Auteur Arnon Grunberg presenteert sinds kort het nederlandse kunst- en cultuurprogramma R.A.M., voluit Round About Midnight (elke zondag 20.20- ned3). DOOR HANS COMIJN

1 Kreeg u tevoren al R.A.M. te zien en welke aflevering is u bijgebleven?

Ik woon ondertussen een paar jaar in New York, en ik heb thuis geen televisie, dus het spreekt voor zich dat ik weinig programma’s te zien krijg en al zeker geen Nederlandse. Ik heb natuurlijk ooit wel een paar afleveringen van het magazine te zien gekregen, maar dat was slechts sporadisch, te weinig eigenlijk om me een specifieke aflevering te herinneren.

2 Hoeveel inspraak heeft u bij het format van de nieuwe R.A.M.-afleveringen?

Alles wat u mij op het scherm ziet doen, daar neem ik de volledige verantwoordelijkheid voor. Alles wat achter de schermen gebeurt, al de rest eigenlijk, valt onder de verantwoordelijkheid van de redactie. Maar dat betekent natuurlijk niet dat ik mij niet betrokken voel bij hun werk, noch dat ik er mij van distantieer. Ik hoop trouwens dat dat omgekeerd evenzeer het geval is.

3 Wat gaat u anders gaan doen dan de vorige presentatoren Pieter Bouwman en George van Houts?

We plannen elke uitzending te openen met een gesproken column door mezelf en elke week zal ik ook een gesprek hebben met een kunstenaar, op locatie in binnen- of buitenland. Voor de rest wil ik zo min mogelijk gaan presenteren. Wat ik precies voor ogen heb, is me nog altijd onduidelijk, maar ik wil in ieder geval niet gaan schreeuwen tegen mensen of over een drukke winkelstraat lopen met een camera achter me aan.

4 Maar u gaat dus wel zelf interviewer spelen?

Ja. Het is tegelijk leuk om nu eens de ondervrager te zijn en niet degene die ondervraagd wordt, en ook een beetje beschamend. De ondervrager is een parasiet.

5 Hoe verlopen de opnames?

Vlot. We hebben nu al afleveringen tot 2006. Nee, dat is een grapje natuurlijk. De opnames verlopen bijzonder chaotisch. Zoals het hoort. Er zijn nu al weddenschappen gaande over wie er eerder mee zal ophouden: de redactie of ik.

6 R.A.M. wordt niet langer live uitgezonden. Is het dan niet veel moeilijker om kort op de bal te spelen?

Round About Midnight zal vanaf nu inderdaad iets minder kort op de bal spelen, maar dat hoeft geenszins een beperking te zijn. Er zijn naar mijn mening trouwens al genoeg programma’s die inspelen op de actualiteit.

7 U deed een commercial voor het telefoonboek in Nederland en nu gaat u een televisieprogramma presenteren. Bent u niet bang voor te veel exposure?

Nee, er zijn genoeg dingen om bang voor te zijn en exposure is daar niet een van. Exposure zegt me niets. Exposure, wat is dat eigenlijk?

8 Wel, u zei ooit dat het verschrikkelijk moet zijn om te eindigen als tv-presentator en altijd een masker te moeten dragen. Ziet u dat nu anders?

Nee, ik heb dat inderdaad gezegd en ik moet eruit afleiden dat ik een grote masochist ben. Het zal wel deels uit ijdelheid zijn dat ik heb toegezegd aan de mensen van VPRO, maar zeker ook uit nieuwsgierigheid. Ergens hoop ik afstand te kunnen nemen van de tv-presentator in de klassieke zin van het woord, met dat masker te spelen en zo te tonen hoe bedrieglijk het medium televisie is. Dat, of ik word na twee afleveringen al ontslagen. We zien wel.

9 Zal u tijdens R.A.M. de controverse opzoeken, net zoals je boeken vaak controversieel zijn?

Ik heb nooit de bedoeling om enkel maar controversieel te zijn, maar sommige mensen zullen het nóg controversieel vinden als ik onder de tram kom.

10 Wordt televisie een nieuwe manier om uw leven op aarde te verdienen, of blijft het schrijven?

Het is natuurlijk een waanvoorstelling te denken dat we ons leven op aarde zouden moeten verdienen, maar ik vrees dat schrijven de manier blijft waarop ik mijn bestaan verdien. l

Hans Comijn

ER ZIJN NU AL WEDDENSCHAPPEN GAANDE OVER WIE ER EERDER MEE ZAL OPHOUDEN:

DE REDACTIE OF IK.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content