DE BELPOP WORDT VEREEUWIGD IN tien verzamelcd’s (een per jaar, van 1980 tot 1989) die verschijnen onder de noemer ‘bel80’. net zoals studio brussel (bel80, elke zo vanaf 10/7) en één (zomer 2005, elke di ca. 22.30) zetten wij daarom elke week een markant figuur van toen in de kijker. Deze week: ex-TC Matic-toetsenman serge feys.

PROGRAMMA VAN 18 tot 24 juni

1’O La La La’ is dé TC Matic-klassieker. Is het ook jullie beste song?

Persoonlijk vind ik Putain Putain en With You beter omdat zij de tand des tijds hebben doorstaan. Bij die liedjes heb je het gevoel dat ze evengoed gisteren geschreven konden zijn, terwijl O La La La een uitgesproken eighties-stempel draagt.

2 Wat is de mooiste herinnering die je aan TC Matic bewaart?

De periode van de eerste erkenning. Van meet af aan geloofden we zelf heel sterk in de groep omdat er een vonk was die we bij andere bands niet vonden. We waren er ons wél van bewust dat we niet voor de makkelijkste weg kozen. In het begin was het vechten om te overleven. We werden in de nationale pers als een gekkenhuis omschreven. Toen we plots op Europese festivals werden geboekt, gaf dat een kick.

3 Wat in 1986 de bekroning had moeten worden – een tournee met Simple Minds – luidde het einde van TC Matic in. Wat liep er mis?

We kregen geen ondersteuning van de platenfirma: ze regelden niet eens interviews voor ons. Het enige wat ze deden, was de gastenlijst vullen. In Zweden heb ik – als tourmanager – die guestlist verscheurd en in de prullenmand gesmeten. Einde Simple Minds-verhaal. We hadden toen al drie jaar non-stop getoerd, in slechte omstandigheden. Het was genoeg geweest.

4 Twee jaar geleden was er sprake van een reünie.

Dat waren geruchten, concrete plannen zijn er nooit geweest. Ik zit er niet op te wachten. Reünies kunnen pijnlijk zijn. Ik blijf erbij: we zijn op het juiste moment gestopt. En maak je geen illusies: het zal nooit opnieuw worden zoals het was.

5 Je werkt sinds de split geregeld met Arno samen. Een sterke band?

Sinds 2000 zit ik opnieuw in zijn live-groep. Het vlotte direct. Arno heeft een heel eigenaardige manier van denken. Om met hem te kunnen samenwerken, moet je zijn logica begrijpen. Ik wéét welke kronkels in zijn brein zitten.

6 Toen ik Arno een tijd geleden belde, beweerde hij Gorki niet te kennen. Méént hij dat, of houdt hij zich graag van de domme?

Ik vermoed dat hij Gorki wel degelijk kent. We zaten gisteren nog in een talkshow voor de Franse tv. Arno gebaarde daar eveneens van krommenaas. Het werd een héél chaotisch interview, maar de zaal lag wel plat. Dat is entertainment, toch?

7 Als producer scoorde je in 1992 je grootste hit met het housenummer ‘Dur Dur D’être Bébé’ van Jordy. Veel geld aan verdiend?

Helaas, dan heb je eens een grote hit, blijkt het een zakelijk debacle. Het ging razend snel met Jordy: in amper vier maanden tijd verkochten we twee miljoen albums. Toen de contracten moesten worden afgesloten, weigerden de ouders van Jordy te tekenen. Die zaak heeft nog vijf jaar aangesleept, wat de advocatenkosten deed oplopen. Uiteindelijk heb ik nog wel centen gezien, maar ik heb er geen limousine van kunnen kopen. Mocht ik gekregen hebben wat me toekwam, daarentegen. ( lacht)

8 Kan je de Belpop-hausse van nu vergelijken met die van de eighties?

Ik heb veel respect voor mensen als Tom Barman en Stef Kamil Carlens. Zij zijn héél gedreven. Toch mis ik een beetje de spontaneïteit van de jaren ’80. Nu denken groepen al vóór ze de studio in trekken na over hoe alles er moet uitzien en wat de radiosingle moet worden. Anderzijds, de deal die wij hadden met EMI zou niemand nu nog willen tekenen.

9 Als je ziet welke internationale weerklank dEUS vindt, ben je dan niet een tikje jaloers?

Vergeet niet dat T.C. Matic bijvoorbeeld acht keer Scandinavië heeft rondgetoerd. We waren de eerste Belgische band die op Roskilde stond. Nu komt zoiets in de krant, toen niét. Wij hadden geen manager achter ons staan.

10 Welke Belgische muzikant verdient een standbeeld?

Adamo. Een zeer ondergewaardeerde artiest. Hij toert heel de wereld rond, tot in Japan toe. Hij draait ook al zo lang mee: mensen zijn vergeten dat hij in de jaren ’60 naast The Beatles in de hitparade stond.

DOOR PETER VAN DYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content