PANORAMA: WIJ ZIJN GEZIEN

Zondag 1/5, 20.10 – Canvas

Al wie niet weg is, is gezien! Verstoppertje spelen helpt niet meer: tegenwoordig worden we overal en altijd door camera’s in de gaten gehouden, zo blijkt uit deze Panorama over privacy. En wat met die horrorverhalen over identiteitsdiefstal over het internet? Freek Braeckman toont zich in Wij zijn gezien een gewillig slachtoffer van hacker Filip Waeytens, die onder meer zal proberen diens bankgegevens te bemachtigen.

Voor alle duidelijkheid: ben jij een professioneel hacker?

Filip Waeytens: Ik verkies de benaming ‘Penetration Tester’. Hacker klinkt misschien spectaculairder, maar dan denken de meeste mensen toch aan criminele activiteiten. Daar houd ik me ver van: ik word ingehuurd door bedrijven om hun beveiliging te testen. Ik stop als ik een gaatje vind, een hacker gaat door. Of het niet verleidelijk is om soms toch verder te gaan? Alles wordt vooraf besproken, ook tot waar ik mag gaan. (Lacht)

Is het eigenlijk moeilijk om iemands computer te hacken?

Waeytens: Dat hangt er echt van af. Sommige mensen hebben geen benul van de huidige gevaren en kiezen bijvoorbeeld de namen van hun kinderen als paswoord of vergeten een virusscan te installeren. Andere mensen onderhouden hun pc wél, waardoor het al een pak lastiger wordt om er binnen te geraken. En denk niet dat het bij iemand als Freek makkelijker is omdat hij nu eenmaal een BV is: hij schermt zijn privéleven héél goed af.

Moeten we ons collectief zorgen beginnen te maken?

Waeytens: In de vakpers lees je toch steeds vaker over incidenten waarbij vooral securitybedrijven zelf het doelwit zijn. In Amerika werden onlangs nog alle e-mails van zo’n bedrijf online gegooid, waaronder die over overheidszaken. Hackers lijken erop gebrand om hun professionele collega’s in hun hemd te zetten. Zeker in de voormalige Sovjetlanden en China zijn er malafide hackers actief. Een trend is om de database van bedrijven volledig te coderen en geld te eisen voor de sleutel.

In België loopt het zo’n vaart niet?

Waeytens: Het internet is globaal hé. Een hacker kijkt naar je IP-adres, niet naar je nationaliteit. Meestal wordt je computer dan gebruikt als ‘zombie’ om spam te versturen. Verder is het opletten voor phishing natuurlijk, waarbij je door een valse website om de tuin geleid wordt. Let dus héél goed op als ze je op de zogezegde site van je bank om een paswoord vragen. Bekende mensen worden misschien nog vaker het slachtoffer van identiteitsdiefstal, bijvoorbeeld doordat iemand op Facebook een vals profiel aanmaakt.

Niet dat je ons de stuipen op het lijf gejaagd hebt, maar heb je toch nog tips?

Waeytens: Als het je kan geruststellen: tegenwoordig beschermen bedrijven, zeker banken, zich al veel meer tegen fraude, bijvoorbeeld door die kaartlezer in te schakelen.

Maar een goed antivirussysteem is voorzorgsmaatregel nummer één – zonder kan je computer zelfs binnen de vijftien seconden geïnfecteerd worden. En verder mag je natuurlijk niet zomaar eender welke e-mail of bijlage openen. Kies ook niet de meest voor de hand liggende paswoorden: enkele kliks op Facebook kunnen mensen met slechte bedoelingen al heel wat wijzer maken.

Lezen we dan op jouw Facebookpagina niet wanneer je met vakantie bent en je huis dus uitnodigend leeg staat?

Waeytens: Dat is het klassieke voorbeeld: vragen om inbrekers. Maar er hebben zelfs al mensen het hoederecht over hun kinderen verloren door wat de rechter op hun sociaalnetwerkpagina had gelezen. Van mij mag iedereen zijn leven op Facebook gooien, maar ik let wel op. Nooit zal ik iets zeggen over de bedrijven waar ik werk. Al durf ik nu wel te vermelden dat mensen op 1 mei naar Wij zijn gezien moeten kijken – om het bewustzijn te vergroten. (Lacht)

BARBARA DE CONINCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content