Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Eenheid van kracht – De actieserie ‘The Unit’ neemt afscheid met een vierde seizoen dat de vorige overvleugelt.

Reeks: *** Extra’s: **

20th Century Fox

Reeks. Blijkbaar heeft 24 niet alleen op visueel vlak de grenzen verlegd voor actieseries op tv, maar ook inhoudelijk. De waanzinnige en complexe terroristische plannen die Jack Bauer moet proberen te ver-ijdelen, laten ook in The Unit hun sporen na. De ‘bad guys’ beschikken daarin nu eveneens over de nodige ambitie en verbeeldingskracht bij het bedenken van hun aanvallen. In de eerste aflevering van het vierde – en tevens laatste – seizoen van de serie wordt er niet alleen een aanslag gepleegd op de uittredende president van de Verenigde Staten én op zijn vice-president, op hetzelfde moment worden ook nog eens de net verkozen nieuwe president en vice-president in een hinderlaag gelokt.

Het gevolg is dat niet alleen Jonas Blaine en zijn team van elitesoldaten moeten uitrukken maar ook dat hun gezinnen naar een nieuwe, veilige omgeving moeten worden gebracht: de grootscheepse aanslag was immers mogelijk omdat de terroristen de familie van een veiligheidsagent van de president hadden gegijzeld en zo door de verdedigingsgordel konden breken. Dat de vrouwen en kinderen gedwongen zijn onder te duiken, zorgt ervoor dat het laatste seizoen van The Unit meteen ook het beste wordt. De tweedeling tussen de expedities van de elitesoldaten en het leven van hun partners op het thuisfront kwam vroeger vaak nogal geforceerd over, maar nu zijn de vrouwen veel meer betrokken bij de actie: ze lopen op hun onderduikadres even veel gevaar als hun mannen en worden zelfs ingeschakeld als spionnen om informatie in te zamelen over het terroristische netwerk dat hen viseert.

Foutloos is dit vierde seizoen echter niet. Het is bijvoorbeeld niet altijd even duidelijk of de opdracht die het team in een aflevering krijgt, deel uitmaakt van de bredere strijd tegen het terroristische complot of gewoon op zichzelf staat. En ook de spanningen binnen het huwelijk van één soldaat, wiens vrouw met zijn overste heeft geslapen, zorgen soms voor ongelukkige zijsprongetjes in de verhalen. Maar voor wie na het zesde en zevende seizoen zijn geloof in 24 verloren is, biedt The Unit een welgekomen dosis potige en kwalitatief hoogstaande actie.

Extra’s. Enkele verwijderde scènes en een paar korte docu’s, onder meer over hoe de woestijn in Californië gediend heeft als stand-in voor Afghanistan en over Dennis Haysbert, de acteur die bekend werd als president Palmer in 24 en hier vier seizoenen lang de leiding over de ‘unit’ had.

Win 3 exemplaren van The Unit. Zie pagina 6.

Trakteert op

FOCUSKNACK .BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content