Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

IN DE ONDERBUIK VAN DE TECHNOLOGIE – Veel technologische vernieuwingen zijn er niet gekomen om de mensheid vooruit te helpen, maar om onze primaire instincten te bevredigen, schrijft Peter Nowak in het erg onderhoudende Sex, Bombs and Burgers.

Peter Nowak, Penguin/Viking, 357 blz., euro 25.

De ‘sex tape’ van Paris Hilton uit 2004 heeft de wereld totnogtoe vooral narigheid bezorgd – de carrière van Paris Hilton meer bepaald – maar met Sex, Bombs and Burgers komt er nu toch een Wiedergutmachung. Auteur Peter Nowak kwam namelijk op het idee voor zijn boek toen hij het filmpje van Hilton en haar loverboy aan het bekijken was en zich afvroeg waar hij de groene schijn die over de beelden hangt eerder had gezien. Het antwoord, zo besefte hij later, was dat de tape gemaakt was met dezelfde nachtkijkers die gebruikt waren tijdens de eerste Golfoorlog om de nachtelijke beschietingen van Bagdad te filmen.

Dat was voor Nowak de aanleiding om te onderzoeken hoeveel van de hedendaagse technologie niet uitgevonden werd om het lot van de mensheid te verbeteren, maar veeleer om een van onze primaire instincten – eten, vechten, seks – te bevredigen. En hij kwam tot de conclusie dat heel veel van de vernieuwingen uit de afgelopen eeuw die we vandaag vanzelfsprekend vinden, van televisies over microgolfovens en koelkasten tot computers, daar hun oorsprong vinden. Ook vandaag zijn het leger en de seksindustrie belangrijke schakels in de vooruitgang. De ontwikkeling van robots en computers met artificiële intelligentie heeft bijvoorbeeld evenveel te danken aan het (vooral Amerikaanse) militair-industrieel complex als aan privéondernemers met meer louche bedoelingen. Generaals pompen geld in technologiebedrijfjes in de hoop een dezer de perfecte mechanische soldaat terug te krijgen. Anderen zouden maar al te graag de ultieme seksrobot op de markt brengen. Cybercriminelen werken dan weer hard aan computerprogramma’s die zich op het internet als mensen kunnen voordoen om nietsvermoedende surfers hun privégegevens te ontfutselen, en ze worden daar steeds beter in. ‘Indeed, if military researchers don’t come up with a human-seeming robot intelligence soon,’ schrijft Nowak, ‘hackers may very well beat them to it.’

Grote alomvattende theorieën zijn er in Sex, Bombs and Burgers niet te vinden, maar Nowak vertelt alles zo aanstekelijk dat je daar geen erg in ziet en in elke ontstaansgeschiedenis die hij uit de doeken doet, zit wel een verhaal dat je wellicht nog niet eerder had gehoord. Over hoe de antiaanbaklaag geen uitvinding van de Nasa is bijvoorbeeld, maar per ongeluk ontdekt werd vijftien jaar voor de start van de ruimtevaart. Of over hoe Barbie ontworpen werd door een ingenieur die tijdens WO II onderdelen voor rakettensystemen maakte en zijn kennis gebruikte om de ledematen van de pop bestand te maken tegen trekkende kinderhandjes.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content