Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Faceboekje open -Onderzoeksjournalist Ben Mezrich duikt onder in de niet al te propere ontstaansgeschiedenis van Facebook. Alleen spijtig dat hij zich niet helemaal aan de feiten heeft gehouden.

Ben Mezrich, Random House,272 blz., euro17,20Toen Aaron Sorkin, de scenarist van A Few Good Men en tv-serie The West Wing, een jaar geleden bekendmaakte dat hij aan een film over Facebook werkte, leek dat in eerste instantie nogal vreemd. Een verfilming van een socialenetwerksite, is dat niet even absurd als een blockbuster gebaseerd op Zeeslag of Monopoly – twee andere projecten die in Hollywood in de pijplijn zitten? Maar wees gerustgesteld: Facebook The Movie zal geen saaie film zijn waarin mensen van achter een computerscherm berichtjes naar elkaar sturen – You’ve got mail bestaat tenslotte al – maar moet een spannend drama worden over de ontstaans-geschiedenis van het bedrijf, en de rol daarin van stichter Mark Zuckerberg.

Basis voor de film is dit boek van Ben Mezrich, een onderzoeksjournalist die eerder al Bringing DownThe House schreef, over een groepje studenten dat door kaarten te tellen de casino’s in Las Vegas lichter maakte. Mezrich vertelt hoe Facebook uitgroeide van een onschuldig tijdverdrijf van enkele Harvardstudenten tot een wereldwijd imperium dat ondertussen miljarden dollars waard is, en laat zien dat die opmars met groeipijnen verliep. Zuckerberg zou namelijk bepaalde elementen van Facebook overgenomen hebben van concurrenten en hij zou enkele van zijn vroegere partners gedumpt hebben toen de netwerksite aansloeg.

The Accidental Billionaires leest als een trein en het verhaal van enkele nerds die met hun vondst een goudmijn aanboren en plotseling ook in de smaak van de vrouwen vallen, is natuurlijk erg amusant. Er is echter één groot probleem: niet alles is even waarheidsgetrouw. Zuckerberg heeft alle medewerking geweigerd, net als een paar andere sleutelpersonages, en Mezrich heeft de blinde vlekken dan maar zelf ingevuld, op basis van zijn interviews met betrokkenen én zijn verbeelding. Aan het begin van het boek schrijft hij dat ‘details van gebeurtenissen veranderd of verzonnen zijn’, maar je kunt je afvragen of hij zich beperkt heeft tot details: af en toe begint een alinea bijvoorbeeld met een zin als ‘ One can imagine that…’, waardoor je beseft dat zijn fantasie het overgenomen heeft van zijn research. Die mix van feit en fictie maakt The Accidental Billionaires een stuk minder sterk en aantrekkelijk.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content