THE MAMORI EXPEDITION 2010, ELS VIAENE

Schoonheid en betekenis vind je niet zelden op onverwachte plaatsen, dat bewijzen een handvol kunstenaars op Private Investigations.

Een paar jaar geleden ging radiomaakster en geluidskunstenares Els Viaene op expeditie door het Braziliaanse regenwoud. Ze nam apparatuur mee om geluiden te registreren en een gps waarmee ze het traject vastlegde. Het resultaat is The Mamori Expedition, een houten installatie in de vorm van de reisroute. Die geeft het vertakte en kronkelige pad weer op schaal 1/3799. De drie houten armen van het beeldhouwwerk zijn gevuld met water. Een headset en een hamerachtig stokje laten je toe het water te ‘horen’. Zodra je dat stokje, de zogenaamde hydrofoon, in het water steekt en ermee langs de kronkels gaat, worden de opgenomen geluiden gereproduceerd.

The Mamori Expedition krast, piept en tjirpt alsof je midden in het oerwoud staat, en het contact met het water – ook al verloopt het via een stokje – zorgt voor een beginnend avonturiersgevoel. Geluidskunst is visueel soms minder overtuigend, maar voor The Mamori Expedition is het tegendeel waar. Horen en zien gaan hier netjes hand in hand en de visuele kant – de grillige sculptuur – laat nauwelijks te wensen over. De bijdrage van Els Viaene maakt deel uit van Private Investigations Installations, een niet zo grote tentoonstelling met onderhoudend werk bij het huidige thema van de Beursschouwburg.

Onderhoudend is ook het verrassend meeslepende filmpje Kabul for You van Britt Hatzius. Daarin doet Thilo Hatzius, de vader van de kunstenares, verslag van zijn verblijf in Afghanistan. De man was er drie jaar consulent bij het ministerie van Watervoorziening en Milieu. Rijdend op zijn eenwieler filmde hij alles wat hij ook maar enigszins belangwekkend vond. Dochter Britt bewerkte de beelden tot een kleurig en kruidig portret van Kabul. Ook de Human Disco Bong, een geweldige tros van honderdtwintig fietshelmen als spiegelbollen, slaat gensters. De fascinerende discobol vloeide voort uit een kleine wielerbaan die Pieterjan Ginckels maakte voor de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst in Bozar. De Disco Bong verdwijnt al snel uit de tentoonstelling, maar blijft een jaar lang in residentie bij de Beursschouwburg.

Private Investigations Installations gaat over het zoeken naar betekenis en esthetiek met bestaand materiaal. Die ’tweedehands schoonheid’ komt hier fris voor de dag. Het aanbod is beperkt, maar dat geldt in geen geval voor de kwaliteit. Pienter werk.

TE ZIEN OP PRIVATE INVESTIGATIONS, BEURSSCHOUWBURG, BRUSSEL, TOT 22/2

ELS FIERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content