te laat was om hem op te pikken.

Tournée Générale werkt niet echt op de zenuwen, maar je voelt op geen enkel moment de aandrang om te blijven kijken. We kunnen niet zeggen dat de Vlaamse televisie barst van de geweldige trappisten, maar dit is en blijft toch een matig pilsje.

Lees nog meer recensies en bedenkingen in de nieuwe blog Testbeeld op KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

‘We vrezen dat de culinaire insteek te licht zal zijn om de tweede reeks van ‘Tournée Générale’ echt ‘body’ te geven.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content