Perpetual Grace, Ltd

© © Epix

Het internet – een regelrecht vijswijf – en uitputtende marketingstrategieën ten spijt, lijkt er heel af en toe nog eens een reeks zomaar uit de lucht te vallen. De donkere, vreemde, grappige en verduiveld slimme thrillerreeks Perpetual Grace, Ltd is manna voor de tv-kijker. Al wat u moet doen is de mond openhouden.

Plot

Perpetual Grace, Ltd wordt een neonoir genoemd. Dat houdt onder meer in dat een op het eerste gezicht eenvoudige plot algauw een doolhof wordt waarin zowel de personages als de kijker verloren lopen. Het simpele uitgangspunt hier is identiteitsfraude: James, een gedesillusioneerde brandweerman, wordt door de verloren zoon van een ouder predikantenechtpaar aangezocht om zijn naam over te nemen en zijn ouders vier miljoen dollar lichter te maken.

Sexy Beast

De predikant die moet worden uitgekleed, wordt gespeeld door Ben Kingsley. Helaas voor de schurken is het geen Kingsley in Ghandi-modus. Pastor Byron Brown (‘Zeg maar Pa’) is een moorddadige maniak en de manier waarop de 75-jarige acteur hem gestalte geeft, doet nog het meest denken aan zijn extreem gewelddadige personage uit Sexy Beast (2000). Kingsley is ijs- en ijskoud.

Personages

‘Als je iemands identiteit aanneemt, zorg er dan voor dat het een persoon was met minder problemen dan jij.’ Paul, de echte zoon van Pa (en Ma), is een geschifte goochelaar die door een Texas Ranger met de naam Walker gezocht wordt voor de moord op een meisje. Er is ook een ex-gevangene die zijn droom – een eigen winkel in contactlenzen – door toedoen van Paul in rook zag opgaan, een Mexicaanse cipier die zesendertig pagina’s ver is in zijn eigen detectiveroman en een vijftienjarige jongen achter de toonbank van een pandjeshuis. Onder anderen.

Daders

Steven Conrad heeft in een ver verleden The Pursuit of Happyness (met Will Smith) en The Secret Life of Walter Mitty (van en met Ben Stiller) gepend. Je voelt aan elke ongemakkelijke dialoog en ieder shot dat hij en zijn kompaan Bruce Terris om Perpetual Grace, Ltd willen herinnerd worden. Alleen bij hun beslissing om de vele flashbacks in zwart-wit te draaien, stellen we ons vragen.

Namen noemen

Referentiepunten? Denk aan films als Wise Blood van John Huston, Fargo en Blood Simple van de Coens en – de ultieme noir – Out of the Past van Jacques Tourneur en tv-reeksen als (opnieuw) Fargo, Carnivàle en Justified. Omdat de door God verlaten personages zich onder de loden zon van New Mexico voortbewegen, horen wij er Albuquerque van Neil Young bij.

Woensdag 30/10, 22.00, Canvas

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content