Wat vroeger aarzelend over God gezegd werd, is nu zeker waar voor seks: alomtegenwoordig. …

‘Seks en religie’. Het Derde Oog. Vanaf dinsdag 6/11 – 22.50 Canvas

Wat vroeger aarzelend over God gezegd werd, is nu zeker waar voor seks: alomtegenwoordig. Een opvoeding met religieuze overtuigingen kleurt af op onze omgang met seks. De satiricus Jonathan Swift vatte het dilemma destijds zo samen: ‘Het stoïcijnse schema waarmee we onze behoeften proberen te vervullen door onze verlangens af te snijden, is als het afhakken van onze voeten wanneer we schoenen willen dragen.’ Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een religie die negatief staat tegenover seks jongeren seksueel minder intelligent maakt dan religieuze kringen die zich liberaler opstellen.

Volgens Conrads & Milburn in hun Amerikaanse studie Seksuele intelligentie (Uitgever Archipel) gaapt er echter een diepe kloof tussen wat religieuze mensen met een strikt seksuele opvatting over seks denken en wat ze in werkelijkheid doen. Jongeren met strenge seksuele opvattingen blijken in de praktijk niet minder seks te hebben dan jongeren die terzake minder streng zijn opgevoed. Maar streng opgevoede kinderen zijn minder snel geneigd toe te geven dat hun seksuele spel ook echte seks is. Er is het voorbeeld van een jongen die streng protestants is opgevoed. Zijn seksuele ervaring is beperkt tot orale seks, die hij definieert als onechte seks. Die schijnopstelling heeft volgens de onderzoekers negatieve gevolgen. Want jongeren die hun seksuele beleving verdringen, zijn immers geneigd te vertrouwen op de onbetrouwbare methode van de coïtus interruptus (‘voor het zingen de kerk uitgaan’) als voorbehoedmiddel. Ze nemen minder hun toevlucht tot echte contraceptiva en zijn daarom slechter beschermd tegen ongewenste zwangerschap en seksueel overdraagbare aandoeningen.

De BBC-documentaire The agony and the ecstacy toont aan dat er een ingewikkelde relatie bestaat tussen seks en kerk. De mening van de kerk en die van de publieke opinie is zo uiteenlopend geworden dat de liberalisering van de seks een voorname factor is geweest van machtsverlies van de kerk op alle andere gebieden van het leven. Het documentairemagazine Het Derde Oog toont de driedelige reeks nu onder de titel Seks en Religie. Wedden dat de kijkcijfers van het programma de komende weken te hoogte inschieten?

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content