Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

HOUSE IN DE HAMPTONS – Dokter Hank Lawson helpt de rijken, in de lichtvoetige medische reeks Royal Pains.

(Universal)

‘Is het niet even erg om medische hulp te ontzeggen aan de rijken als aan de armen?’ Het is een ietwat foute uitspraak, zeker voor een reeks uit een land waar mensen die in armoede verzeilen nauwelijks nog tot bij een arts raken. Maar ze ligt wel aan de basis van het verhaal in Royal Pains, een lichtvoetige serie over een jonge briljante dokter die kind aan huis wordt bij de rijksten der aarde.

Hank Lawson heeft alles mee: een mooie, prestigieuze job in een ziekenhuis in New York, een knappe verloofde met wie hij op het punt staat te trouwen, een aangename loft… Tot op een dag een rijke geldschieter na een foute inschatting van Hank in de spoedafdeling van het ziekenhuis sterft, en Hank ontslagen wordt – en in één moeite door ook door zijn vriendin aan de deur wordt gezet. Om Hank uit de zetel en van tussen de lege pizzadozen te krijgen, neemt zijn broer Evan hem voor een weekendje mee naar de Hamptons, het stuk van Long Island waar de allerrijksten van de Verenigde Staten wonen of een buitenverblijf hebben.

Als Hank tijdens een exclusief feestje een gaste van een gewisse dood kan redden, doet het nieuws van de komst van de goede dokter de ronde, en al gauw wordt hij door elke rijkaard met een medisch probleem aangeklampt. Eerst ziet hij een carrière als privédokter niet zitten, maar als zijn broer – die vooral hoopt op een verlengd verblijf in de Hamptons – hem de uitspraak hierboven voor de voeten werpt, gaat hij toch overstag. Samen met Evan en een lokale verpleegster start hij HankMed op, een artsenpraktijk die enkel aan huis komt bij zij die discretie willen en kunnen betalen.

Verwacht in Royal Pains vooral geen kritische verhalen over de kloof tussen rijk en arm in de VS en de gevolgen voor de gezondheidszorg. Het thema komt zijdelings wel aan bod als Hank een relatie begint met de directrice van het ziekenhuis in de Hamptons, waar vooral het personeel van de rijke inwoners komt aankloppen, maar de focus van de serie ligt elders: op licht verteerbaar entertainment over hoe Hank en co. rijkeluiszoontjes gaan helpen na een ongeval met papa’s Ferrari of een dame met leeggelopen nepborsten weer op orde moeten krijgen. Het resultaat is de homeopathische versie van klassieke doktersdrama’s als ER of House: sterk verdund, maar je doet er niemand kwaad mee. Extra’s: audiocommentaar, gewiste scènes, bloopers.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content