1 The Beatles & The Queen

Op 4 november 1963 spelen The Beatles in het bijzijn van de Queen en haar gevolg op The Royal Command Variety Performance. Lennon kondigt het laatste nummer, Shout, aan met de gevleugelde woorden: Mag ik vragen dat de mensen in de goedkopere stoeltjes klappen met hun handen, en de anderen rammelen met hun juwelen. Elisabeth schuift ongemakkelijk op haar pluchen stoel.

2 Bob Dylan op Newport

Revolutionairen moet je koesteren. Als Bob Dylan in 1965 op het gerenommeerde Newport Folkfestival verschijnt, doet hij dat niet naar de gebruikelijke geplogenheden als akoestische folkie, maar laat hij zich bijstaan door een elektrische band. Tot grote ontsteltenis van de aanhang. Gefluit, getier en boegeroep worden zijn deel, maar Dylan speelt onverstoorbaar verder. De geschiedenis zal hem gelijk geven. Overschot van.

3 Monterey

Folk- en jazzfestivals zijn er al genoeg, maar in 1967 vindt in Monterey, Californië het eerste meerdaagse popfestival plaats. Op de affiche staan een hoop artiesten die er kort daarna het bijltje bij zullen neerleggen: Al Wilson van Canned Heat, Mama Cass, Otis Redding, Brian Jones, Janis Joplin en Jimi Hendrix.

4 The Rolling Stones in Hyde Park

Twee dagen na de dood van Brian Jones, juli 1969, geven The Rolling Stones een groots eerbetoon in Hyde Park, voor 250.000 mensen. De geste van The Stones mag geïnterpreteerd worden als een poging tot witwasserij. Brian Jones had korte tijd daarvoor de groep verlaten. Eigen keuze, of eruit gezet wegens onhandelbaar? Even daarna verdronk hij in een zwembad. In de ogen van veel fans was hij het slachtoffer, en waren Jagger-Richards de boosdoeners.

5 Woodstock

Augustus 1969. Woodstock wordt het heiligdom van de hippiebeweging, maar ook de hel. 400.000 mensen zakken af naar een wei in Bethel nabij New York, die daar helemaal niet op voorzien is. Chaos en ontbering alom, de bevoorrading kan er zelfs niet doorheen, artiesten moeten met de helikopter van en naar het podium gebracht worden. Maar iedereen ziet mekaar graag, dat scheelt. Optredens van onder andere The Who, Joe Cocker en Jimi Hendrix.

6 Altamont

December 1969, het failliet van peace & love. Tijdens een concert van The Rolling Stones wordt een zwarte jongen door de voor de security ingehuurde Hell’s Angels – dat was niet ongebruikelijk in die tijd – doodgestoken. De tragische beelden zijn te zien in de film Gimme Shelter.

7 The End of Ziggy Stardust

Concerten zijn soms legendarisch omdat ze het einde betekenen van een creatieve periode, en als dusdanig ook vereeuwigd worden. Zo speelt David Bowie, als zijn zelf gecreëerde icoon Ziggy Stardust, op 3 juli 1973 in de Hammersmith Odeon in Londen. Tot ieders verbijstering, ook bij een deel van zijn eigen entourage, kondigt hij op podium het einde van Ziggy Stardust aan, en voegt hij de daad bij het woord.

8 The Last Waltz

San Francisco, 1976. The Band neemt afscheid. Jarenlang zijn ze de begeleiders van Bob Dylan geweest, maar op hun conto staat ook een aantal historische platen. De gasten die de groep komen uitwuiven, zijn van uitzonderlijke klasse: Joni Mitchell, Van Morrison, Neil Young, Eric Clapton, Emmylou Harris, Ringo Starr, Ron Wood, Muddy Waters, en Dylan zelf, dat spreekt. Vastgelegd door Martin Scorcese in The Last Waltz, de mooiste concertfilm uit de geschiedenis.

9 Drama in Roskilde

Roskilde gaat van start in 1971 en bouwt vooral in de jaren negentig een grote reputatie op, met een voor die tijd verbluffende combinatie van een achttal podia. Een voorbeeld voor veel andere festivals. Tot in 2000 Roskilde een dreun van jewelste krijgt, als bij het concert van Pearl Jam negen jongeren voor het podium worden vertrappeld, en de discussie over veiligheid weer oplaait.

10 Nirvana op Pukkelpop

25 augustus 1991. Op lunchtijd speelt Nirvana in Hasselt. Nevermind zal pas een maand later uitkomen. Alleen de eerste rijen stellen hun sandwich uit. U was er niet bij? Helaas, dan heeft u die ene kans gemist.

(E.H.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content