Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

THE LUCAS EMPIRE STRIKES BACK – Star Warspeetvader George Lucas flitst je nu ook in hoge definitie naar zijn galaxy far, far away en herschrijft en passant zijn eigen geschiedenis.

(Blu-ray)

Films: 0 tot ****

Extra’s: ****

(20th Century Fox)

Vrees niet: de hele Star Wars-saga zullen we hier niet meer uit de doeken doen, al was het maar omdat de zes films ondertussen al een miljoen keer op tv zijn gepasseerd. Bovendien vallen er interessantere zaken te vertellen over deze Blu-raybox dan de epidemisch populaire ruimteavonturen van Annakin, Luke, Obi-wan en co.

Laat ons beginnen bij de drie bonusschijven die samen meer dan veertig uur aan extra’s bevatten, oftewel genoeg om zelfs Jedi-junks een overdosis te bezorgen. Zo bevat schijf zeven een collectie aan verwijderde en alternatieve scènes uit de ‘nieuwe’ delen één tot drie. Schijf acht trakteert je op meer van hetzelfde, maar dan uit de ‘klassieke’ episodes vier tot zes. De negende en laatste schijf, ten slotte, werd volgestanst met documentaires, waaronder het gloednieuwe Star Wars Spoofs: anderhalf uur aan parodieën, zoals die van Family Guy, The Simpsons en zelfs Weird Al Jankovic’ versie van The Phantom Menace.

Toch zijn het niet die extra’s of de prima HD-transfer waarover er straks op Star Wars-conventies het drukst zal worden gediscussieerd. Lucas kon het namelijk niet nalaten om ook voor zijn Blu-raybox zijn eigen geschiedenis te herschrijven – lees: de boel een digitale pimpbeurt te geven. Niet alleen werden bepaalde scènes herwerkt; enkele personages kregen ook een make-over, volgens Lucas omdat de technologie hem nu pas in staat stelt om zijn visie volledig te realiseren.

Zo hoor je Darth Vader dit keer ‘noooo’ schreeuwen wanneer hij Luke in Return of the Jedi van Palpatine’s blitzkrieg redt, een niet bepaald subtiele toevoeging. In The Phantom Menace blijkt de Yoda-pop dan weer vervangen door een digitale versie, al blijft de film nog altijd dezelfde hysterieaanval die hij ook al was bij zijn release.

‘Je reinste blasfemie’, horen we sommige Star Wars-nerds nu al roepen met de lichtsabel in de aanslag, terwijl anderen het revisionisme zullen verwelkomen als A New Hope. Bovendien is het niet de eerste keer dat de allang tot ’the dark side called capitalism’ bekeerde Lucas het mes zet in zijn eigen werk. Zo bestond hij het in 1997 al om de special editions ter ere van de twintigste verjaardag te larderen met potsierlijke computereffecten, terwijl ook toen al enkele scènes werden bewerkt.

‘Mensen die kunstwerken en ons cultureel patrimonium veranderen of vernietigen uit geldgewin zijn barbaren’, orakelde Lucas nochtans in 1988 in een speech voor het Amerikaans Congres. Ofwel is Ome George anno 2011 dus licht aan het dementeren geslagen, ofwel heeft hij in een vlaag van socratische zelfkennis beslist dat zijn Star Warsfilms bezwaarlijk als kunstwerken kunnen worden omschreven.

Wat er ook van moge wezen: de intergalactische saga ligt nu ook in de Blu-rayrekken en blijft – in afwachting van de speciale edities en de bioscooprelease van de 3D-reconversies volgend jaar – de zoveelste must voor de fans. May the money be with you!

DAVE MESTDACH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content