XANDEE (SANDY BOETS) IS ONZE NATIONALE TROTS OP HET KOMENDE EUROVISIESONGFESTIVAL (TV1, ZAT 15/5 OM 20.45). HAAR SONG ‘1 LIFE’ BEHOORT TOT DE KANSHEBBERS. DOOR GUNTER VAN ASSCHE

1 Volgens een Britse bookmaker win jij geheid op 15 mei.

Is dat zo? Dat is fijn om te horen ( lacht), maar nog geen reden om de tricolore de lucht in te steken. Je moet het vel niet verkopen voor de beer geschoten is, hè. Ik kan alleen maar hopen dat ik het er goed afbreng. Als ik een prima act neerzet, is mijn doel bereikt. De eindstand doet er dan niet meer zo erg toe.

2 Bereid je Eurosong voor in eenzame afzondering, met vroom gebed?

( lacht) Nee, heel gewoontjes eigenlijk. Het is merkwaardig, maar ik heb me nog geen moment zenuwachtig gevoeld. Ik heb het wellicht veel te druk: ik ren dezer dagen van hot naar her om interviews te doen en fotosessies bij te wonen.

3 Velen zien Eurosong enkel als promotiestunt: het komt je populariteit hoe dan ook ten goede. Blijf je daarom zo rustig?

Ik moet er niet flauw over doen: Eurosong doet geen kwaad aan de promotie van mijn single. Dat neemt niet weg dat ik het liedjesfestival in de eerste plaats zie als een wedstrijd. Wees gerust: ik ga wel degelijk om te winnen!

4 Nederland en Frankrijk sturen dit jaar óók Belgische kandidaten naar het Eurovisiesongfestival.

Blijkbaar zijn we goed bezig, als zelfs andere landen iemand van bij ons sturen. De Nederlandse inzending klinkt echt wel goed, en zo zijn er trouwens wel meer kanshebbers. Ik heb ondertussen nagenoeg alle songs gehoord, en ik kan je verzekeren: de concurrentie is niet van de poes.

5 Vlaanderen maakt over het algemeen geen beklijvende indruk op het festival, en Sergio voelde zich twee jaar geleden behoorlijk genaaid. Verrast je dat?

Vlaanderen raakte nooit hoger dan een tiende plaats. Dat was echter niet altijd te wijten aan de kwaliteit van onze liedjes, maar vooral aan de taal: jarenlang moesten we in onze moedertaal zingen, en zoals je weet, is Nederlands geen wereldtaal. Het klinkt dus minder bekend in de oren dan Frans of Engels. En wat Sergio betreft: ik kan alleen maar profiteren van zijn ervaring.

6 Op dit moment zijn 20 singles in de hitlijst van Belgische makelij. Hoe verklaar jij dat plotse chauvinisme?

Er lopen hier genoeg steengoede producers rond, maar ze moeten ook de kans krijgen om zich te bewijzen. Ook in het buitenland: we zijn in staat om erg knappe nummers in elkaar te flansen, maar het blijft moeilijk om die songs over de landsgrenzen uit te dragen. Het blijft voor mij ook afwachten: 1 Life komt nu uit in Nederland, en we hebben een contract getekend voor Amerika.

7 Ik zag je eerder Whitney Houston en Nat King Cole zingen. Je stembereik viel telkens erg op.

Dank je wel! Zo’n liedje als Unforgettable dat ik in De Laatste Show bracht, is eigenlijk ook méér mijn ding. Die gevoelige kant komt uitgebreid aan bod op mijn soloplaat – er zullen enkele ballades op te horen zijn. Die cd zal nog het dichtst aansluiten bij mijn eigen goesting.

8 Waarom kiest zo’n zangeres dan eerst om househitjes te playbacken?

Een bandje afspelen tijdens optredens is dikwijls van moetens, omdat de muziekinstallaties ter plekke van erg slechte kwaliteit zijn. Maar in de meeste gevallen zong ik live met Sergio. Wat ik nu als Xandee naar buiten breng, is niet te vergelijken met wat we destijds als Touch of Joy brachten. Toen maakten we commerciële popdance, ambiancemuziek die gemakkelijk in het gehoor ligt.

9 Milk Inc. en co zijn Vlaamse danssensaties die hoge ogen in het buitenland gooien. Touch of Joy slaagde daar niet in. Waarom niet?

We speelden voor een ander publiek. Ik zie mezelf nu nog altijd geen techno maken, maar ik denk dat ik met 1 Life wél een liedje heb dat in het buitenland aandacht kan opwekken. Het klinkt toch totaal anders, niet? Hoewel: sommigen noemen dit al platte house.

10 Ben je zelf eigenlijk gevoelig voor de kitsch en de geschiedenis van het festival?

Ik kan niet beweren dat ik alle platen van Johnny Logan in mijn bezit heb, maar hij heeft wel enkele mooie nummers gezongen. Ik moet natuurlijk oppassen met wat ik zeg, hè ( lacht). Ik mag Nicole en Hugo ook niet vergeten: zij dwingen respect af voor hun prestaties. l

Gunter Van Assche

‘ik heb me nog geen moment zenuwachtig gevoeld. Ik heb het wellicht veel te druk.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content