20.50 – CANVAS

Een zonsondergang meemaken vanop de Brooklyn Bridge: wij wensen het iedereen toe. Met de wolkenkrabbers van Manhattan op de achtergrond, terwijl de zeelucht je in het gezicht waait en honderden auto’s en bussen tien meter lager langsrazen is de brug een feest voor de zintuigen. Vanavond komt u er alles over te weten, in de docureeks Zeven wereldwonderen van de nieuwe tijd. Bij wijze van teaser al enige trivia.

Midden negentiende eeuw verzorgden veerbootjes de verbinding tussen Brooklyn en Manhattan, maar toen ze zich in de strenge winter van 1866 niet langer een weg konden banen door de metersdikke ijslaag op de East River, ging het stadsbestuur op zoek naar alternatieven. Visionaire geesten stelden voor een tunnel met zes rijvakken onder de rivier te graven, maar uiteindelijk ging Roebling & Sons Company met de aanbesteding lopen. Zij hadden een nieuwe staalkabel ontworpen, door staaldraden in een onbreekbare streng te vlechten. Ze gebruikten de innovatie om de brug aan op te hangen.

Om stevige fundamenten te verzekeren moesten de arbeiders diep in de East Riverbedding baggeren voor ze vaste grond bereikten. Met speciale duikklokken daalden ze af in het water. In die tijd wist men echter nog niks over de effecten van de luchtdruktoename op het lichaam bij zo’n onderneming, en leerde men de caissonziekte kennen. Door de luchtdruktoename vormt er zich meer stikstof in het bloed dan normaal, wat resulteert in blokkering van de bloedbanen, met verlamming of zelfs de dood tot gevolg.

Twintig mensen lieten het leven tijdens de veertien jaar durende constructie van de 1834 meter lange hangbrug. Onder hen John Roebling, de oprichter van het bouwbedrijf. Zijn zoon Washington nam het roer over, maar viel ten prooi aan de caissonziekte. Emma, Washingtons echtgenote, rondde de werken af. Washington zelf volgde de werken vanuit zijn torenflat – het leverde hem de bijnaam ‘The Man in the Window’ op – en gaf zijn vrouw instructies.

De brug is niet alleen leuk om over te wandelen, maar valt ook bijzonder in de smaak bij waaghalzen. In 1885 dook Robert Odlum er voor tweehonderd dollar van, en in 1999 beklom Robert Landeta een van de twee honderd meter hoge pijlers. Beide durvers lieten er het leven bij.

Expeditie Robinson Nieuw seizoen van de realityreeks, ditmaal gepresenteerd door Evi Hanssen (20.40 – VTM) l The 4400 Herhaling van de knappe sciencefictionreeks over 4400 mensen die na een jarenlange verdwijning plotseling terugkeren op aarde. Als aanloop naar reeks twee (20.10 – Kanaaltwee).

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content