Wat moet je zien, lezen en horen voor je vertrekt naar ’s werelds mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen? Deze week: Rome. Buon viaggio!

mooiste cultuursteden? En wat moet je, eens ter plekke, zeker doen?

Deze week: Rome. Buon viaggio!

[ZIEN]

Fellini’s Roma (Federico Fellini)

De uit Rimini afkomstige Fellini ontdekte Rome tijdens de oorlog en wijdde er daarna zijn leven en zijn oeuvre aan. Climax van zijn passie voor de eeuwige stad zijner dromen is het barokke filmgedicht Fellini’s Roma uit 1972: een hoogst persoonlijke mix van reportage en fantasie. ‘Rome heeft mij gecreëerd en ik creëer Rome’, aldus Fellini, die dat statement meer dan waarmaakt in deze stoet van visioenen en herinneringen met als hoofdpersonage: het Rome van de jaren dertig tot dat van de hippies.

[LEZEN]

Racconti romani (Alberto Moravia)

Schrijver, journalist, existentialist, communist, homoseksueel, Jood… Alberto Moravia (1907-1990) droeg in zijn leven vele petten, maar geen zo fier als die van romano. De stad waar de auteur van Gli indifferenti en Il conformista ter wereld kwam en terug ging zou vaak een van zijn hoofdpersonages zijn, zeker in Racconti romani (1954), een door werklozen, bajesklanten, obers en andere Guiseppe’s Modaal bevolkte reeks kortverhalen die samen een rijk en levendig mozaïek vormen van la città eterna.

[LUISTEREN]

Arrivederci Roma (Dean Martin)

‘City of a million moonlit places. City of a million warm embraces’, zingt en zucht latin lover Mario Lanza in Arrivederci Roma, een heerlijk pathetisch, met smekende mandolines omzwachteld adieu aan de Trevistad. De ballade uit de MGM-musical The Seven Hills of Rome uit 1955 wordt later opgenomen door onder meer Dean Martin, Nat King Cole, Connie Francis, Perry Como en zelfs La Esterella. Ook de variant Arrivederci Darling haalt hier en daar de hitparade. Que bella!

[FOTOGRAFIE]

Ombre e luci 1920-1960

La dolce vita herleeft in de prachtige portretten van Italiaanse filmsterren uit de twintigste eeuw door Manlio Villoresi. De tentoonstelling bevat een selectie van een tachtigtal foto’s en negatieven uit het uitgebreide archief van Villoresi, die tussen de jaren 1930 en 1960 de belangrijkste Italiaanse acteurs op de gevoelige plaat vastlegde.

Tot 28/10, Museo di Roma, museodiroma.it

[ARCHITECTUUR]

MAXXI

Sinds 2010 heeft Italië met MAXXI eindelijk een nationaal museum voor moderne kunst. Het Romeinse museum, ontworpen door Zaha Hadid, biedt onderdak aan twee afdelingen. MAXXI Arte is gewijd aan hedendaagse kunst (Warhol, Gilbert & George, Richter, Duchamp), MAXXI Architettura toont aan dat Italiaanse architectuur meer is dan oude tempels.

Fondazionemaxxi.it

[OUDE KUNST]

La resurrezione di Lazarro (Caravaggio)

Na een restauratie van acht maanden is Caravaggio’s barokke meesterwerk De opwekking van Lazarus, dat de meester in 1609, kort voor zijn dood, afwerkte, deze zomer voor het eerst te bewonderen in de Italiaanse hoofdstad. Het is de eerste keer dat het werk in Rome te zien is, daarna keert het terug naar het Siciliaanse Messina.

Tot 17/7 in Palazzo Braschi, museodiroma.it

[HOTSPOT]

Freni e Frizioni

Uitkijkend op de Tiber in de levendige wijk Trastevere ligt Freni e Frizioni, letterlijk ‘remmen en koppelingen’, de hipste bar van Rome. Jong en artistiek volk verzamelt er in de voormalige garage voor een cocktail of maaltijd en laat tegelijkertijd zijn ogen dwalen over hedendaagse kunst.

freniefrizioni.com

VOLGENDE WEEK

Londen

DOOR DAVE MESTDACH & MARIJKE VAN GEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content