Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

BLUE’S ANATOMY De Canadese politieserie ‘Rookie Blue’ is een schaamteloze kopie van ‘Grey’s Anatomy’, maar desondanks kan het eerste seizoen wel bekoren.

Reeks: Extra’s: (Entertainment One)

Ook uit op Blu-ray

Reeks. Sinds Grey’s Anatomy met een mix van knappe jonge acteurs en verhaallijnen vol ongecompliceerde seks en ingewikkelde relaties de wereld veroverde, zijn er een hele resem series gemaakt die het recept proberen na te apen. Niet altijd met evenveel succes overigens: de meest recente copycat was bijvoorbeeld Off The Map, een reeks over enkele aantrekkelijke dokters/hulpverleners in Zuid-Amerika, en die werd in de VS in het voorjaar na een tiental afleveringen alweer afgevoerd.

De makers van Rookie Blue hebben de mosterd merkelijk ook bij Grey’s Anatomy gehaald. Goed, deze Canadese serie speelt zich weliswaar niet af in een ziekenhuis, maar op een politiekantoor en in de straten van Toronto, maar de gelijkenissen zijn zo duidelijk dat je er moeilijk overheen kunt kijken. We sommen ze even op: de reeks gaat over enkele stagiairs die vers uit de politieacademie komen en, begeleid door oudere collega’s, het beroep moeten leren. De mooie jonge Andy McNally is het centrale personage uit dat groepje, en zij duikt na een paar afleveringen in bed met een rechercheur die je nog het best kunt omschrijven als ‘Patrick Dempsey met blond haar’. De relatie loopt echter niet van een leien dakje, want McNally heeft bindingsangst sinds ze in het verleden verlaten werd door haar moeder. Oh ja, we zouden het bijna nog vergeten: na een lange werkdag komen de jongens en meisjes ook vaak samen in een bar nabij het politiestation om te praten en te dansen.

Enfin, eigenlijk vermoeden we dat de makers van Rookie Blue hun serie vooral in de wereld van de politie hebben laten afspelen om een proces wegens schending van copyright te vermijden. Maar eerlijk is eerlijk: na een aantal afleveringen, nadat we over de eerste ergernis heen waren, begonnen we wel plezier te krijgen in de reeks. De ingrediënten mogen dan heel vertrouwd zijn, ze worden wel op een goede manier gebracht, en vooral het samenspel tussen de ‘rookies’ en hun oudere collega’s, die zich ongegeneerd vrolijk maken om het gebrek aan ervaring van de groentjes, is grappig. Het enige wat echt stoort, is dat er in elke zaak die McNally en co moeten onderzoeken wel ergens een levensles voor de personages verborgen zit, of het nu om een reeks roofovervallen of een moordzaak gaat. Maar goed, dat is bij een niet nader genoemde ziekenhuisserie natuurlijk ook zo. Geen extra’s.

Win 5 exemplaren van Rookie Blue – Seizoen 1. Zie pagina 6. TRAKTEERT OP

KNACKFOCUS .BE

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content